Overzicht bemiddelingsadviezen

Op deze pagina vind je een overzicht van de mogelijke bemiddelingsadviezen. VDAB doet de inschatting van het bemiddelingsadvies en het traject. 

 Procedure 'Klant aanmelden voor screening'

Voor GTB-bemiddelaars en bemiddelaars (niet-OCMW, niet-GTB) is de procedure gewijzigd.

Je vindt alles op de pagina: Klant met arbeidsbeperking: wat doe je? 

Bewaar deze nieuwe link bij je favorieten.

Advies normaal economisch circuit (NEC)

De werkzoekende is bemiddelbaar naar het NEC. Eventueel met behulp van:

  • intensieve dienstverlening door VDAB of GTB
  • andere BTOM (bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen) zoals arbeidspostaanpassing (APA), arbeidsgereedschap (AG), doventolken of verplaatsingsvergoeding.
  • een voortraject zoals wijk-werken of tijdelijke werkervaring (TWE)
     

Advies beschermd circuit

De werkzoekende is bemiddelbaar naar het Sociaal economisch circuit (SEC). De dienst Gespecialiseerde Screening kan na onderzoek volgende adviezen geven het advies 'Beschermd Circuit': Collectief maatwerk (CMW).

Opgelet: Dit gaat over een advies na onderzoek. De eindbeslissing van het ticket CMW ligt bij de dienst TeamTewerkstellings Ondersteundende Maatregelen (TeamTOM). Zij moeten dit nog extra goedkeuren.

Meer informatie? 

Lees de pagina 'Sociale Economie'

Arbeidsmatige activiteiten (AMA) sociale economie

Arbeidsmatige activiteiten (AMA) sociale economie is een traject voor klanten die omwille van randfactoren (CMPPS-problematiek) momenteel niet kunnen werken in het regulier circuit of in de sociale economie (maatwerk of LDE). AMA sociale economie biedt begeleide activiteiten aan op een werkvloer in de sociale economie. Op deze manier kan de klant opnieuw aansluiting vinden met een werkvloer en de context, met als beoogd einddoel betaalde tewerkstelling.

Aangezien de klant geen inkomen genereert uit arbeid binnen deze werkvorm, is de deelname aan AMA sociale economie gericht op een zo kort mogelijk traject. Bijkomend worden er geen rechten opgebouwd en wordt de uitkering van RVA-gerechtigden niet gefixeerd. Daarom zetten we in AMA sociale economie maximaal in op doorstroom naar betaald werk, zodra de klant hier klaar voor is. Een bemiddelingsadvies AMA sociale economie is nodig om te kunnen starten.

Lees meer over AMA sociale economie >

Advies activeringsbegeleiding

De activeringstrajecten zijn voortrajecten van maximum 18 maanden voor werkzoekenden met belemmeringen van medische, mentale, psychische, psychiatrische of sociale aard, maar waarbij men aanneemt dat doorstroom naar betaald werk opnieuw mogelijk wordt na deelname aan dit activeringstraject.

Meer informatie?

Lees de pagina 'Activeringstrajecten'

Advies welzijn

Sommige werkzoekenden kennen een zodanig ernstige problematiek (van medische, mentale, psychische, psychiatrische en/of sociale aard) waardoor ze momenteel niet kunnen worden toegeleid naar de arbeidsmarkt. Na screening van de problematiek blijkt dat de afstand tot de arbeidsmarkt op geen enkele wijze te overbruggen valt en dat een advies Welzijn aan de orde is. De dienst Gespecialiseerde Screening geeft deze werkzoekende een 'advies welzijn'. 

Werkzoekenden met een advies Welzijn kunnen instappen op een aanbod binnen welzijn. De werkzoekende heeft daarbij nood aan een duidelijk overzicht van het lokaal aanbod binnen welzijn en aan een aanspreekpunt voor zijn vragen over werk. Om hieraan tegemoet te komen is GTB als partner ingezet om deze dienstverlening te garanderen. VDAB zal deze trajecten en klanten evalueren.

Advies Individueel Maatwerk

Sinds 1 juli 2023 kan je voor je klant een advies Individueel Maatwerk aanvragen.

Het decreet Maatwerk bij individuele inschakeling (individueel maatwerk), is bedoeld om mensen die omwille van een arbeidsbeperking zonder ondersteuning niet zomaar aan de slag kunnen, meer kansen te bieden op de reguliere arbeidsmarkt. Er wordt een loonpremie met of zonder begeleidingspremie voorzien voor de werkgever die deze persoon aanwerft. Ook voor wie als zelfstandige aan de slag is, is er een ondersteuningspremie voorzien. Werknemers die in de loop van hun loopbaan een arbeidsbeperking verwerven, kunnen ook in aanmerking komen voor deze maatregel.

Opgelet: dit gaat over een advies na onderzoek. De eindbeslissing van het advies Individueel Maatwerk ligt bij de dienst Team TewerkstellingsOndersteunende Maatregelen (TeamTOM). Zij moeten dit nog extra goedkeuren.

Meer over Individueel maatwerk.

Op deze pagina