U bent hier

De job van winkelmanager Laurie

  • Leeftijd: 40
  • Diploma: opticien-optometrist
  • Ervaring in deze job: 10 jaar

Laurie werkte aanvankelijk als verkoopster in de Pearle-winkel van Hasselt, maar schoolde zich al snel bij tot opticien. “Ik wilde mij meteen zoveel mogelijk specialiseren en koos voor de opleiding opticien-optometrist bij Syntra in Gent.” Terwijl ze de opleiding volgde, kon Laurie de theorie meteen in de praktijk omzetten op haar werk bij Pearle. “Op maandag volgde ik les in Gent en de andere dagen van de week leerde ik de kneepjes van het vak in de winkel met behulp van mijn stagebegeleider, mevrouw Vandijk. Ik kon mijn studies dus perfect combineren met mijn werk, wat de stap om terug te gaan studeren eenvoudiger maakte.”

Skillset van een winkelmanager

Na haar stage kreeg Laurie van Pearle de kans om winkelmanager te worden van de winkel in Hasselt. “De vraag kwam er omdat ik me als verkoopster vanaf het begin had geprofileerd als een erg gedreven en ambitieus persoon. Ik hecht ook veel belang aan structuur, orde, netheid en nauwkeurig werken. Deze eigenschappen, samen met mijn sterke ‘will to please’ maakten van mij een geschikte kandidate.” 

Het leidinggevende aspect van de job kwam wel niet aan bod in haar opleiding tot opticien. “Hier ben ik in gegroeid dankzij de interne bijscholingen.” Tot op vandaag blijft Pearle Laurie daarin ondersteunen. “Nu nog volg ik maandelijks managementtrainingen, samen met collega-zaakvoerders, om bij te blijven, ervaringen uit te wisselen en te groeien in het leidinggeven.”

Stagiaire wordt stagebegeleidster

Laurie heeft een erg veelzijdige functie. “Ik werk dagelijks als opticien en contactlens-specialist, en daarnaast stuur ik als winkelmanager ook een team van vier mensen aan: twee opticiens en twee stagiairs.” De stagiaire die nu zelf stagiairs opleidt… De cirkel is rond. “Ik probeer hen zo goed mogelijk bij te staan met raad en daad. Ik wil hen echt het gevoel geven dat ze voor alles bij mij terechtkunnen, zoals dat voor mij het geval was bij mevrouw Vandijk. Welke leerstof zien ze momenteel? Lukt het om de leerstof in de praktijk toe te passen? Hebben ze extra oefeningen nodig? Hoe is de examenplanning? Hoever staan ze met hun eindwerk?”

Advies voor toekomstige winkelmanagers

Na zes jaar als winkelverantwoordelijke is Laurie goed geplaatst om tips te geven aan de winkelmanagers van morgen. “Practice what you preach. Pas altijd zelf toe wat je van je team verwacht. En investeer in je medewerkers. Teamwork makes the dream work.” Daarnaast hecht ze veel belang aan een open communicatie, met personeel, klanten en leidinggevenden. Ook zelfreflectie is voor Laurie een sleutel tot succes. “Wat ging goed? Wat niet? En wat was hierin mijn eigen aandeel?” Afsluiten doet ze met misschien wel haar allerbelangrijkste tip: “Geloof in jezelf!”