U bent hier

"Van verpleger naar metaalbewerker? Moet kunnen, dacht ik zo."

“Ik had geluk dat ik werd ontslagen. Dat verplichtte me om na te denken op korte termijn: wat wil ik doen? Ontslagen worden wens ik niemand toe, maar wel de luxe keuzes te kunnen maken in je werk.”

Jos Krimpenfort heeft na 18 jaar verpleging heel wat kamers van de zorg gezien: ziekenhuiskamers, de behandelkamer in een privépraktijk en huiskamers. “Ik heb op elke plek meerdere jaren gewerkt, maar de periode als zelfstandig verpleegkundige bij patiënten thuis was wel de langste. En misschien ook wel de zwaarste…”

“Na mijn studie Latijn-Wetenschappen koos ik voor verpleegkunde. In die job was ik 18 jaar best gelukkig. Tijdens de opleiding verpleegkunde had ik afwisselend drie weken stage en drie weken les. Ideaal voor mij, in die tijd. Achteraf gezien hield ik meer van het werk dan van de opleiding. Ik wou bezig zijn, minder schoolbanken zien.”

Zo rolt Jos van ziekenhuizen naar de privépraktijk van een cardioloog om uiteindelijk zelfstandig verpleger te worden. “Ik heb de evolutie van de zorg volledig meegemaakt. Een prachtige sector.”

En dan komt de knik in de loopbaan. “Na mijn ontslag hoorde ik een VDAB-radiospot over ‘Ga fluitend naar je werk’. Ik was meteen verkocht. Ik dacht: dat wil ik ook! Ik vroeg VDAB-loopbaancheques aan en ging daarmee naar een loopbaancentrum in de buurt. Met de hulp van mijn psycholoog ontdekte ik dat ik iets anders wou dan een job in de verpleegkunde. Ik wou mijn uitkering niet verliezen en mijn gezin mocht er niet onder lijden. Ik moest snel terug aan de slag. Hoe? Door een knelpuntberoep te kiezen.”

“Wat ik dacht dat onmogelijk was, werd toch werkelijkheid”

“Mijn VDAB-bemiddelaar deed me een mooi voorstel: ik kon in Maasmechelen meteen starten met een ‘Metaalbad’. Dat is een eerste opleiding van twee maanden bij het Provinciaal Centrum Voor Volwassenenonderwijs Maasland, een partner van VDAB. “Zonder voorkennis of hobby-ervaring kon ik er invliegen. En ik moet zeggen: ik doe dat werken met metaal wel graag. Je ziet het resultaat van het werk, het ‘staat’ er!”

De vooropleiding kreeg een vervolg met de VDAB-opleiding ‘metaalconstructie’ van 6 maanden in het opleidingscentrum van Waterschei. “Die kans greep ik met beide handen. Het beviel me zo goed dat ik nog steeds een avondopleiding halfautomatisch lassen volg in Houthalen. Ik wil het lassen onder de knie krijgen én er zeker nog wat mee doen in mijn carrière.”

Wie beroepsopleiding zegt, zegt ook stage op de werkvloer. “Ik heb maar twee keer moeten solliciteren. De tweede keer was het al raak.” Een tennisvriend wist dat Dilien Metaalwerken op zoek was naar personeel. Jos ging ervoor. “Het was een enorme kans, want wie neemt er nu een 40-jarige verpleger aan zonder ervaring aan de knip- en plooibank van metaal van 8 mm? Ze moeten de VDAB-opleiding wel heel erg vertrouwen.”

Dat vertrouwen was terecht: op dit moment werkt Jos met een IBO-contract van VDAB bij dezelfde werkgever waar hij zijn stage deed. Straks lonkt vast werk. “Ik mis de verpleging niet. Ik leer dat techniek enorm veel mogelijkheden heeft. Ik haal terug enorm veel voldoening uit mijn werk. De sfeer is hier ook erg goed en we lachen wat af. Nog een foto? Dat kan ik straks weer gaan uitleggen aan de mannen (lacht).”