VDAB wint 'Sustainable Partnership Award'

Elk jaar reikt The Shift, het Belgisch referentienetwerk voor duurzaamheid, de ‘Sustainable Partnership Award’ uit aan de mooiste voorbeelden van samenwerking tussen bedrijven en non-profitorganisaties in België.

Het project ‘Height Potentials’ werd in 2017 de winnaar in de categorie innovatie. We sloegen samen met Rising You (een samenwerking tussen verschillende partners die jonge talenten naar uitdagende jobs begeleidt) en IRIS (een bedrijf dat zich onder meer specialiseert in industriële schilderwerken) de handen in elkaar. Doel: vluchtelingen opleiden tot industrieel schilder van hoogspanningsmasten.

De resultaten van dit proefproject waren indrukwekkend: 11 van de 12 kandidaten gingen op 2 mei 2017 aan de slag als industrieel schilder.

Het concept ontstond binnen Rising You: jonge vluchtelingen vanuit hun fysieke en mentale kracht naar werk begeleiden. “We focussen eerst op wat onze kandidaten gráág en goed kunnen. Klimmen”, aldus stichter Benjamin Gérard. “Klimmen schenkt eigenwaarde en vertrouwen, en motiveert. Daarna leren we hen Nederlands. Zo doen we het tegenovergestelde van wat er in ons onderwijs gebeurt: daar worden vluchtelingen aangespoord om eerst Nederlands te leren. Dat is misschien een logische keuze, maar het maakt dat jongeren vooral geconfronteerd worden met wat ze níet kunnen. Wij zetten die logica op z’n kop.”

“Vluchtelingen is een doelgroep die we niet gemakkelijk bereiken”, vertelt Jan Van Keirsbilck die de vluchtelingen opleidde. “We hebben onze expertise in het werken met anderstaligen goed kunnen gebruiken.

De motivatie van vluchtelingen valt enorm op. Dit zijn mannen die wíllen werken en daar veel voor over hebben.

Uiteraard heeft ook de opleiding hier een en ander mee te maken: tijdens de theoretische lessen vroegen de kandidaten vaak of ze nog eens mochten klimmen. Je merkt dat dat motiverend werkt.”