U bent hier

YOUCA Action Day

Op 19 oktober 2017 deed VDAB weer mee met de YOUCA Action Day, voordien bekend als Zuiddag. Zo’n 15000 jongeren vanaf 15 jaar gaan dan voor een dag niet naar school, maar steken de handen uit de mouwen. Ze krijgen de kans om te proeven van verschillende beroepen. De job die ze uitoefenen, kiezen ze zelf: politicus, journalist, hondentrimmer, postbode... het kan allemaal. Het loon dat de ze die dag verdienen, schenken ze aan een jongerenproject van Trias ngo in El Salvador.

39 collega’s stonden hun job af aan 29 jongeren. Hoe ervaarden ze deze dag? Onze vliegende reporter van dienst, YOUCA-student, Luna Sonck ging langs bij de verschillende studenten en hun begeleiders in Brussel en maakte voor ons een leuk verslag.

"Laura uit Waregem was de eerste student op mijn route. Zij nam de job over van collega Jemima Bidee, expert beleidsevaluatie- en onderzoek. Een hele mond vol!  Laura koos voor deze job omdat het haar interessant leek en omdat het aansluit bij haar studierichting economie. Haar doelstelling vandaag: veel bijleren over VDAB en over hoe alles in zijn werk gaat. Laura nam deel aan een teamvergadering en keek al uit naar de verdere plannen die dag. Ze genoot er alleszins van en raadt de job zeker aan toekomstige YOUCA-studenten aan.

Vervolgens was het de beurt aan Thomas en Robin. Zij namen de job over van niemand minder dan de directeur Ondersteunende Diensten, Katrien Vereecken. Katrien stelt elk jaar haar job open omdat ze het goed vindt dat VDAB zo’n acties en organisaties steunt. Het toont de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie. Bovendien zijn de studenten van nu de klanten van morgen. Thomas en Robin woonden een beleidsvergadering bij en namen een kijkje achter de schermen bij de Mediamakers, de audiovisuele dienst van VDAB. Ze leefden zich uit in de video- en de geluidsstudio. ‘s Namiddags gingen ze naar de Servicelijn, het contactcenter van VDAB.  Ze volgden enkele gesprekken met klanten mee. Robin koos voor deze job omdat het hem een hele uitdaging leek. Thomas omdat hij wel eens wat meer te weten wou komen over de job van zijn... mama! Missie geslaagd!

Next stop: lunchpauze. In de kantine kwam ik Esther uit Denderleeuw tegen. Zij stak de handen uit de mouwen bij de catering en verwachtte een rustige dag. Dat liep anders: als kantinemedewerker heb je een goede conditie nodig. Stilzitten is niet aan de orde: tafels afruimen, de afwas doen, broodjes smeren en koffie/thee rondbrengen op de verschillende verdiepingen in het gebouw...  YOUCA-studenten die niet bang zijn om het hele gebouw te doorkruisen, moeten zeker voor deze job kiezen!

Na de middag nam ik de metro richting Anderlecht. Daar sprak ik met Siebe en Amir. Zij namen de job over van instructeur Nederlands, bij de opleiding carrosserie. Siebe wist niet wat hij moest verwachten. Hij wou vooral VDAB beter leren kennen. Amir koos voor deze job omdat hij zelf ook anderstalig is. Het leek hem een goede ervaring. Beiden volgden in de voormiddag de les Nederlands mee. Dat vonden ze heel interessant: het was helemaal anders dan een les Nederlands op school, omdat alles in het teken stond van de opleiding carosserie. Hun oordeel: de job van instructeur Nederlands is een echte aanrader als je geïnteresseerd bent in talen. "

In wonderland

De YOUCA-day beperkte zich niet alleen tot Brussel, ook op andere plaasten deden we mee. In Vlaams-Brabant nam Maud Cambré (16 jaar) voor een dag de job over van collega Sofie De Reymaeker, actiecommunicator. Maud schreef een verslag over haar belevenissen in -volgens haar- 'wonderland'. Klik hier voor het verslag van Maud.