U bent hier

Wonen en werken in het buitenland: Finland

Op een mooie dag ontmoet Benny (31) de Finse Anna. Omdat hij niet gelooft in langeafstandsrelaties reist hij haar achterna. Nu wonen ze samen in Helsinki, waar de appartementen schaars zijn, centrale verwarming een recht is en de president gewoon over straat loopt.

Het plan van Benny is ambitieus: eerst verblijft hij een jaar in Finland en dan vertrekt hij samen met zijn vriendin op wereldreis. Hij vertelt: "Het is een een erg uitgestrekt land, maar een vijfde van de bevolking woont in de hoofdstad. Dat zorgt, zeker in het centrum, voor woningnood. Het appartement van Anna is dan ook niet groot: 37,5 m² om precies te zijn.

Hoewel de Finnen goed Engels praten, heb ik me direct ingeschreven voor een cursus Fins. Niet simpel. Om je een idee te geven: Fins kent een stuk of 15 naamvallen, geen voorzetsels, geen onderscheid tussen "hij" en "zij", geen werkwoord "hebben",… Na vier maanden ben ik nauwelijks in staat om vijf zinnen na elkaar uit te brengen. Je zou voor minder aan je intellectuele capaciteiten beginnen twijfelen.

Qua karakter verschillen de Finnen niet erg van ons. Ze zijn wel wat aardser. Zo loopt hun president gewoon over straat. Verder zijn ze direct, praktisch en ondernemend. En ze hebben een Brits gevoel voor humor.

Nooit meer donker

Finnen leven volgens het ritme van de natuur. Ze hebben dan ook een prachtig land met meer dan 200.000 meren, de grootste eilandenarchipel ter wereld en zelfs enkele oerbossen. Haast elk gezin heeft een zomerhuisje aan een meer, waar ze regelmatig naartoe trekken. Ik heb een tijdje in de besneeuwde hut van Anna's familie gelogeerd. Erg idyllisch! Er was wel geen stromend water en het toilet bevond zich buiten in een apart hutje. Best spannend als je weet dat er af en toe hongerige Russische beren naar Finland komen afgezakt om in de vuilbakken te snuisteren.

Hun hechte band met de natuur heeft ook te maken met de extreme weersomstandigheden. Als de zomer eindelijk aanbreekt, is de euforie groot. Tijdens Midzomernacht, de langste nacht van het jaar, vieren alle gezinnen uitbundig feest in hun zomerhuisje. Het wordt dan enkele weken niet meer donker, hooguit schemerig. En in Lapland, het Noorden, gaat de zon helemaal niet meer onder. Dit inspireerde een paar filmfreaks om het origineelste filmfestival ter wereld op te richten: je kan er dag en nacht tientallen films bekijken met de nachtzon op de achtergrond.

In de lange, barre winter compenseren de Finnen de kilte door hun woning gaar te stoken. Centrale verwarming is er een recht. Aangezien ze niet hoeven bij te betalen voor extra gebruik, zetten ze hun verwarming constant op het maximum, zelfs als ze op reis gaan.

Alcohol als ontbijt

Een andere manier waarop ze zich door de donkere wintermaanden slepen, is drinken. Als ze bijvoorbeeld op café gaan, bestellen ze alcohol tot ze niet meer kunnen. Ik zag jongeren van hun barkruk vallen en ouderen op hun tafeltje in slaap vallen. Wie minder dan 18 is, mag overigens geen alcohol kopen. Zelfs voor volwassenen worden er hindernissen ingebouwd: je kan enkel wijn of sterke drank krijgen in speciale winkels. En alcohol is duur. Een glas wijn van 12 centiliter kost op restaurant al gauw vier of vijf euro.

Maar, ze hebben er iets op gevonden. Sinds Estland zich losgemaakt heeft van de Sovjetunie, varen ze met de boot naar de hoofdstad van Estland: Tallinn. Na een dag drinken, keren ze 's avonds terug met een voorraad. Zelf heb ik die oversteek ook gemaakt, en dan is het wel even schrikken als je 's morgens wakker wordt en je Finse buurman meteen een halve liter bestelt als ontbijt. "

 

Barbara Peirs, juni 2004