U bent hier

Wonen en werken in het buitenland: Ierland

"De medemens staat hier centraal, de job komt in het beste geval op de tweede plaats. Dat noem ik nu eens een gezonde mentaliteit!", aldus Annette (37). Tien jaar geleden trok ze samen met Rory naar het Zuiden van Ierland. En te zeggen dat het allemaal begon op het strand van Torremolinos.

"Tien jaar woon ik intussen in Cork, Zuid-Ierland. Het begon allemaal op het strand van Torremolinos in Spanje. Daar leerde ik Rory kennen, een leuke Ier die in de US woonde. Na die vakantie verhuisde hij naar België. Maar niet voor lang. Al snel besloten we het samen in Cork te proberen. Als licentiate Economie, met een goede kennis van het Engels, heb ik het hier nooit moeilijk gehad werk te vinden. Rory's kansen -als buitenlander die geen Nederlands sprak- waren in België veel beperkter.

Ondertussen zijn we getrouwd en hebben we 2 dochters. Ik werk halftijds -een zeldzaamheid!- voor de universiteit in Cork. Negen jaar geleden hebben we hier voor een spotprijs een huis gekocht, dat nu 4 keer meer waard is. Het leven in zijn totaliteit is hier de laatste jaren veel duurder geworden. In die mate zelfs dat Ierland, na Finland, het duurste land in de Europese Unie is geworden. Toch blijven we hier wonen, want geld is niet alles. De Ieren hebben een heel gezonde mentaliteit: veel rustiger dan in België en vooral veel socialer. Dat merk je meteen aan de Ierse pubs: er wordt à volonté gedronken, gepraat en gezongen. Gezelligheid troef.

Ham en kalkoen

Wat ik hier mis? Mijn familie en vrienden. En op culinair vlak: een witte van Hoegaarden, konijn met pruimen en kalfsworst. Niet dat de Ieren slechte koks zijn! Het kerstdiner is hier zowat mijn favoriete maaltijd: kalkoen en gekookte ham (een hele ham, geen sneetjes), diverse soorten groenten en aardappelen op verschillende wijzen bereid. De Ieren zijn trouwens dol op aardappelen: zonder hen zouden ze de hongersnood in de 19de eeuw niet zijn doorgekomen.

De Ierse geschiedenis is trouwens nog steeds een belangrijk deel van het dagelijkse leven. De "Great Irish Famine", de "Civil War", de katholieken versus de Protestanten, de Ieren versus de Britten, Noord-Ierland... Elke Ier heeft er wel iets over te zeggen. Omdat Cork helemaal in het Zuiden van Ierland ligt, heb ik hier gelukkig nooit iets gemerkt van de problemen in Belfast, maar het was wel een van de redenen waardoor ik aarzelde om er te gaan wonen.

Clinton en Kennedy

Door de moeilijke tijden die de Ieren als natie hebben gekend, is het patriotisme vrij sterk. Op 17 maart vieren we St. Patrick's Day. We krijgen hier dan een dagje verlof om naar de parade te gaan. Iedereen draagt ter gelegenheid de nationale driekleur! De Ieren zijn heel trots op hun nationaliteit, zelfs zij die al verschillende generaties geleden zijn geëmigreerd. Zo waren president Kennedy en Clinton Irish-American en heel fel begaan met de Ierse kwestie.

Als Belg weten we weinig over de Ierse Republiek en dat is jammer. Gelukkig is er Michael O'Leary van Ryanair, die het niet alleen mogelijk maakt voor ons om regelmatig nog eens tot in België te geraken aan een redelijke prijs, maar die ook Charleroi op de wereldkaart heeft gezet. Misschien ben ik als economiste wat bevooroordeeld, maar ik ben absoluut vóór de vrije markt. Lang leve Ryanair!"

 

Elke Duprez, maart 2004