U bent hier

Wonen en werken in het buitenland: Zweden

"Ik had nooit gedacht dat ik rond mijn veertigste naar Zweden zou verhuizen", vertelt Kurt (42). "Maar het toeval, de liefde en een behoorlijke portie onbezonnenheid beslisten er anders over. Ik ben wat de Zweden een "kärleksinvandrare" noemen, een liefdesimmigrant. Zoals de meeste buitenlanders die naar Zweden komen en er blijven."

"Als EU-burger is het relatief eenvoudig om naar Zweden te verhuizen, maar een aantal formaliteiten zijn natuurlijk een must. Zo moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Geen probleem -die krijg je automatisch als EU-burger- maar je moet ze wel elke vijf jaar hernieuwen. Belangrijker is je rijksregisternummer ("personnummer") en je identiteitskaart. Zonder personnummer besta je niet in Zweden. Alle openbare administratie, maar ook je bankgegevens en dergelijke zijn hierop gebaseerd. Daarnaast heb je je identiteitskaart nodig wanneer je met je kredietkaart wil betalen. Het lijkt in het begin allemaal wat "big brother", maar na een tijdje zie je er ook de voordelen van in. Zo kan de belastingadministratie bijvoorbeeld al je gegevens en aftrekposten op voorhand invullen.

The Muppet Show

In het begin was het beslist niet gemakkelijk om een baan te vinden, zelfs als ingenieur met een degelijke beroepservaring in de computerwereld. In Zweden heeft men vooral goede stielmannen en personeel van de verzorgende sector nodig. Een goede garagist is bijvoorbeeld ver te zoeken. Verpleegsters en dokters komen nu al vaak uit andere landen. Bovendien sprak ik geen Zweeds. Al bleek dat wel mee te vallen. Voor Vlamingen is Zweeds één van de gemakkelijkste talen om te leren. Sommige woorden lijken haast Nederlands (moder = moeder, restaurang = restaurant). De gemiddelde Vlaming zou -zonder voorkennis- 60% begrijpen van wat er in een Zweedse krant staat. Zweeds praten daarentegen is heel wat moeilijker en lijkt in de verste verte niet op wat de Zweedse kok in de Muppet Show mompelt.

De natuur is ronduit fantastisch. Tijdens een wandeling is het niet ongewoon dat je plots oog in oog staat met een eland, een wolf of een beer. In de zomermaanden is het heel wat langer licht dan in België. Er is zelfs een periode dat de zon niet ondergaat. Ideaal voor wie van lange, zwoele zomernachten houdt. En uiteraard is er mogelijkheid te over om sport te doen. In de winter is dat langlaufen, skiën, schaatsen, "pimpelen" (vissen doorheen een gat in het ijs) en sneeuwscooter rijden... In de zomer: wandelen, zwemmen in de ontelbare meren, sportvissen in de snelstromende rivieren en zoveel meer. De Zweed is een natuurmens. Bijna elke stedeling houdt er een "stuga" (zomerhuisje) op na. Daar viert hij midzomer, één van de belangrijkste vakantiedagen in Zweden, met lekker veel eten en drinken.

Herman Van Molle achterna

Hoewel we, wat eten en drinken betreft, verwend zijn in België, zijn het wel de Zweedse koks die bijna elk jaar de prijzen wegkapen op het wereldkampioenschap koken. Om maar te zeggen dat je goed kan eten in Zweden. Het lekkerst vind ik de zalm (gravad lax), ingelegde haring en nieuwe Zweedse aardappelen in mei-juni. Garnalen zijn hier ook heerlijk, al verschillen ze erg van de grijze garnalen die we in België kennen. De Zweden eten twee keer per dag warm. Vandaar dat het wemelt van de zogenaamde lunchrestaurants, waar je voor een goede 6 € een behoorlijke warme lunch kan krijgen.

Alcohol boven 3,8% kan je enkel kopen in de overheidswinkels ("Systembolaget"). Het is wel even wennen dat je niet gewoon in de supermarkt een flesje wijn kan halen. Gelukkig heb je in de overheidswinkels ook een goede keuze Belgische bieren. En wat wil een mens nog meer? Herman Van Molle heeft gelijk. Zweden is zeer zeker de moeite waard."

 

Elke Duprez, april 2004

kurt.schoenmaekers@comhem.se