U bent hier

Tips voor ouders van schoolverlaters

De overstap van het studentenleven naar de arbeidsmarkt is niet alleen voor schoolverlaters een hele ommezwaai. Ook voor de ouders is het een ingrijpende verandering.

Vier tips voor ouders om jongeren te steunen in hun zoektocht naar werk

1. Heb geduld

Solliciteren is geen evidentie. Een sollicitatieprocedure neemt al gauw verschillende weken in beslag, dus het kan een tijd duren voor er iets uit de bus komt. Bovendien is de uitkomst niet altijd positief, wat heel teleurstellend kan zijn. Het laatste wat je afstuderende kind wil horen is: wanneer gaat het nu eens lukken? Leg het nodige geduld aan de dag, en blijf positief. Over elke inspanning.

2. Bespreek sterke punten en werkpunten

Schoolverlaters hebben niet altijd een duidelijk zicht op hun sterke punten en werkpunten. Probeer op een objectieve manier je mening daarover te geven. Zo help je hen om een goed cv op te maken, en een goede indruk te maken op hun sollicitatiegesprekken.

3. Wees aandachtig voor kindergeld en mutualiteit

Let ook even op de belangrijke administratie voor je schoolverlater. Het kindergeld loopt in principe door tijdens de beroepsinschakelingstijd, die maximum 1 jaar duurt. Daarna valt het weg.

Voor de mutualiteit blijven jongeren op het boekje van de ouders staan, zo lang ze nog in beroepsinschakelingstijd zijn.

4. Steun de schoolverlater bij zijn keuze- en solliciatieproces

Jongeren kennen vaak onvoldoende de weg op de arbeidsmarkt. Die zoektocht neemt tijd in beslag en gaat gepaard met tegenslagen en teleurstelling. Niet alleen professionele ondersteuning helpt, maar ook ondersteuning van de ouders en huisgenoten is op die momenten meer dan welkom.