U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Suffe job? Kop op!

Zit je in een job die je geen voldoening schenkt en is het momenteel onmogelijk om je loopbaan over een andere boeg te gooien? Dan zit er niets anders op dan vol te houden. Hoe doe je dat zonder vroeg of laat in een depressie te sukkelen? Zeven tips om het beste te halen uit een job waar je niet van houdt.

Stop met ventileren

Af en toe je hart luchten over de dingen die je niet leuk vindt doet deugd. Maar dagelijks ventileren over de eentonigheid van je werk of de vele lastige klanten? Dat brengt geen zoden aan de dijk. Integendeel. Door voortdurend te praten over de negatieve aspecten van je job, focus je teveel op wat er slecht gaat. Daar word je alleen maar ongelukkiger van.

Verander wat je kan

Je hebt meer vat op je situatie dan je denkt. Soms kunnen kleine veranderingen een groot verschil betekenen. Zo pak je het aan: ga zitten, neem pen en papier en noteer alle zaken die je ergeren. Moet je te lang pendelen, heb je te weinig uitdaging of heb je teveel stress?

Bekijk vervolgens wat je hier kan aan veranderen en bespreek de mogelijkheden met je baas, de HR-dienst of je collega's. Lang pendelen kan bijvoorbeeld draaglijker worden door enkele dagen thuiswerk aan te vragen. Te weinig uitdaging kan verdwijnen door een nieuw project naar je toe te trekken. En teveel stress kan je oplossen door bepaalde taken door te geven aan een collega die nog ruimte heeft.

Relativeer je situatie

Bekijk je situatie regelmatig vanuit een ander perspectief: vastzitten in een job die je niet graag doet is niet fijn, maar is wel beter dan helemaal geen werk hebben of niet kunnen werken door gezondheidsproblemen. Deze gedachte doet niets af aan de moeilijkheid van je situatie, maar helpt wel om je problemen te relativeren en vol te houden.

Focus op het positieve

Er zijn ook positieve zaken aan je werk, maar je moet ze willen zien. Misschien ligt je werkplek in een bruisend stadscentrum, of heb je toffe collega's? Focus daarop. Bezoek tijdens de lunchpauze de leuke plekjes in de stad, of maak regelmatig tijd voor een babbel met je collega's. Zo geef je je werkdag kleur.

Sla geen pauzes over

Grijp elke pauze aan om je werkplek even te verlaten. Maak een ommetje in de buitenlucht of lunch samen met collega's in de kantine. Blijf in geen geval aan je bureau zitten om te surfen en eten. Gebruik die korte breaks om nieuwe energie op te doen en de dag zo aangenaam mogelijk door te komen.

Werk aan je gezondheid

Besteed veel aandacht aan je mentale en fysieke gezondheid: zorg voor een goede nachtrust, sport 2 à 3 keer per week, ga op zoek naar gezonde recepten en probeer ze uit… Een gezonde geest in combinatie met een fit lichaam maakt je sterker, waardoor je lastige periodes makkelijker het hoofd kan bieden.

Ga minder werken

Als je financiën het toelaten, denk dan na over mogelijkheden om minder te werken. Zoals onbetaald verlof, loopbaanonderbreking of deeltijds werk. Zo'n ingreep zorgt voor meer ademruimte, zodat je je job langer kan volhouden.

 

embracingsimpleblog.com/how-to-cope-with-a-job-you-hate

lifehacker.com/top-10-ways-to-survive-your-crappy-job

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in