U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Eigen zaak

Ben je werkloos en droom je ervan om je eigen baas te worden? Dankzij een nieuwe maatregel kan je gedurende een jaar als zelfstandige in bijberoep werken zonder dat je je uitkering verliest. Zo wil de overheid ondernemers in spe stimuleren om de sprong te wagen.

Ontvang je een werkloosheids- of inschakelingsuitkering? Dan kom je sinds 1 oktober in aanmerking voor een nieuwe maatregel: 'Springplank naar zelfstandige'.

Wat houdt de maatregel in?

De maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’ houdt in dat je gedurende 12 maanden een activiteit als zelfstandige in bijberoep kan doen, zonder dat je je werkloosheids- of inschakelingsuitkering verliest. 

Wanneer heb ik recht op de maatregel?

Je komt in aanmerking als je een werkloosheids- of inschakelingsuitkering ontvangt en aan de volgende vier voorwaarden voldoet.

  • Je doet aangifte bij RVA van je zelfstandige nevenactiviteit vóór het begin van de activiteit (of als je nog geen uitkering ontvangt: op het moment dat je je uitkering aanvraagt).
  • Je bent niet opzettelijk werkloos geworden om van de maatregel te kunnen genieten.
  • Je hebt je nevenactiviteit niet als zelfstandig hoofdberoep uitgeoefend gedurende de afgelopen zes jaar. 
  • Je werft geen personeel aan voor je zelfstandige nevenactiviteit.

Daarnaast gelden er ook enkele regels voor de zelfstandige activiteit die je wil doen:

  • Het mag géén artistieke activiteit zijn. 
  • Het moet een nevenactiviteit zijn. Dit betekent dat het aantal uur dat je eraan besteedt en de grootte van je inkomsten beperkt moeten zijn. RVA oordeelt of dit het geval is of niet.
  • Je mag de activiteit zowel overdag als 's avonds uitoefenen. 

Wat gebeurt er na de 12 maanden?

Dan heb je drie opties:

  • Je vestigt je als zelfstandige in hoofdberoep en hebt geen recht meer op je uitkering.
  • Je zet je nevenactiviteit stop en blijft je uitkering ontvangen.
  • Je vindt een job en kan je nevenactiviteit blijven uitoefenen.

Hoe kan ik aangifte doen bij RVA?

Vul het RVA-formulier C1 en het RVA-formulier C1C in en bezorg de formulieren aan je uitbetalingsinstelling.

Waar vind ik meer informatie?

Alles wat je moet weten over deze maatregel vind je op rva.be.
 

Ook interessant

Ben je werkzoekend en heb je een concreet idee voor een eigen zaak? Dan kan een startersadviseur je gratis begeleiden bij de opstart van je zaak. Bekijk wat en hoe.

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in januari 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Beste, valt grafisch werk onder de artistieke label?
Valt het ontwikkelen van games onder artistieke activiteit?
Beste, ik wil zelf ontslag nemen omdat ik problemen heb bij het werk. Ik werk ongeveer 7 maanden deeltijds bij mijn werk als kapper. Maar als ik zelf mijn ontslag geef heb ik ongeveer 3 tal weken geen uitkering. Maar kan ik in die tijd ook een aanvraag doen voor bijberoep?
Beste Ali, voor jouw individuele situatie kan je best contact opnemen met onze servicelijn. Dit kan op het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8u tot 19u). Mvg, Liesbet, moderator VDAB.
Hoi , Ik ben werkloos en wil zelfstandig copywriter worden binnenkort. Kom ik in aanmerking? Zoniet wie kan mij dan verder helpen?
Hallo Johanna, je kan met jouw vragen hierover terecht op ons gratis nummer 0800 30 700. Met vriendelijke groet, Liesbet, moderator VDAB
Hallo, Ik ben werkzoekende en zou graag nagelstyliste worden zou ik gebruik kunnen maken van springplank? Grtjs
Dag Kjell, we raden je aan om met deze vraag even te bellen naar het gratis nummer 0800 30 700. Succes!
hoi ik zou willen starten als een strijkdienst dat ik daarna kan uitbreiden . Mijn vraag is of ik me ook moet inschrijven bij een sociaalsecretariaat ? mvg Natasja
Beste Natasja, we raden je aan om even te bellen naar het gratis nummer 0800 30 700. Veel succes!
Beste, Ik ben werkzoekende maar heb geen recht op een uitkering - lang in het buitenland gewoond en daarvoor niet in dienst geweest. Kan ik toch gebruik maken van de springplank - ben ingeschreven bij de VDAB maar dus zonder uitkering.
Je kan enkel genieten van het voordeel 'Springplank - zelfstandige' al je recht hebt op: werkloosheidsuitkeringen, inschakelingsuitkeringen, inkomensgarantieuitkering (IGU), uitkeringen tijdelijke werkloosheid, werkloosheidsuitkeringen in het kader van het SWT. Iemand die geen uitkering ontvangt kan dus geen gebruik maken van deze maatregel. Ondersteuning krijgen bij het opstarten als zelfstandige in hoofd/bij- beroep kan wel zonder uitkering. Meer info: https://www.vdab.be/eigen-zaak/gratis-begeleiding.
Hallo steffi, ik vraag dit even na bij onze experts. Zodra ik meer weet, post ik het antwoord.
Als freelancer in licht en geluid voor evenementen word dit als artistiek gezien? want er staat Audiovisuele kunsten, maar het is een technische opdracht geen kunstwerk... als is het soms een kunst om alles op tijd klaar te krijgen. Zou het mogelijk zijn om dit via deze maatregel te doen? Ik stel me die vraag omdat ik ook als video operator zou kunnen bezig zijn. mvg, Tom
Dag Tom, ik vraag het even na bij onze experts. Zodra ik een antwoord krijg, publiceer ik het hier.
Beste Tom, Dit is het antwoord van onze expert. We vermoeden dat licht- en geluidstechniekers niet als een artistieke activiteit beschouwd worden. Wellicht kom je in aanmerking voor deze maatregel, maar het is RVA die hierover beslist. Daarom neem je best eens contact op met je uitbetalingsinstelling, een werkloosheidsbureau van RVA of het Kunstenloket (http://www.kunstenloket.be/nl/contact). Voor wie effectief een artistieke activiteit wil uitvoeren in bijberoep in combinatie met recht op uitkeringen is er ook een mogelijkheid, zie http://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/t53.
Hallo, Als je het springplankstatuut hebt bekomen en je zelfstandige activiteit uitoefen, verwacht VDAB blijkbaar wel dat je nog blijft solliciteren. Waarom is dat zo? Het vergt veel inspanning en tijd om op 12 maanden een zaak op te bouwen die na 12 maanden reeds voldoende inkomsten oplevert. Het moedigt niet echt aan...
Beste Johan, hieronder vind je het antwoord van onze expert. De maatregel springplank naar zelfstandige voorziet in de mogelijkheid om tijdelijk een nevenactiviteit als zelfstandige uit te oefenen en het recht op uitkeringen te behouden. Hierbij is oa. wel bepaald dat men beschikbaar moet blijven voor de arbeidsmarkt. Maw is de werkzoekende "verplicht om actief en positief mee te werken aan de acties inzake begeleiding, opleiding, beroepservaring of inschakeling die hem worden voorgesteld door de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling en om zelf actief naar werk te zoeken door individuele, regelmatige en diverse stappen te ondernemen". Daarom is het dan ook zeer belangrijk om dergelijke stappen naar werk, zoals het opstarten van een eigen zaak, tijdig af te stemmen met uw VDAB-bemiddelaar, zodat hier duidelijke afspraken rond gemaakt kunnen worden. VDAB voorziet ook in gratis begeleiding naar de opstart van een eigen zaak, iets wat perfect combineerbaar is met de springplank naar zelfstandige. Meer info op www.vdab.be/eigenzaak of via 0800 30 700. We wensen u verder nog veel succes bij de uitbouw van uw eigen zaak.
Kan ik werken op zelfstandige basis en men uitkering nog behouden.Mvg Ria
Dus grafisch ontwerper lukt niet en valt wss onder artistieke activiteiten :(
Beste, Je mag wel degelijk als grafisch vormgever je bijberoep uitoefenen. :-) (Ik doe dat momenteel zo) Mvg, Caroline
Toegepaste Kunst wordt normaal gezien niet als artistieke activiteit bezien. Meer info op kunstenloket.be