U bent hier

Eigen zaak

Ben je werkloos en droom je ervan om je eigen baas te worden? Dankzij een nieuwe maatregel kan je gedurende een jaar als zelfstandige in bijberoep werken zonder dat je je uitkering verliest. Zo wil de overheid ondernemers in spe stimuleren om de sprong te wagen.

Ontvang je een werkloosheids- of inschakelingsuitkering? Dan kom je sinds 1 oktober in aanmerking voor een nieuwe maatregel: 'Springplank naar zelfstandige'.

Wat houdt de maatregel in?

De maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’ houdt in dat je gedurende 12 maanden een activiteit als zelfstandige in bijberoep kan doen, zonder dat je je werkloosheids- of inschakelingsuitkering verliest. 

Wanneer heb ik recht op de maatregel?

Je komt in aanmerking als je een werkloosheids- of inschakelingsuitkering ontvangt en aan de volgende vier voorwaarden voldoet.

  • Je doet aangifte bij RVA van je zelfstandige nevenactiviteit vóór het begin van de activiteit (of als je nog geen uitkering ontvangt: op het moment dat je je uitkering aanvraagt).
  • Je bent niet opzettelijk werkloos geworden om van de maatregel te kunnen genieten.
  • Je hebt je nevenactiviteit niet als zelfstandig hoofdberoep uitgeoefend gedurende de afgelopen zes jaar. 
  • Je werft geen personeel aan voor je zelfstandige nevenactiviteit.

Daarnaast gelden er ook enkele regels voor de zelfstandige activiteit die je wil doen:

  • Het mag géén artistieke activiteit zijn. 
  • Het moet een nevenactiviteit zijn. Dit betekent dat het aantal uur dat je eraan besteedt en de grootte van je inkomsten beperkt moeten zijn. RVA oordeelt of dit het geval is of niet.
  • Je mag de activiteit zowel overdag als 's avonds uitoefenen. 

Wat gebeurt er na de 12 maanden?

Dan heb je drie opties:

  • Je vestigt je als zelfstandige in hoofdberoep en hebt geen recht meer op je uitkering.
  • Je zet je nevenactiviteit stop en blijft je uitkering ontvangen.
  • Je vindt een job en kan je nevenactiviteit blijven uitoefenen.

Hoe kan ik aangifte doen bij RVA?

Vul het RVA-formulier C1 en het RVA-formulier C1C in en bezorg de formulieren aan je uitbetalingsinstelling.

Waar vind ik meer informatie?

Alles wat je moet weten over deze maatregel vind je op rva.be.
 

Ook interessant

Ben je werkzoekend en heb je een concreet idee voor een eigen zaak? Dan kan een startersadviseur je gratis begeleiden bij de opstart van je zaak. Bekijk wat en hoe.

 

Barbara Peirs

Reacties

Hallo, Als je het springplankstatuut hebt bekomen en je zelfstandige activiteit uitoefen, verwacht VDAB blijkbaar wel dat je nog blijft solliciteren. Waarom is dat zo? Het vergt veel inspanning en tijd om op 12 maanden een zaak op te bouwen die na 12 maanden reeds voldoende inkomsten oplevert. Het moedigt niet echt aan...
Beste Johan, hieronder vind je het antwoord van onze expert. De maatregel springplank naar zelfstandige voorziet in de mogelijkheid om tijdelijk een nevenactiviteit als zelfstandige uit te oefenen en het recht op uitkeringen te behouden. Hierbij is oa. wel bepaald dat men beschikbaar moet blijven voor de arbeidsmarkt. Maw is de werkzoekende "verplicht om actief en positief mee te werken aan de acties inzake begeleiding, opleiding, beroepservaring of inschakeling die hem worden voorgesteld door de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling en om zelf actief naar werk te zoeken door individuele, regelmatige en diverse stappen te ondernemen". Daarom is het dan ook zeer belangrijk om dergelijke stappen naar werk, zoals het opstarten van een eigen zaak, tijdig af te stemmen met uw VDAB-bemiddelaar, zodat hier duidelijke afspraken rond gemaakt kunnen worden. VDAB voorziet ook in gratis begeleiding naar de opstart van een eigen zaak, iets wat perfect combineerbaar is met de springplank naar zelfstandige. Meer info op www.vdab.be/eigenzaak of via 0800 30 700. We wensen u verder nog veel succes bij de uitbouw van uw eigen zaak.
Kan ik werken op zelfstandige basis en men uitkering nog behouden.Mvg Ria
Dus grafisch ontwerper lukt niet en valt wss onder artistieke activiteiten :(
Beste, Je mag wel degelijk als grafisch vormgever je bijberoep uitoefenen. :-) (Ik doe dat momenteel zo) Mvg, Caroline
Toegepaste Kunst wordt normaal gezien niet als artistieke activiteit bezien. Meer info op kunstenloket.be

Reageer