U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Supermensen gezocht

Wie er een willekeurige vacature op naleest, kan het beamen: veel bedrijven zijn op zoek naar supermensen. De waslijst aan gevraagde competenties is bij de meeste vacatures schier eindeloos. En daar moeten werkgevers maar eens mee stoppen volgens Filip De Fruyt, hoogleraar persoonlijkheidspsychologie van de Universiteit Gent.
 

Afschrikeffect

Je bent creatief, sociaal, oplossingsgericht, intelligent, een teamspeler, doorzetter, een leider... Veel bedrijven stouwen hun vacatures vol met alle competenties waarvan ze dromen dat hun kandidaten ze bezitten. 
 
Het gaat hierbij niet enkel om de skills die iemand nodig heeft voor de functie zelf, maar ook over een hele rits andere competenties. 
 
Volgens De Fruyt is dat geen goed idee. 'Door een te uitgebreide lijst onder de noemer 'Vereiste competenties' te zetten, schrik je als bedrijf mogelijk geschikte kandidaten af. Niemand kan aan al die eisen voldoen.
 
Uiteindelijk heb je zo 2 verliezers. De werkgevers verliezen goede kandidaten die niet durven te solliciteren en de werknemers missen de kans op een job waarvoor ze nochtans geschikt zijn.'
 

Stop met streven naar excellentie

De Fruyt pleit dan ook voor een realistischer beeld. 'Stop met te streven naar perfectie. Goed is goed genoeg. Heeft een kandidaat bepaalde minpunten? Dan kan je die vaak nog bijsturen of anders kunnen die gecompenseerd worden door andere mensen binnen het team.
 
Zo ontstaat er een heterogene organisatie waarin mensen samenwerken en elkaar aanvullen. Dat is veel gezonder dan te eisen dat iedereen àlles kan.'

 

Opleiding voor iedereen

Als je als werkgever niet langer op zoek moet naar supermensen, hoe ga je dan wel best te werk? 

De Fruyt: 'Stel geen al te hoge eisen bij de sollicitatie en investeer in je mensen gedurende hun volledige loopbaan.

Geef elke werknemer dezelfde opleidingskansen. Vroeger zag je vaak dat enkel de high potentials dure cursussen mochten volgen. Dat is fout, want dit werkt demotiverend voor de anderen.

Zorg dat er geen enkele medewerker achterblijft. Zo kan iedereen zich ontwikkelen en krijg je die heterogene organisatie waar ieder zijn goede kanten volledig benut. 

Goed talentmanagement

Daarnaast is goed talentmanagement essentieel. De Fruyt: "Nu wordt een werknemer vaak nog binnengehaald omwille van bepaalde competenties en gaat de werkgever ervan uit dat alles wel soepel zal verlopen.

Maar dat is niet noodzakelijk het geval. Misschien is de medewerker ook goed in andere dingen en wil hij zich liever daar verder in ontwikkelen. Of misschien verandert zijn gezinsituatie in de loop der tijd en wil hij het rustiger aan doen.  

Door aandacht te besteden aan talentmanagement zorg je ervoor dat je het potentieel van je personeelsbestand optimaal benut.' 

Hoe ga je als kandidaat om met onredelijke eisen?

Je laat je maar best niet te snel afschrikken door de 'vereiste competenties' in een vacature. Zelfs als je 10 jaar de functie uitoefent, voldoe je misschien nog steeds niet aan alles wat gevraagd wordt.

Leg tijdens je sollicitatie de nadruk op wat je wél goed kan en sta ervoor open om aan je zwakke punten te werken. 

Levenslang leren is een opdracht voor ieder van ons, of je nu werkzoekende, werknemer of student bent.

 

Bron: nrc.nl/stop-eens-met-streven-naar-excellentie

 

Diederik Van Vlem
 

Gepubliceerd in