U bent hier

Supermensen gezocht

Wie er een willekeurige vacature op naleest, kan het beamen: veel bedrijven zijn op zoek naar supermensen. De waslijst aan gevraagde competenties is bij de meeste vacatures schier eindeloos. En daar moeten werkgevers maar eens mee stoppen volgens Filip De Fruyt, hoogleraar persoonlijkheidspsychologie van de Universiteit Gent.
 

Afschrikeffect

Je bent creatief, sociaal, oplossingsgericht, intelligent, een teamspeler, doorzetter, een leider... Veel bedrijven stouwen hun vacatures vol met alle competenties waarvan ze dromen dat hun kandidaten ze bezitten. 
 
Het gaat hierbij niet enkel om de skills die iemand nodig heeft voor de functie zelf, maar ook over een hele rits andere competenties. 
 
Volgens De Fruyt is dat geen goed idee. “Door een te uitgebreide lijst onder de noemer ‘Vereiste competenties’ te zetten, schrik je als bedrijf mogelijk geschikte kandidaten af. Niemand kan aan al die eisen voldoen.
 
Uiteindelijk heb je zo 2 verliezers. De werkgevers verliezen goede kandidaten die niet durven te solliciteren en de werknemers missen de kans op een job waarvoor ze nochtans geschikt zijn.”
 

Stop met streven naar excellentie

De Fruyt pleit dan ook voor een realistischer beeld. “Stop met te streven naar perfectie. Goed is goed genoeg. Heeft een kandidaat bepaalde minpunten? Dan kan je die vaak nog bijsturen of anders kunnen die gecompenseerd worden door andere mensen binnen het team.
 
Zo ontstaat er een heterogene organisatie waarin mensen samenwerken en elkaar aanvullen. Dat is veel gezonder dan te eisen dat iedereen àlles kan.”

 

Opleiding voor iedereen

Als je als werkgever niet langer op zoek moet naar supermensen, hoe ga je dan wel best te werk? 

De Fruyt: “Stel geen al te hoge eisen bij de sollicitatie en investeer in je mensen gedurende hun volledige loopbaan.

Geef elke werknemer dezelfde opleidingskansen. Vroeger zag je vaak dat enkel de high potentials dure cursussen mochten volgen. Dat is fout, want dit werkt demotiverend voor de anderen.

Zorg dat er geen enkele medewerker achterblijft. Zo kan iedereen zich ontwikkelen en krijg je die heterogene organisatie waar ieder zijn goede kanten volledig benut. 

Goed talentmanagement

Daarnaast is goed talentmanagement essentieel. De Fruyt: "Nu wordt een werknemer vaak nog binnengehaald omwille van bepaalde competenties en gaat de werkgever ervan uit dat alles wel soepel zal verlopen.

Maar dat is niet noodzakelijk het geval. Misschien is de medewerker ook goed in andere dingen en wil hij zich liever daar verder in ontwikkelen. Of misschien verandert zijn gezinsituatie in de loop der tijd en wil hij het rustiger aan doen.  

Door aandacht te besteden aan talentmanagement zorg je ervoor dat je het potentieel van je personeelsbestand optimaal benut.” 

Hoe ga je als kandidaat om met onredelijke eisen?

Je laat je maar best niet te snel afschrikken door de ‘vereiste competenties’ in een vacature. Zelfs als je 10 jaar de functie uitoefent, voldoe je misschien nog steeds niet aan alles wat gevraagd wordt.

Leg tijdens je sollicitatie de nadruk op wat je wél goed kan en sta ervoor open om aan je zwakke punten te werken. 

Levenslang leren is een opdracht voor ieder van ons, of je nu werkzoekende, werknemer of student bent.

 

Bron: nrc.nl/stop-eens-met-streven-naar-excellentie

 

Diederik Van Vlem
 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Veel mensen blijven daardoor werkloos. Ik hoop dat er snel iets veranderd zodat het voor de werkzoekende toch iets makkelijker is om werk te vinden.
Inderdaad, en zo ook met de interimkantoren, die moeten een kandidaat screenen, terwijl ze zelf het bedrijf niet kennen?
Die uitgebreide lijst aan vereiste competenties schrikt inderdaad heel wat mensen af om te solliciteren. Dat merken wij ook in onze trajecten voor loopbaanbegeleiding. Potentiële sollicitanten overlopen het lijstje, stellen vast dat ze aan 30% van de vereisten niet voldoen en besluiten daarom niet te solliciteren. Vaak een gemiste kans voor de werkgever én de sollicitant. Wat we daarnaast ook zien is dat heel wat mensen hun eigen ervaring en expertise onderschatten. Of dat ze bepaalde ervaringen niet als relevant beschouwen, terwijl die net wel belangrijk zijn voor die job. We schreven daar een tijd geleden ook een blog over: https://www.jobdesign.be/blog/heb-ik-voldoende-expertise-voor-die-job
Ik heb dat bij ons meegemaakt bij een openstaande vacatures. Moesten we een test afleggen die net zo zwaar genoeg dat ik met mijn studies er net niet aankon. De vacature was : Planner en plantondienst in een busbedrijf. Ik ben al 32 jaar buschauffeur zocht voor de laatste 15 jaar een andere boeiende uitdaging. Ik ken de dienst, de problemen en de adertjes onder het gras en ik was : * niet geschikt. De test was onder het niveau (haha heb lager beroeps) , mijn skills waren niet goed, blabla... Gevolg: een m/v externe persoon heeft de job, en snapt er de ballen van. Als de werkgevers hun oudere werknemers een simpele opleiding geven, dan kunnen ze jongere mensen die veel minder kosten aannemen als arbeider. En tegen dat die ingewerkt zijn, zijn de anciens met pensioen.
20 jaar werkervaring in een ICT functie, werkgever failliet en dan solliciteren. Echter niet het juiste diploma behaald dus geen schijn van kans om te worden aangenomen. Uiteindelijk heb ik uitgezocht of ik misschien als zelfstandig consultant aan de slag kon (met behoud van het recht om terug te keren naar de uitkering). Dit kon, nu al bijna 3 jaar een superleuke baan als consultant. Het systeem veranderen zal nog lang duren. Zoek je weg naar de mogelijkheden die er wel zijn. Vooral voor ervaren profielen zijn er veel kansen om als consultant aan te slag te gaan. Veel succes voor alle werkzoekenden.
Klopt. Als werkzoekende loop je hier echt keihard tegenaan. Ze zoeken mensen van 18 jaar (want die zijn goedkoop qua loon), met 15 jaar werkervaring en die vooral niet nee zeggen. Klinkt toch echt als frustratie he! Dat klopt, het is ook frustrerend als (werkzoekende) mens om je te moeten meten in een wereld die het ultieme vraagt van je, terwijl dit veelal geen redelijke eisen zijn. En daarnaast is het loon heel vaak een lachertje (eigenlijk meer om te huilen). Ik kan alleen maar hopen dat er ook recruiters of HR mensen zijn die tussen de regels van een cv door kunnen lezen. Die zien dat je een bepaald werk-/denkniveau hebt en bijvoorbeeld door je werkervaring elders, wel bepaalde competenties hebt opgedaan. Het diploma wat iemand heeft, zegt veel en tegelijkertijd ook weer helemaal niets. Men moet bovenal kijken naar de wil om dingen te doen, te leren, enz.
Ik vind dat werkgevers mensen een kans moeten geven en niet altijd afgaan op het behaalde diploma. Een diploma is een momentopname, kan je het daarom? Er zijn mensen die geen diploma hebben, maar zoals ze zeggen gezond boerenverstand. Ik denk dat het die mensen zijn die zeker een kans verdienen, dan zouden de zogenaamde knelpuntvacatures misschien ingevuld geraken.
Ooit gelezen in één vacature: startbaan overeenkomst & 10 jaar ervaring gewenst... lol Maar alle gekheid op een stokje: laat je niet afschrikken door de vacature, zelfs als je geen (of een afwijzend) antwoord krijgt bij je sollicitatie. Als je de job graag wilt en overtuigd bent van je kunnen, neem desnoods opnieuw contact op. Stel zelf vragen, daag de werkgever uit om duidelijker te formuleren. Er zijn er verbazingwekkend veel die dit appreciëren en je dan toch uitnodigen voor een gesprek, en je soms zelfs in dienst nemen... mij is het zo gelukt.
Ik ben 61, ongeschoold. Ongeschoold betekent dat je wel naar school gegaan bent maar geen diploma behaalt hebt. Ik ben zeer wiskundig aangelegd, supergeheugen. Gebruik zelden een rekenmachine, reken nog bijna alles uit het hoofd. Ik denk logisch na, en ken echt veel van computers. Ook het technische, hoe een computer in elkaar zit, hoe hij werkt. Een computer is niet alleen maar een machine die in jouw plaats denkt, maar het wat sneller doet. Een computer doet niet meer dan wat een mens met zijn hersenen doet. Om een computer te programmeren moet je dus kunnen logisch nadenken. Als ik ga solliciteren word ik uitgelachen. Waar zou jij met een computer hebben leren werken? Waarom is er nu zo een grote nood aan echte goede ICT'ers ? Omdat ze teveel met mensen zoals ik hun gezicht gelachen hebben, en die nu foert zeggen!
Waarom er zo een grote nood is aan ICT'ers? Simpel, omdat heel veel bedrijven, zeker als ze wat groter worden, in de eerste plaats kijken naar het diploma dat je ooit gehaald hebt, zelfs al is dat in een industrie die zo snel evolueert dat alles onmiddellijk achterhaald is. En dan ook steevast de politiek toepassen van je bent graduaat (nu bachelor) dus verdien je zoveel. Zelf meegemaakt bij een sollicitatie, mijn diploma graduaat ICT, dat ik 20 jaar daarvoor had behaald, was belangrijker dat al wat ik in die afgelopen periode gedaan en vooral geleerd had. Resultaat, ik heb de werkgever wandelen gestuurd.
Dat klopt volledig. Ik kan er een goed voorbeeld van geven. Onlangs was er een vacature voor een bibliothecaris te Melle. Mijn zoon zou de geschikte kandidaat zijn om deze vacature in te vullen. Omdat hij tonnen ervaring heeft, maar je moet beschikken over een bachelor diploma. Zijn zijn competenties en ervaringen dan niet genoeg, denk ik dan ? Jammer hij zou de juiste man op de juiste plaats zijn nochtans. Dat vind ik zelfs discriminatie.
Volledig akkoord. Echt de vinger gezet op de "zere" plek. Ben bijna 62 en in 1978, na uitgebreide testen, begonnen bij Royale Belge (al jaren AXA) als "berekenaar-opsteller" levensverzekeringen. Als Vlaming (wel perfect 4-talig) was ik voor de firma "Franstalig". Na (toen nog) verplichte dienstplicht kon ik onmiddellijk beginnen met een vast contract. Dit ter inleiding. Ik was en zal altijd héél leergierig. Nadat ik een functie/job perfect beheerste begon ik me te vervelen (na 5-8 jaar). Zo stilletjes aan opgeklommen in het bedrijf (van levensverzekeringen, studiediensten en audit. Ik zat ondertussen wel al enkele tijd in de hoogste loonschalen voor bedienden. Ik moest dus testen laten afnemen om kader te kunnen worden. 1ste test (extern bedrijf): mijn manager zegt dat resultaat negatief is. 2 jaar later nieuwe aanvraag door mezelf , opnieuw test gevraagd via werkgever (bij zelfde bedrijf). Reactie van de examinator bij de mondelinge proeven: "Waarom ben je hier eigenlijk terug? Je vorige evaluatie was volledig positief". Feit is: zelfs indien je geen 90% voldoet aan al wat de werkaanbieder vraagt en je voelt dat je het kan: doen, doen en niet opgeven.
Werkgevers blijven zoeken naar de "nec plus ultra" medewerker ...
Volledig akkoord. Ik ben inmiddels 60, dat betekent dat het allemaal nog eens extra moeilijk wordt. Ik verzaak aan bepaalde (te veel) vacatures omdat de eisen te hoog zijn. Als ik de taalkennisvereiste (Nederlands: zeer goed, Frans: zeer goed, Engels: zeer goed, Duits: zeer goed) lees in een vacature, waarvoor een aso diploma volstaat, gaat mijn haar recht staan. En wat is een 'teamspeler' ? Stressbestendig ?
Tja , wie gaat dat veranderen? Ze willen altijd het beste. Wat moet je dan doen als je niet aan al die eisen voldoet? Ik vraag me dit al jaren af.