Welzijn

Meditatie op het werk

Dinsdag, 11.25 uur. Ik werk mijn mail af, ga op het tapijt liggen naast mijn bureau, leg een plaid over me heen en log in op de sessie 'Mindfulness als mentale fitness op het werk'. Een rustige stem zegt: "Ik ben blij dat je een moment vond voor jezelf, zeker in deze verwarrende tijden. Laat de wereld even voor wat hij is, sluit je ogen en keer naar binnen."

Tegenwoordig krijg je in sommige bedrijven de kans om meditatie te volgen. Dit is het geval bij klinkende namen als Google, Philips, Ford, Colruyt, Torfs en... sinds kort ook bij vijf Vlaamse overheidsdiensten, waaronder VDAB.

Bewust tijdens de werkuren

Benieuwd naar het hoe en waarom, staken we ons licht op bij Gert Tielemans, oprichter van het project bij de Vlaamse overheid en meditatiebegeleider. 

Gert: "We organiseren 1x per week een half uur online mindfulness-meditatie. Dit is een gratis aanbod voor medewerkers van vijf Vlaamse overheidsdiensten. Per sessie is er plaats voor 30 deelnemers. We beperken het aantal omdat we interactie belangrijk vinden. De begeleider peilt via chat naar de ervaringen van de deelnemers. Als je met te veel bent, wordt dit moeilijk.

We lanceerden dit project om de mentale veerkracht en het welzijn van onze medewerkers te verhogen. We organiseren de sessies bewust tijdens de werkuren. Zo geven we een sterker signaal: we tonen dat we welzijn belangrijk vinden en dat we het willen integreren op de werkvloer."

Proeven van sushi

Is een half uur meditatie per week genoeg? Gert: "Nee, uiteraard niet. Je kan de sessies vergelijken met een sushibar waar de sushi's op een lopende band voorbijkomen. We willen deelnemers laten proeven van verschillende meditatietechnieken en hopen hen zo op weg te zetten en te inspireren."

Het project bestaat nu ongeveer een jaar en is een succes. Gert: "De meeste sessies zitten vol en de deelnemers zijn enthousiast. Uit een bevraging blijkt dat 93% in de toekomst opnieuw wil deelnemen. De positieve reacties stimuleren ons om door te gaan. Op termijn willen we de meditatiesessies uitbreiden binnen de Vlaamse overheid. En we dromen ook van een opleiding van meerdere weken waarin we dieper ingaan op mindfulness en de verschillende technieken."

Het is allemaal oké!

Terug naar de meditatiesessie op dinsdagochtend. De rustige stem vervolgt: "Voel even bij jezelf: hoe zit ik er nu bij? Welke gedachten gaan er door me heen? Hoe voelt mijn lichaam? Misschien ben je aan het denken wat je vanavond gaat koken, voel je pijn in je schouder, kriebelt je been, vraag je je af wat je hier ligt te doen… Dat is allemaal oké. Het is goed dat je je bewust bent van je gedachten en de gewaarwordingen in je lichaam, en dat je ze opmerkt. Sta er even bij stil en laat ze dan weer los."

Na deze 'check-in-oefening' vertelt onze begeleidster Fabienne wat meer over mindfulness en doen we een ademhalingsoefening. Op het einde van de sessie vraagt ze wat we ervan vonden. Wie dat wil, kan antwoorden via de chat. De antwoorden zijn uiteenlopend: oké, zalig, deed deugd, voel me lichter, heb honger, ben in slaap gevallen, heb hoofdpijn…

Fabienne stelt ons gerust: "Het is wat het is. Meditatie hoeft niet noodzakelijk het effect te hebben dat je rustig wordt. Het kan ook dat je je net meer gespannen voelt. Het belangrijkste is dat je opmerkt hoe je je voelt en dat je dit oké vindt, dat je mild bent voor jezelf. Rustig worden is een mooi bijproduct van mediteren, maar het is niet het ultieme doel."
 

Mindfulness in een notendop

Wat? Mindfulness betekent dat je je aandacht op het hier en nu richt: wat voel en denk ik? Je staat even stil bij je gevoelens en gedachten zonder er over te oordelen en laat ze daarna los.

Hoe? Er bestaan verschillende meditatietechnieken om je aandacht op het hier en nu te richten. Je kan bijvoorbeeld focussen op je ademhaling of hetzelfde woord herhalen (mantra).

Waarom? Mindfulness heeft wetenschappelijk onderbouwde voordelen. Doe je regelmatig aan mindfulness-meditatie, dan:

  • geniet je meer van kleine dingen,
  • pieker je minder,
  • ga je gemakkelijker om met verandering,
  • kan je beter tegen stress en tegenslagen,
  • ben je meer geconcentreerd, en
  • neem je gemakkelijker beslissingen.
 
 

Gratis online meditatie-oefeningen:

Ook interessant

EHBO op het werk

Je collega valt plots flauw tijdens een vergadering. Wat nu? Kijk je angstig rond en hoop je dat iemand anders de held speelt? Of schiet je zelf in actie?

Menopauze op het werk

Ans getuigt: “Tijdens vergaderingen kreeg ik de ene opvlieger na de andere. Het zweet stroomde over mijn lijf en gezicht. Het enige dat ik kon doen was blijven ademen.”

Zelf geluksstofjes kweken

Heb je regelmatig last van lusteloosheid, vermoeidheid, geheugen- en concentratieverlies? Misschien kamp je met een dopaminetekort. Het goede nieuws? Dopamine kan je zelf aanmaken.