Welzijn

Eerste hulp bij zeuren

De Nederlandse veranderexpert Bart Flos schreef een boek met een veelbelovende titel: “Het anti-klaagboek. Eerste hulp bij zeuren en zaniken”. We destilleerden er de interessantste weetjes en tips uit. Inclusief een test waarmee je ontdekt hoe erg het met jouw geklaag gesteld is. Ben je een plaag voor je omgeving of valt het allemaal wel mee?

Mopper je geregeld tegen je collega’s over je onmogelijke baas, het regenweer, je partner die niks doet in het huishouden of het feit dat er gisterenavond weer niks op tv was? Volgens Bart Flos is dit géén goed idee.

Klagen maakt ongelukkig

Hij legt uit: “Op zich is er niks mis met klagen, zeuren of mopperen. Het kan opluchten om even stoom af te blazen en begrip te oogsten bij je collega’s. Maar zeur je te vaak en blijf je in het klagen hangen, dan gaan je collega’s zich aan je ergeren en worden ze zelf ook negatief. Klagen is namelijk besmettelijk.

Bovendien word je er op lange termijn bijzonder ongelukkig door. Studies wijzen uit dat klagende mensen minder lang leven, vaker ziek zijn, minder succesvol zijn en minder vrienden hebben.”

Paradox van het klagen

Volgens Flos beseffen we vaak niet hoeveel we klagen. Hij licht toe: “Ik noem het de ‘klaag-paradox’. We vinden van onszelf helemaal niet dat we klagen; we hebben het gevoel dat het vooral de anderen zijn die dat doen. Je kan het vergelijken met het feit dat we onszelf over het algemeen heel goede chauffeurs vinden maar dat de wegen wél vol zitten met idioten. Als je daar goed over nadenkt, weet je dat er iets niet klopt.”

Wil je weten hoe het met jouw geklaag gesteld is en of je een plaag bent voor je omgeving? Vul de anti-klaagtest in die Flos ontwikkelde. Je krijgt onmiddellijk het verdict te zien.

Tips om minder vaak te zeuren

Tot slot de hamvraag: wat kan je doen om positiever te worden en minder vaak te zeuren? Enkele tips.

  • Draag een armbandje
    Dit is een tip van de Amerikaanse dominee Will Bowen. Om het klagen uit de wereld te helpen, verkocht hij paarse armbandjes. Zijn advies: iedere keer als je jezelf betrapt op klagen, zeuren of mopperen moet je het armbandje naar je andere pols verplaatsen. Zo word je je bewust van je eigen gezeur en ga je het minder doen. Zijn armbandjes werden een gigantisch succes: hij verkocht er wereldwijd miljoenen van.
     
  • Vraag je af: waarom?
    Ga voor jezelf na waarom je zoveel klaagt. Is het je echt om de dingen te doen waarover je klaagt, of worstel je met een ander onderliggend probleem? Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je ontevreden bent over je job en dat je je daardoor begint te ergeren aan het aanbod op tv, het pubergedrag van je kinderen, het snurken van je partner of de files op de weg. Je omgeving beseft dit niet en reageert op je klacht. Wees eerlijk tegen je omgeving. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zeur zoveel over pietluttigheden omdat ik niet meer gelukkig ben in mijn job.” Op die manier krijg je raad van hen waar je echt iets aan hebt.
     
  • Schrijf het van je af
    Heb je behoefte om je gal te spuwen over iets en je eens goed te laten gaan? Schrijf je geklaag neer op papier. Zo kan je vrijuit ventileren en stoom afblazen zonder dat je er andere mensen mee lastigvalt. Bovendien kan het schrijven je helpen om een oplossing te vinden voor het onderwerp van je klacht. Probeer deze zeven vragen te beantwoorden.
    • Wat is mijn probleem?
    • Waardoor wordt het veroorzaakt?
    • Wat zijn de gevolgen ervan?
    • Wat moet er gebeuren om het op te lossen?
    • Wie moet het oplossen?
    • Wanneer moet het opgelost zijn?
    • Wat kan ik doen om het de volgende keer te voorkomen?
  • Benoem het positieve
    Maak een lijstje van de zaken waar je het vaakst over klaagt. Ga vervolgens voor jezelf na wat de positieve aspecten ervan zijn. Want ja: iets negatiefs heeft altijd ook een positief aspect. Heb je een totaal incompetente baas die jou aan je lot overlaat? Het positieve hieraan is dat je veel vrijheid hebt in je job en zelf dingen mag uitzoeken. Erger je je dood aan de wekelijkse vergadering waarin totaal niks beslist wordt? Niet leuk, maar je kan wel een praatje slaan met je collega’s, een kop koffie drinken en even je gedachten laten afdwalen.

 

Meer info en tips om het geklaag van jezelf en je collega’s te pareren: antiklaagboek.nl.

Ook interessant

Hoe overleef je een baaldag?

Hoe kom je een dag door die je het liefst gewoon zou overslaan? Dirk: “Ik steek mijn oortjes in en luister naar ‘I am a man’ van Black Strobe. Dit doet wonderen."

Zondagavondblues

Zondag. In de late namiddag bekruipt het je. Het knagende gevoel dat er een nieuwe werkweek voor de deur staat. Wat kan je hiertegen doen? Vijf tips.

Fout opbiechten

Sommige flaters hebben grote gevolgen. Je kan er bijvoorbeeld klanten door verliezen of je bedrijf een financiële klap bezorgen. Maakte je een ernstige fout op je werk? Enkele tips.