U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Wonen en werken in Zwitserland

Vijf jaar geleden werd Maarten verliefd op een collega die voor het Zwitserse filiaal van zijn bedrijf werkte. Na een jaar pendelen, besloten ze ervoor te gaan. Maarten verhuisde en viel als een blok voor zijn nieuwe thuisland: “Sinds ik hier woon beland ik van de ene positieve verrassing in de andere!”

Maarten (39): “Ik werk als marketing manager bij Krauthammer. Krauthammer organiseert leertrajecten die duurzame gedragsverandering tot stand brengen. Ons doel is het beste in mensen naar boven te brengen en het engagement van medewerkers te vergroten. Het leuke aan m’n job is dat het elke dag weer een uitdaging is om duidelijk te communiceren waar we mee bezig zijn. Dat ligt me wel.

Wat me in het begin meteen opviel, is dat iedereen erg vroeg begint en heel punctueel is. Werknemers nemen ook veel initiatief om zich bij te scholen. Zelfs met eigen centen. Ik wijt dit deels aan de sociale wetgeving: ze zijn minder beschermd tegen ontslag. Verder is alles ontzettend goed geregeld. Gezond verstand is meer de leidraad dan regelgeving en bureaucratie. Mijn arbeidscontract in België bestond uit meer dan 10 pagina’s. Hier is het beperkt tot een.

Hoger en hoger

We wonen in Frick. Dat is een stadje op ongeveer 50 km van Zurich. We hebben hier bewust voor gekozen omdat dit dicht bij m’n schoonouders is. Dat is handig met een zoontje van negen maanden. Bovendien is Frick een knooppunt, je geraakt van hieruit overal met het openbaar vervoer. En de natuur is vlakbij. Letterlijk. Als ik ga lopen zit ik op vijf minuten in een bos waar ik regelmatig reeën en vossen spot.

Ook de bergen liggen binnen handbereik. In de winter ga ik regelmatig skiën. Ik vertrek dan ’s morgens heel vroeg. Bij het eerste licht begin ik te klimmen, onder een vaak grauwe en grijze hemel. Ik stijg dan hoger en hoger tot boven de wolken. De afdaling in diepsneeuw onder een staalblauwe hemel en stralende zon is puur genieten. Als ik ’s avonds thuiskom, moe maar voldaan, voel ik me fantastisch. Dat gevoel is echt onmogelijk te evenaren.

Veel vertrouwen

Zwitsers zijn heel planmatig en weinig spontaan. Onverwachts bij iemand binnenspringen en aanschuiven aan tafel, gebeurt heel weinig. In die zin ontbreekt het hier misschien een klein beetje aan warmte. Langs de andere kant denken zij wel vanuit de groep. Vorig jaar bijvoorbeeld was er een referendum. Het voorstel was: van 20 dagen vakantie naar 25 dagen. Je kan je wel voorstellen dat in België 90 procent voor zou stemmen. Wel, hier heeft het voorstel het niet gehaald. Zwitsers zien zichzelf als deel van het grotere geheel en redeneren dat dit hen als groep minder competitief maakt.

Er is ook nog veel vertrouwen onder de mensen. Ik ben lid van een mountainbikeclub. Onlangs maakten we een fietstocht en stopten we onderweg om iets te drinken. Terwijl ik naar m’n slot aan het zoeken was, zat de rest al op café. Allemaal lieten ze hun dure (!) fiets gewoon voor de deur staan. Zonder hem op slot te doen. Zelfs ondanks het feit dat we de fietsen van waar we zaten niet konden zien, en er behoorlijk wat passage was. Dan denk ik: toch mooi dat dat hier nog kan.

Wijze lessen

Ik heb geen idee wat de toekomst brengt. We hebben net een huis gekocht en met een negen maanden oude zoon, is het onwaarschijnlijk dat we op korte termijn gaan verhuizen, maar je weet nooit. Hoe dan ook is het maar zes uur rijden naar huis. Ik ga gemiddeld nog een vijftal keren per jaar naar België. Mijn vrienden zeggen me dat ze mij meer zien dan andere vrienden die maar op een half uur rijden wonen.

Hoe dan ook vind ik deze buitenlandse ervaring ontzettend verrijkend. Zonder dat je het weet of beseft, heb je een bepaalde denkwijze, een manier om de wereld te zien. In een ander land gaan wonen, geeft je een ander perspectief. Mijn mening over bepaalde onderwerpen is aangrijpend veranderd. Ik denk wel dat ik begripvoller geworden ben. Ik besef alleszins dat er geen ultieme waarheid is.”

 

E-mail: maartenpoot@hotmail.com

 

Elke Duprez

 

  • Wil je ook graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.

  • Lees meer getuigenissen over wonen en werken in het buitenland.

Gepubliceerd in februari 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Mooi verwoord. Ook heel herkenbaar. Hoewel we als Nederlanders ook hebben ervaren hoe spontaan en gastvrij Zwitsers kunnen zijn in het pittoreske ski & relax dorp Gstaad!
Met Intersoc een paar keer de medische dienst gaan verzekeren. Het is een prachtig land . Het viel me toen op dat die een hoog kwalitatief medisch peil hebben. Hygiëne dragen die hoog in het vaandel. Ik was hier ook aangenaam verrast.
In verband met "VDAB-MageZine" : ik vind de rubriek "wonen en werken in het buitenland" altijd bijzonder interessant. Maar ik heb voor deze rubriek toch nog een suggestie : kan je de betrokkenen ook telkens vragen 1) welke opportuniteiten er eventueel zijn voor werklozen uit België en 2) hoe de reglementering in elkaar zit om daar te gaan werken.
Fijn dat je voor het beste land gekozen hebt, Maarten. Alles is er efficiënter en bovenal is er de natuur, de bergen en de lucht. Je wist al heel lang dat verroesten in het bekrompen vaderland niet veel oplevert. Leef vandaag en denk aan morgen. Geniet ervan, want weinigen zijn geroepen om je te volgen.
Mooi en zeer begrijpelijk verwoord, Maarten. We wisten al dat je je in Zwitserland voelde als een vis in 't water. Tof om het ook eens concreet te lezen.