U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Kantoorbussen, de toekomst?

Tussen de vele wagens vol opgejaagde werknemers rijdt hij: de kantoorbus van Colruyt. Een oase van rust en concentratie tussen Gentbrugge en Halle. Hier wordt gewérkt, meneer. Pendeltijd wordt werktijd, goed voor milieu én welzijn van de werknemer.

We kunnen er niet om heen: onze wegen slibben dicht. Cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum tonen aan dat 2017 een recordjaar was op vlak van files en dit heeft uiteraard gevolgen. Zowel de economie als het welzijn van de werknemers zijn toe aan een nieuwe manier van pendelen. Enter: de kantoorbus. Bij Colruyt Group levert het proeftraject 'Office on wheels' tussen Gentbrugge en Halle alvast veelbelovende resultaten op. 'De kantoorbus vertrekt om 7u30 in Gentbrugge naar Halle en 's namiddags om 16u15 keert hij terug. De bus zit nagenoeg elke dag vol en we zien een positief effect op de jobtevredenheid van onze medewerkers', aldus HR-verantwoordelijke David Van Daele.

Aangepaste bus

Het idee van de kantoorbus is simpel. Je stapt op de bus, klapt je laptop open en begint te werken. De kantoorbus biedt dezelfde faciliteiten als een standaard kantoor, met een optimale wifi-verbinding en zelfs een koffiemachine en een printer. Voor een goede connectiviteit en dito rijcomfort neemt de bus zoveel mogelijk de snelwegen.

Duurzaamheid

Het initiatief van de kantoorbus past perfect binnen het duurzaam beleid van Colruyt Group. 'Tijdens de eerste zes maanden van ons proefproject bespaarden onze medewerkers al 32,2 ton CO2 door met de kantoorbus te komen', glundert Van Daele. (fijntjes) 'Bovendien levert elke bedrijfswagen die we uit het verkeer kunnen houden ook tijdswinst op voor onze vrachtwagens.'

Balans tussen werk & privé

Ook het welzijn van de medewerkers is een belangrijk motief. 'Op die manier investeren we in de work-life balance van onze medewerkers. Bovendien stelt het ons in staat om talent uit Oost- en West-Vlaanderen aan te trekken.' Een van die talenten is Dieter uit Oostduinkerke. Hij komt elke dag met de auto naar Gentbrugge, waar hij op de bus stapt en meteen aan het werk kan. 'Ik win dagelijks drie uur door met de kantoorbus mee te rijden. In plaats van in de file te staan met de wagen, kan ik mijn tijd nu nuttiger besteden.'

Nadelen

De kantoorbus van Colruyt is een succes, maar zijn er ook nadelen aan verbonden? We vroegen het aan process designer Dieter uit Mariakerke, die bijna dagelijks meerijdt met de kantoorbus en daar ook zijn bijnaam 'Wheelie' aan dankt. 'Je bent wel gebonden aan de vertrekuren van de bus, die 's avonds stipt om 16u15 vertrekt. Soms moet ik hierdoor een vergadering vroegtijdig verlaten. Gelukkig kan ik op de bus weer telefonisch inpikken dankzij de uitstekende connectiviteit op de bus.'

Daarnaast is het aantal gegadigden ook groter dan het aantal beschikbare plaatsen. Momenteel maken een 150-tal mensen gebruik van de bus, maar zijn er maar 30 plaatsen. De bus is dan ook al quasi elke dag volzet voor de komende twee maanden.

Toekomst

Het testproject van Colruyt Group loopt tot maart 2019. Van Daele: 'Na de proefperiode gaan we de haalbaarheid van het project evalueren. Als kostenbewust bedrijf moeten we er ook voor zorgen dat de kantoorbussen financieel haalbaar zijn.' De kantoorbus, het transport van de toekomst? Het zou ons alvast niet verbazen.
 

Negen vaste trajecten beschikbaar voor iedereen

Vanaf september 2018 komen er negen vaste trajecten naar Antwerpen en Brussel. Alle bedrijven in de bestemmingsstad kunnen gebruik maken van deze kantoorbussen voor hun werknemers. Het gaat hierbij dus niet over kantoorbussen die exclusief worden ingelegd voor één bedrijf of een groep van bedrijven.

  1. Gent - Brussel
  2. Gent - Antwerpen
  3. Turnhout - Antwerpen
  4. Hasselt - Lummen - Brussel
  5. Hasselt - Houthalen - Antwerpen
  6. Halle - Anderlecht - Brussel
  7. Brussel - Antwerpen
  8. Antwerpen - Brussel
  9. Antwerpen - Anderlecht

Interesse? Mail naar info@officeonwheels.be of bel naar 0472 25 40 69.

 

Diederik Van Vlem

Gepubliceerd in