U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Interessante premies

Ben je werkzoekend, heb je werk gevonden of wil je je bijscholen? Check of je recht hebt op financiële voordelen. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje. Van een goedkoop treinbiljet om te solliciteren tot loopbaancheques.

Je bent op zoek naar werk en hebt je ingeschreven bij VDAB

 • Goedkoop treinbiljet om te solliciteren
  Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en neem je de trein om naar een sollicitatiegesprek te gaan of een examen af te leggen bij Selor of een openbaar bestuur? Dan kan je vijf dagen vóór je gesprek of examen een goedkoop treinticket aanvragen in een VDAB-kantoor. Voor een enkel treinticket betaal je een euro en voor een treinticket heen en terug twee euro. Lees meer over de voorwaarden en aanvraag.
   
 • Zelfstandige in bijberoep
  Ontvang je een werkloosheids- of inschakelingsuitkering en wil je graag een eigen zaak? Maak gebruik van de maatregel 'springplank naar zelfstandige'. Deze maatregel houdt in dat je gedurende 12 maanden een activiteit als zelfstandige in bijberoep mag doen zonder dat je je uitkering verliest. Zo wil de overheid ondernemers in spe stimuleren om de sprong te wagen. Lees meer over de voorwaarden en aanvraag

Je hebt werk gevonden

 • Jeugdvakantie
  Ben je jonger dan 25 en heb je in het jaar dat je afstudeerde minstens een maand gewerkt? Dan heb je het jaar daarop recht op jeugdvakantie. Op die manier krijg je vier weken betaalde vakantie, ook al heb je geen volledig jaar gewerkt. Op rva.be lees je meer over de voorwaarden en aanvraag.
   
 • Seniorvakantie
  Ben je 50 jaar of ouder en hervat je het werk als loontrekkende in de privésector na een periode van volledige werkloosheid of invaliditeit? Dan heb je het jaar daarop recht op seniorvakantie. Op die manier krijg je vier weken betaalde vakantie, ook al heb je geen volledig jaar gewerkt. Op rva.be lees je meer over de voorwaarden en aanvraag.
   
 • Tijdelijke premie voor ondernemers
  Ben je minstens 45 jaar en wil je graag een eigen zaak? Dan kan je gedurende twee jaar een premie krijgen terwijl je je zaak opstart. Door een tijdelijke financiële zekerheid te bieden wil de overheid ondernemers in spe stimuleren om de sprong te wagen. Lees meer over de voorwaarden en aanvraag.
   
 • Personeel aanwerven als zelfstandige
  Heb je een eigen zaak en werf je voor het eerst personeel aan? Dan heb je recht op de 'doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen'. Deze maatregel houdt in dat je voor je eerste werknemer geen sociale bijdragen hoeft te betalen aan de RSZ. En voor de vijf volgende medewerkers krijg je gedurende drie jaar en drie maanden een korting op je RSZ-bijdrage. Lees meer over de voorwaarden en aanvraag.

Je wil je bijscholen

 • Je bent op zoek naar werk en hebt je ingeschreven bij VDAB
  Wil je een opleiding volgen, dan kies je best voor een door VDAB erkende opleiding. Op die manier is je opleiding gratis, behoud je je uitkering en kom je in aanmerking voor financiële voordelen, zoals een verplaatsings- en kinderopvangvergoeding. Je herkent de erkende opleidingen in onze opleidingendatabank aan de ster die erbij staat.
   
 • Je hebt een job
  • Wil je buiten de werkuren een opleiding volgen en heb je hoogstens een diploma secundair onderwijs? Misschien heb je recht op opleidingscheques. Dit betekent dat je maar de helft van je inschrijvingsgeld en cursusmateriaal hoeft te betalen. Je kan elk kalendaarjaar voor maximum 250 euro opleidingscheques bestellen.
  • Voel je je niet meer goed in je job en zou je graag loopbaanbegeleiding volgen? Kies je voor een erkend loopbaancentrum, dan kan je loopbaancheques gebruiken voor je loopbaanbegeleiding. Op die manier hoef je maar een klein deel te betalen.
    

Ook interessant

 • Heb je een beperking? Laat ze erkennen door VDAB als arbeidsbeperking. Op die manier heb je recht op tewerkstellingsondersteunende maatregelen en begeleiding. Lees wat en hoe.
 • Misschien komt je werkgever in aanmerking voor bepaalde maatregelen als hij jou aanwerft. 
  • Ben je jonger dan 25 en heb je geen diploma hoger onderwijs? Dan krijgt hij gedurende twee jaar een korting als hij je in dienst neemt. Lees wat en hoe.
  • Ben je 55 jaar of ouder? Dan krijgt hij gedurende de rest van je tewerkstelling een korting. Voorwaarde is wel dat je niet meer verdient dan een bepaald bedrag. Lees wat en hoe.
  • Ben je twee jaar werkzoekend, minstens 25 jaar en jonger dan 55? Dan krijgt hij 4.250 euro als hij je aanwerft met een contract van onbepaalde duur. Lees wat en hoe.

 

Barbara Peirs 

Gepubliceerd in februari 2018

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.