U bent hier

Op videogesprek

Bedrijven voeren steeds vaker sollicitatiegesprekken via video. Acht rekruteerders leggen uit waarom ze voor video kiezen en geven tips aan kandidaten om te scoren. “Neem een videogesprek even ernstig als een face-to-face-gesprek.”

Reageer je op een vacature? Anno 2018 hoef je er niet van op te kijken als het bedrijf in kwestie je vraagt om een sollicitatiegesprek te voeren via video.

Twee manieren

Zo’n videogesprek kan op twee manieren verlopen.

 • Via een video-opname
  Het bedrijf stuurt je via mail enkele sollicitatievragen door en vraagt je om die -op het moment dat jou past- te beantwoorden via een video-opname. Het bedrijf gebruikt hiervoor een speciaal internetplatform, bijvoorbeeld Easyrecrue, en geeft je de nodige instructies.
 • Via videochat
  Je voert op een vooraf afgesproken moment een gesprek met een rekruteerder die je live vragen stelt via een videochatprogramma, zoals Skype, WhatsApp of FaceTime.

De voordelen

Waarom gebruiken bedrijven steeds vaker video tijdens het sollicitatieproces? We vroegen het aan acht van hen. Dit is hun antwoord.

Klap alles open
Delhaize: ‘Beter beeld dan bij een telefoongesprek'

“We gebruiken video-opnames voor vacatures in de retail, zoals store manager of assistant store manager. In plaats van de kandidaten telefonisch te interviewen, vragen we hen om een aantal vragen via video te beantwoorden. Bijvoorbeeld: wat heeft je gemotiveerd om bij Delhaize te solliciteren, wat trekt je aan in de functie en wat zijn jouw talenten voor de functie? Zo krijgen we snel een beeld van hun persoonlijkheid, dynamisme en spontaniteit. Wie zich niet comfortabel voelt bij video, kan de vragen telefonisch beantwoorden. Vervolgens nodigen we de beste kandidaten uit voor een face-to-face-gesprek.”

MIVB: ‘Meer kandidaten een kans geven’

“We werken met video-opnames voor vacatures die veel sollicitanten aantrekken en waarbij persoonlijkheid belangrijker is dan ervaring. Op die manier kunnen we kandidaten, die we op basis van hun cv niet meteen zouden uitnodigen, toch een kans geven. We voeren eerst een brede selectie uit op basis van de cv’s en vragen de kandidaten daarna om enkele vragen te beantwoorden via video. Kunnen ze ons overtuigen dat ze talenkennis hebben en gemotiveerd en communicatief zijn, dan nodigen we hen uit voor een interview in ons kantoor. Daarnaast gebruiken we ook videochat voor kandidaten die niet kunnen langskomen omdat ze in het buitenland verblijven.”

Euroshoe (Bristol en Avance): ‘Kandidaten een verplaatsing besparen’

“We hebben winkels in alle windstreken van het land. Voor veel kandidaten is het niet evident om zich te verplaatsen naar ons hoofdkantoor in Beringen. Daarom bieden we hen de kans om hun sollicitatiegesprek via Skype te doen. Vaak is het videogesprek een manier om op heel korte termijn een eerste persoonlijk contact te hebben. Is dit gesprek zowel voor ons als voor de kandidaat positief, dan volgt er nog een face-to-face gesprek. Persoonlijk contact blijft belangrijk!”

Robert Half: ‘De concurrentie een stapje voorblijven’

“In de huidige ‘war for talent’ maakt snelheid het verschil. Een interview via videochat kan veel sneller ingepland worden dan een face-to-face-gesprek. Zo blijf je de concurrentie een stapje voor. Videochat is ook handig in het verdere sollicitatieproces. Bijvoorbeeld als je nog extra vragen hebt of als een collega ook nog even met de kandidaat wil praten.”

Punch Powertrain: ‘Ideaal om internationaal te rekruteren’

“We werven elk jaar 150 nieuwe ingenieurs aan. Gezien onze enorme behoefte aan ingenieurs gaan we ook in het buitenland op zoek. Onze hiring manager en recruiter regelen via videochat een online kennismaking. Verloopt dit videogesprek positief, dan laten we de kandidaat op onze kosten overvliegen voor een face-to-face-gesprek.”

Spring Professional: ‘Handig omdat je het gesprek kan herbekijken’

“We vormen een onderdeel van The Adecco Group en bieden jongeren een traineeship aan in digital marketing of online rekrutering. Aangezien onze focus digital is, willen we dit doortrekken in onze manier van rekruteren. Na een telefoongesprek bieden we de kandidaten de kans om een live interview te doen via het videochatprogramma Cammio of enkele vragen te beantwoorden via een video-opname. De voordelen van een videogesprek zijn talrijk. Het maakt het gemakkelijk om kandidaten op korte termijn te interviewen en je kan het gesprek herbekijken of delen met andere recruiters.”

Unique: ‘Ecologisch en spreekt de jongeren aan'

“We gebruiken videochat voor het rekruteren van interne medewerkers en nieuwe projectmedewerkers als het sollicitatiegesprek om praktische rekenen niet op korte termijn georganiseerd kan worden. Het is niet alleen tijdbesparend, maar ook ecologisch verantwoord. Bovendien spreekt het de nieuwe generatie jongeren aan.”

Page Personnel: ‘Minder tijdrovend en toch beeld van de lichaamstaal'

“We gebruiken Skype, WhatsApp of FaceTime voor alle profielen en niveaus, maar vooral voor junior profielen omdat zij hier meer voor openstaan. Het geeft kandidaten een aangenaam gevoel omdat ze in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven voor het gesprek. En voor ons is het handig omdat het minder tijd kost dan een klassiek sollicitatiegesprek en toch de lichaamstaal toont.”

Elf tips

Hoe maak je als kandidaat een goede indruk tijdens een videogesprek? De werkgevers van dienst geven deze tips.

 • Bereid je voor zoals je dit ook bij een gewoon sollicitatiegesprek zou doen.
  Zoek informatie op over het bedrijf en bedenk een antwoord op veelgestelde sollicitatievragen, zoals wie ben je, wat zijn je troeven voor de job en wat spreekt je aan in ons bedrijf?
   
 • Maak om te oefenen een video van jezelf terwijl je enkele sollicitatievragen beantwoordt.
  Kijk hoe je overkomt op het scherm of laat het gesprek zien aan een vriend en vraag zijn mening. Check ook even de omgeving achter je: is ze neutraal genoeg en is er niet te veel tegenlicht?
   
 • Kies een plek waar je een goede internetverbinding hebt.
   
 • Log op voorhand al eens in.
  Test je microfoon en camera zodat je niet voor lastminuteverrassingen komt te staan en daardoor extra stress krijgt.
   
 • Kies een professionele gebruikersnaam.
  Bijvoorbeeld 'voornaam.achternaam’. Misschien niet zo origineel, maar wel eenvoudig, én duidelijk.
   
 • Zorg dat je er netjes uitziet.
  Draag kledij die je ook tijdens een gewoon sollicitatiegesprek zou dragen. Het is niet omdat je het gesprek thuis voert dat je dit in je pyjama of vrijetijdskledij moet doen.
   
 • Ruim de kamer waar je de videochat gaat doen op.
  Rondslingerend speelgoed of een vuile vaat geven geen professionele indruk.
   
 • Zorg voor stilte en rust.
  Verwittig je huisgenoten dat je een gesprek hebt en dat ze je niet mogen storen. Zet je gsm en radio uit en sluit alle ramen.
   
 • Relax even voor het videogesprek begint en adem rustig in en uit.
   
 • Blijf jezelf en wees spontaan.
   
 • Word niet te informeel.
   

Wil je graag aan de slag bij een van deze bedrijven?

Bekijk hun vacatures.

 

Meer info over solliciteren via videochat

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in februari 2018

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.