U bent hier

Co-searching

Kan je extra steun gebruiken in je zoektocht naar werk? Ga eens naar een co-searching-bijeenkomst. Tijdens zo’n bijeenkomst helpen werkzoekenden elkaar om een job te vinden. Coördinator Bram: “We studeren en sporten samen met anderen omdat dit motiverend is en plezant. Waarom zoeken we dan ook niet samen naar werk?”

Bram Oers werkt voor Youth For Work Innovations vzw. Hij organiseert samen met vijf collega’s en een tiental vrijwilligers co-searching-bijeenkomsten in Leuven, Gent en Antwerpen. Nieuwsgierig naar het wat en waarom, legden we hem zes vragen voor.

Hoe kwam je op het idee om aan co-searching te doen?

“Ik bedacht het concept met vijf vrienden. Toen we zelf werkloos waren, merkten we dat we weinig begeleiding kregen. En als we dan toch hulp kregen, was die vaak nogal dwingend: “Zó moet je dat doen.” Verder vonden we werk zoeken ook een eenzame bezigheid: je zit alleen aan je computer. Door die ervaringen, leek het ons een goed idee om bijeenkomsten te organiseren voor werkzoekenden. Tijdens zo’n bijeenkomst kunnen ze hun hart luchten en elkaar helpen door ervaringen uit te wisselen.”

Wat houdt een co-searching-sessie concreet in?

“Zo’n sessie vindt vier keer per maand plaats en duurt ongeveer twee uur. Iedereen die een job zoekt is welkom, maar de plaatsen zijn beperkt. We werken per sessie met maximum acht deelnemers. Anders is de groep te groot en wordt het moeilijk om ervaringen uit te wisselen. Meestal zijn we met twee begeleiders. Een van ons begeleidt de sessie en de ander maakt een samenvatting van wat er aan bod komt en welke tips er gegeven worden. Achteraf mailen we de samenvatting en de tips naar de deelnemers.”

Werkzoekenden zijn geen professionals. Kunnen zij elkaar wel helpen in hun zoektocht naar werk?

“Zeker. We onderschatten hoeveel werkzoekenden weten. Van sommige zaken zijn ze zelfs beter op de hoogte dan professionals zoals rekruteerders. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Wat zijn typische vragen tijdens het sollicitatiegesprek?’ Een rekruteerder weet enkel welke vragen hij zelf stelt. Werkzoekenden daarentegen hebben al heel wat verschillende gesprekken gehad. Hierdoor hebben ze een breder en genuanceerder beeld.”

De deelnemers kunnen hun hart luchten. Loop je dan niet het gevaar dat er een negatieve sfeer ontstaat?

“Vroeger gebeurde dat inderdaad wel eens. Maar nu is dit niet meer het geval omdat elke bijeenkomst een bepaald thema heeft. Bijvoorbeeld: hoe verbeter ik mijn cv en motivatiebrief, hoe ga ik om met onzekerheid, hoe beantwoord ik lastige sollicitatievragen, hoe maak ik optimaal gebruik van de sociale media, wat zoek ik in een werkgever… Doordat we concreet rond iets werken, blijven we niet in het negatieve hangen.”

Welke publiek trekken jullie aan?

“We merken dat ons concept voornamelijk jonge hoger geschoolden aanspreekt. Meestal zijn het mensen met een bachelor of master tussen 20 en 30 jaar oud. Binnen die groep is er wel veel diversiteit: mannen en vrouwen, autochtonen en werkzoekenden met een immigratieachtergrond, pas afgestudeerden en mensen die al lang werkzoekend zijn…”

Hebben jullie trouwe klanten?

“Ja, zo’n 25% van onze deelnemers komt regelmatig naar de bijeenkomsten. Daar staat tegenover dat driekwart maar één keer komt. Op zich is dat niet erg: één bijeenkomst kan al nuttig zijn. Zo hadden we ooit eens een deelneemster uit Leuven: Liesbeth. Ze had al heel wat andere infosessies gevolgd rond solliciteren, maar bleef op haar honger zitten: ze kreeg tijdens die sessies alleen maar algemene tips die ze moeilijk kon toepassen op haar eigen situatie. Bij ons heeft ze een half uur lang de ene vraag na de andere gesteld aan de groep. Alle deelnemers dachten mee over een mogelijk antwoord. Een maand later stuurde ze een mail om ons te bedanken. Ze vertelde dat ze werk had gevonden en dat co-searching haar hierbij had geholpen.”
 

Werkzoekende Stijn getuigt

  • Diploma: bachelor chemie-milieuzorg.
  • Afgestudeerd: eind juni 2015.
  • Werkzoekend: 8 maanden.
  • Gewenste job: een job waarin natuur, wetenschap en techniek aan bod komen.
  • Grootste moeilijkheden: mezelf verkopen tijdens het gesprek en een gebrek aan werkervaring.
  • Gestart met co-searching: omdat ik weet dat ik meer kan bereiken door met anderen samen te werken.
  • Pluspunten van co-searching: we leren uit elkaars fouten, bouwen een netwerk uit, bezorgen elkaar interessante vacatures en wisselen sollicitatietips uit. Doordat ik praat met andere werkzoekenden, word ik ook zelfzekerder: ik weet dat ik niet de enige ben met sollicitatieproblemen.
  • Ambitie: zelf co-searchingsessies organiseren in Aalst, mijn thuisstad.

 

Interesse? Wil je graag een co-searching bijeenkomst uittesten? Bekijk waar en wanneer de volgende bijeenkomsten plaatsvinden

 

Barbara Peirs

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Ik zou willen vragen hoe ik in de toekomst aan een job kan geraken. Ik heb in een jaar tijd geen enkele job gevonden die ik nog aan kan of wil gaan doen. Ik be in 20 interimkantoren ingeschreven, maar helaas zonder resultaat. Ik krijg altijd te horen: je bent niet stabiel genoeg, of te oud om nog op te leiden enz.. en dat ben ik zo beu. Ik moet nu gaan stempelen en kom niet toe met mijn stempelgeld om de maandelijkse kosten te dekken aangezien ik in de collectieve schuldbemiddeling zit. Mijn vraag is: wat ik nu nog moet doen om tewerkgesteld te kunnen worden in de toekomst? Het enige dat ik wil is een vaste job, zodat ik een normaal leven kan leiden want ik heb al 39 jaar gewerkt zonder veel te hebben gestempeld.
Dag Franky Als je hulp wil in je zoektocht naar werk, contacteer je best een van onze consulenten. Zij kunnen je persoonlijk en specifiek begeleiden. Je kan bellen of mailen, of langsgaan in een kantoor: https://www.vdab.be/contact Veel succes!
Hallo, Ik ben 53 en werkzoekend. Ik ben wel door een of een ander "standard collectief outplacement" programma gegaan maar, behalve hier en daar een klein tipje, ben ik niet overtuigd over de hulp ik daar heb gekregen. Ik vind me inderdaad, zoals u het beschrijft, soms eenzaam voor het scherm... U spreek van "jonge hoger geschoolden". Zou uw programma toch nog zinvol zijn voor iemand met een redelijk lange en brede ervaring (ingenieur, expat, ...) maar toch vol wensen en energie? bv bedankt voor uw antwoord. Mvg Ben. Trémérie
Dag Ben! Bram hier van Co-Searching. Bedankt voor je interesse! We zien inderdaad voornamelijk jonge hoger geschoolden over de vloer komen. Dat komt o.a. omdat we zijn gestart via ons eigen netwerk, en daar zitten natuurlijk vooral leeftijdsgenoten tussen. Maar inderdaad, zoals de moderator zei, we staan open voor iedereen! We hebben meerdere keren deelnemers gehad die al een uitgebreide carrière achter de rug hadden. En ook zij hebben bijgeleerd op onze bijeenkomsten. En even belangrijk: de andere deelnemers hebben ook van hen bijgeleerd. De beste manier om dit te ontdekken is natuurlijk eens langs komen! Wij geloven dat iedereen van iedereen kan leren, dus staan we open voor iedereen. Enkel in Antwerpen ligt de focus wel expliciet op jongeren tot 30 jaar. (Al gaan we daar los mee om.) Dat komt door onze lokale samenwerking met de Jobbar en Take Initiative vzw. Maar in Gent en Leuven verwelkomen we iedereen. Als je nog vragen hebt, kan je me steeds contacteren op bram @ co-searching.be . Vriendelijke groeten, Bram
Dag Ben, volgens de site http://www.co-searching.be/ staan de bijeenkomsten open voor iedereen. Dus niet alleen voor jong hoger geschoolden. Als je meer info wil over de bijeenkomsten, post je je vraag best via hun site (via de tab contact). Dan kunnen de organisatoren je rechtstreeks informeren. Succes! Mvg Moderator VDAB