U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Sportief alternatief

Ontkennen kan niet meer: zo meteen is de lente in het land! Reden genoeg om uit je duffe wagen te stappen, en op een sportieve manier naar het werk te gaan. Is fietsen of wandelen niet aan jou besteed? Of wil je gewoon eens wat anders? Spring dan op het hoverboard, het monowiel of de step. Handig en avontuurlijk.

De laatste jaren experimenteren we flink met alternatieve vervoermiddelen om naar het werk te gaan. Logisch, als je weet dat er op werkdagen gemiddeld 482 kilometer file op onze wegen staat.

Gangbare alternatieven voor de wagen zijn wandelen, fietsen en het openbaar vervoer. Maar ook nieuwkomers zoals hoverboards, monowielen en steps zie je steeds vaker in het straatbeeld. Het zijn ideale vervoermiddelen, zeker in combinatie met het openbaar vervoer. Ze zijn licht en compact, waardoor je ze overal makkelijk kan meenemen.

Ben je niet vertrouwd met deze nieuwe generatie een- en tweewielers? We maken je wegwijs.

De step

Speelde je als kind ooit met een step op straat? Dan is de langwerpige plank met wieltjes en een stuur geen vreemde voor jou. Vandaag worden er volop steps verkocht aan volwassenen.

Je gaat vooruit door jezelf af te duwen met je voet, terwijl je met je andere voet op de plank blijft staan.

Naast de klassieke step, bestaat er ook een elektrische versie. Die ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar verschilt van het gewone model door de motor waardoor je hogere snelheden haalt. Het platform voor de voeten is om die reden iets breder: zo blijf je ook aan een hoge snelheid comfortabel in balans. Het stuur is uitgerust met een hendel om de snelheid te regelen, een claxon en een schermpje met info over je snelheid en de batterij.

Het hoverboard

Het hoverboard is minder ingeburgerd en ziet er futuristischer uit dan de step.

Het is een elektrisch aangedreven rechthoekige plank, met aan beide korte zijden een wiel. Als gebruiker sta je op de plank zonder houvast, want er is geen stuur. Voor je er de baan mee opgaat, moet je dus wel even leren om je evenwicht te behouden.

Vooruit gaan met het hoverboard is een kwestie van balanceren met je gewicht. Als je naar voor leunt, ga je vooruit. Wil je stoppen of achteruit gaan, dan leun je naar achter. Draaien doe je door te leunen op je linker- of rechterbeen.

Een hoverboard gebruik je best op een effen wegdek. Want hellingen -zoals stoepranden- zijn met deze stuurloze plank moeilijk te overbruggen.

Het monowiel

Een monowiel is een elektrisch aangedreven eenwieler.

Het is letterlijk een groot wiel, met aan weerszijden plankjes om je voeten op te plaatsen. Als je het wil gebruiken, sta je op de voetplankjes. Voortbewegen, versnellen en vertragen doe je door voor- of achterover te leunen.

Ook het monowiel heeft geen stuur, dus oefenen is de boodschap als je er zonder valpartijen de baan mee op wil!

 

markmagazine.be

bruzz.be/hoverboard

bruzz.be/monowiel

bruzz.be/elektrische-step

 

Ingrid Van Wanzeele

 

Gepubliceerd in