Solliciteren

Job dankzij Skype

Sollicitatiegesprekken verlopen steeds vaker via videochat. Krijg je al stress bij de gedachte? Dat is niet nodig. Souhail en Kim maakten het mee en geven tips. Souhail: “Lach! Tijdens een videochatgesprek ben je vaak zo afgeleid door de technologie dat je vergeet te glimlachen.”

Souhail solliciteerde een tijd geleden voor field service engineer bij TOMRA en Kim voor online sollicitatiecoach bij VDAB. Ze kregen allebei een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Alleen vond het gesprek niet in het bedrijf plaats, maar bij hen thuis voor hun computer. Bij Souhail verliep het gesprek via Skype en bij Kim via Google Hangouts.

Positieve ervaring

Hoe voelde het om een sollicitatiegesprek te voeren via de computer? Souhail: “Ik vond het heel aangenaam. Je kan je interesse tonen terwijl je gewoon thuis bent. Het maakt het veel gemakkelijker.” Ook voor Kim was het een positieve ervaring. “Ik vond het handig dat ik geen verplaatsing moest doen en mijn weg niet hoefde te zoeken.”

Technische haperingen

Een sollicitatiegesprek via videochat heeft wel één aanzienlijk minpunt: de technologie kan je in de steek laten. Kim vertelt: “Het lukte niet meteen om verbinding te maken waardoor het gesprek pas tien minuten later kon starten dan voorzien. Dit maakte me wat zenuwachtig. Gelukkig liet de rekruteerder me achteraf weten dat hij er niks van had gemerkt en dat hij het net sterk vond dat ik rustig bleef bij technische problemen. Daarnaast haperde het gesprek ook af en toe.”

Souhail: “Bij mij ging alles goed op technisch vlak. Het enige wat ik iedereen wel zou aanraden is om een koptelefoon of oortjes te gebruiken. Zo kan je je gesprekspartner beter horen en kan je je gemakkelijker concentreren.”

Tips om te slagen

Het avontuur van Souhail en Kim is niet voor niks geweest. Ze kregen allebei de job. Dit zijn hun tips om met succes een sollicitatiegesprek te voeren via videochat.

  • Bereid je voor zoals bij een gewoon sollicitatiegesprek.
    Souhail: “Ik heb de vacature nog eens grondig bekeken en heb aangeduid welke aspecten ik het interessantst vond. Daarna heb ik de website van TOMRA bekeken en hun geschiedenis overlopen. Zo wist ik wat het bedrijf bereikt had en of ik daar een rol wou in spelen. Vervolgens studeerde ik het antwoord op enkele veelgestelde sollicitatievragen in: wat spreekt mij aan in de vacature, wat spreekt mij aan in de organisatie en welke kennis en ervaringen heb ik om in deze functie succesvol te zijn?”
     
  • Test vooraf of alles werkt.
    Test je internetverbinding, geluid en je videochatprogramma. Werkt alles zoals het moet? Kan je niet vertrouwen op je wifi-netwerk? Gebruik dan voor de zekerheid een vaste netwerkkabel, als je die hebt.
     
  • Kies de juiste plek.
    Ga niet voor een raam zitten want dan is er teveel tegenlicht. Denk ook na over wat er achter jou in beeld komt. Zorg dat de ruimte achter je er neutraal uitziet en netjes.
  • Licht iedereen in huis in over je gesprek.
    Het zou zonde zijn als je plots gestoord wordt door iemand die je iets wil vragen.
     
  • Creëer stilte.
    Zet je gsm en radio uit en sluit alle ramen. Heb je huisdieren? Zorg dat ze niet in je kamer kunnen komen.
  • Sluit alle andere programma’s op je computer.
    Zo voorkom je dat je een melding krijgt met een storend geluid.
     
  • Zorg dat je er netjes uitziet.
    Draag kledij die je ook tijdens een gewoon sollicitatiegesprek zou dragen. Kies kleren waarin je je goed voelt en die passen bij de job waarnaar je solliciteert.
     
  • Leg een notitieboekje bij je.
    Dit is handig als je iets wil noteren. Begin zeker niet te tikken op je computer, want dit is storend voor je gesprekspartner.
     
  • Wees enthousiast.
    Toon je enthousiasme en lach! Tijdens een videochatgesprek ben je vaak zo afgeleid door de technologie dat je vergeet te glimlachen. Laat je gesprekspartner ook merken dat je luistert door bevestigende geluiden te maken als ‘hmm’ en ‘ja’.

 

 


 

Ook interessant

Lift naar succes

Zowat elk sollicitatiegesprek begint met de vraag om jezelf voor te stellen. Makkelijk zat? Toch niet. Voor je het weet verzand je in onnodige details. De oplossing: een elevator pitch.

Over 5 jaar...

"Waar wil je staan over 5 jaar?" De kans is groot dat je deze vraag krijgt tijdens een jobinterview. Hoe antwoord je er best op? Moet je tonen dat je een vat vol ambitie bent, of net niet?

Scoor tijdens je gesprek

Wil je de rekruteerder omverblazen tijdens je sollicitatiegesprek? Oefen online met een sollicitatiecoach van VDAB. Zo begin je vol zelfvertrouwen aan het echte werk!