U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Ontwaak uit je winterslaap!

Voor velen onder ons is vroeg opstaan de hel. Zeker nu de lange, koude winter nog in onze kleren hangt en de lente nog maar net zijn opwachting heeft gemaakt. Toch biedt vroeg opstaan heel wat voordelen. Welke? We maakten een lijstje.

Me-time

Je kan op je gemak douchen, naar het nieuws luisteren, je klaarmaken. Je kan met andere woorden rustig acclimatiseren en jezelf voorbereiden op een nieuwe dag.

Ontbijt

De belangrijkste maaltijd van de dag wordt vaak herleid tot een snelle hap. Niet gezond. Als je vroeger opstaat kan je in alle rust ontbijten. Het leven valt makkelijker te verteren met een volle maag dan met een lege.

Sport

Na het werk gaan sporten is lonend, maar de kans is reëel dat er iets tussenkomt. Als je je dag start met beweging, heb je dat alvast achter de rug.

Verkeer

Niemand houdt van files. Het verschil tussen vlot verkeer en verkeerschaos bedraagt soms maar een kwartier. Op tijd vertrekken bespaart je een hoop onnodige stress.

Gezin

Als je 's morgens al een aantal taken wegwerkt, heb je 's avonds meer tijd om met je partner en kinderen door te brengen.

Productiviteit

Uit een onderzoek bij 20 CEO's van grote bedrijven zoals Pepsi, Motorola en Xerox blijkt dat zij één ding gemeen hebben: ze staan allemaal voor 6 uur 's ochtends op en beweren dat dit hun productiviteit ten goede komt.
 

Pippa (40), ochtendmens in wording, getuigt

'Anderhalf jaar geleden werd ik moeder. Een grote verandering in mijn leven, die ik voor geen goud had willen missen.

Toch is het niet altijd gemakkelijk. Vooral het gebrek aan me-time speelt me parten. Daarom ben ik zo blij dat het eindelijk lente is, en de dagen voelbaar langer worden.

Door het vroege ochtendlicht heb ik het makkelijker om 's morgens uit bed te geraken. De beste ochtenden heb ik als ik erin slaag om op te staan vóór mijn dochter haar keel openzet, en vóór mijn vriend onder de douche stapt.

Dan kan ik mezelf rustig opfrissen in een lege badkamer, naar beneden sluipen voor een kop hete koffie en uitgebreide knuffelen met de hond -die sinds de geboorte van dochterlief het onderspit moet delven.

Met een beetje geluk kan ik zelfs mijn dag overlopen en wat spullen klaarleggen, zonder dat mijn gedachtegang steeds onderbroken wordt door het jengelen van onze dreumes of de praatjes van mijn vriend.

Kortom: als ik in alle vroegte als eerste van het gezin uit bed geraak, heb ik het gevoel dat ik alles beter in de hand heb. Dan bepaal ik het begin mijn dag, niet de grillen van de dochter of de besognes van de vriend.

Door vroeg op te staan, ben ik de dag 'voor' en hoef ik er niet achteraan te hollen. En dat is heerlijk rustgevend. Voor even dan toch.'

 

zenhabits.net/10-benefits-of-rising-early-and-how-to-do-it

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in