U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

En nu iets anders

Er zijn van die momenten dat je je job zo beu bent dat je het over een heel andere boeg wil gooien. Plots klinkt voltijds studeren, een eigen zaak starten, of werken in een totaal andere branche bijzonder aantrekkelijk. Maar, bezint eer ge begint. Een minder drastische aanpak werpt ook vruchten af. En je loopt er minder risico door. Wij vertellen je hoe je dit best aanpakt.

Professionele omwentelingen brengen risico's met zich mee. Wil je de risico's liever beperken? Volgens themuse.com bestaan er alternatieven. We sommen ze voor je op.

Je wil je ontslag geven, maar hebt nog geen zicht op ander werk

Tenzij je op een berg geld zit, is dit geen haalbare optie. Haal dus een paar keer diep adem, en concentreer je op het volgende:

 • Verander zoveel mogelijk zaken die je storen in je job. Bijvoorbeeld door te spreken met je baas, de hr-dienst of je collega's.
  • Vind je dat je te lang moet pendelen? Vraag enkele dagen thuiswerk aan.
  • Heb je te weinig uitdaging? Trek een nieuw project naar je toe.
  • Heb je teveel stress? Geef taken door aan een collega die nog ruimte heeft…
 • Zet volop in op je zoektocht naar ander werk door jezelf concrete doelen te stellen. Bijvoorbeeld: schrijf elke week minstens 1 sollicitatiebrief, bezoek elke maand 1 jobbeurs, stuur elke week 1 bericht naar een contact uit je netwerk om de banden aan te halen…
 • Vul je vrije tijd met zoveel mogelijk fijne dingen. Blaas die lang vergeten hobby nieuw leven in, word vrijwilliger voor een zaak die je nauw aan het hart ligt of kies een andere uitlaatklep voor je passie en gedrevenheid.

Je ambieert een totaal andere functie, in een heel nieuwe branche

Verander van branche, maar zoek een job die aansluit bij je huidige professionele ervaring en vaardigheden. Zo hoef je niet helemaal van nul te beginnen. Als je de branche eenmaal kent, kan je achter je droomfunctie aangaan.

Je wil terug voltijds gaan studeren om je droomjob te bemachtigen

Laat je inspireren door mensen die vandaag de door jou gewenste positie al bekleden. Hoe haalden zij de juiste skills in huis? Mogelijk zijn enkele intensieve workshops en kortlopende opleidingen voldoende om de nodige kennis en vaardigheden aan te leren. Een nieuwe studie is lang niet altijd nodig om vooruit te gaan in je carrière.

Je wil je job opgeven om je eigen bedrijf op te richten

Hou je job, en start met een zelfstandige activiteit in bijberoep. Dit heeft heel wat voordelen.

 • Je beperkt het financiële risico, want je hebt nog steeds een loon.
 • Je proeft van het leven als zelfstandige. Is het echt iets voor jou?
 • Je kan testen of je idee of product goed in de markt ligt. Is je zaak levensvatbaar?

Blijkt het een succes? Dan kan je helemaal gaan voor het ondernemerschap, en zelfstandige worden in hoofdberoep.

 

Bron: themuse.com/4-less-scary-alternatives

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in