U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Stotteren en solliciteren

Ongeveer 100.000 Belgen stotteren. Burgerlijk ingenieur Robert is één van hen. “Hoe dichter m’n eindexamen naderde, hoe moeilijker ik sprak. Ik vond dat ik onmogelijk werk kon gaan zoeken, dus studeerde ik nog een jaar bij. Ik hoopte dat het probleem vanzelf zou overgaan. Niet dus.” 

Hoe solliciteer je met succes als je stottert? Als iemand het antwoord kent op deze vraag, is het logopediste Caroline Moerenhout. Ze werkt voor de vzw BeST (Belangengroep Stotterende Mensen) en geeft sollicitatietraining aan mensen die stotteren. Dit zijn haar negen gouden tips.

Tip 1: sta ook open voor jobs waarin je veel moet praten

Door bewust een job te zoeken waarin je weinig moet praten, ontzeg je jezelf ontplooiingskansen. Bovendien moet je in de meeste jobs sowieso spreken. Een ‘praatbaan’, zoals leraar, verkoper of journalist, is in het begin lastig, maar biedt je de kans om je spreken te oefenen en hindernissen te overwinnen waardoor je zelfvertrouwen toeneemt.

Caroline: “Praatbanen zijn haalbaar als je ontspannen en positief omgaat met je stotteren. Wij organiseren praatweekends en infoavonden waarop je kennis kan maken met mensen die stotteren en toch werken als arts, callcentermedewerker, reisleider, acteur en zelfs logopedist. Dit is heel inspirerend.”

Tip 2: vermeld in je sollicitatiebrief niet dat je stottert

Geef je in je brief aan dat je stottert, dan loop je het risico dat je de werkgever afschrikt en dat hij je niet uitnodigt voor het gesprek.

Tip 3: probeer je stotteren niet te camoufleren tijdens het gesprek

Door het te camoufleren, bereik je net het tegenovergestelde. Je bent zenuwachtig omdat je het probeert te verbergen en gaat daardoor net meer stotteren.

Tip 4: vertel in het begin van het gesprek dat je stottert

Zo begrijpt de interviewer wat er aan de hand is en kijkt hij niet vreemd op als je plots stottert. Licht het stotteren kort toe.

  • Leg bijvoorbeeld uit dat het erger wordt tijdens stressvolle situaties zoals een sollicitatiegesprek en dat je er in gewone werksituaties minder last van hebt.
  • Vertel in welke werksituaties het zich kan voordoen. Bijvoorbeeld tijdens het telefoneren, bij het spreken voor een groep…

Heb je het stotteren grotendeels onder controle en heb je er bijna geen last van? Dan is het toch een goed idee om het ter sprake te brengen. Zo vermijd je dat je het gevoel hebt dat je je stotteren moet camoufleren, eens je de job hebt. Je kan dan gewoon jezelf zijn.

Tip 5: formuleer stotteren als iets positiefs

Vraagt de werkgever naar je positieve eigenschappen? Leg dan uit dat het leren omgaan met stotteren je kwaliteiten opgeleverd heeft. Bijvoorbeeld: doorzettingsvermogen, wilskracht, een sterke motivatie, empathie…

Tip 6: vermeld dat je stottertherapie volgt

Volg je stottertherapie of ben je van plan om er te volgen? Vertel dit tijdens het gesprek en leg uit wat de therapie inhoudt. Stottertherapie is gespecialiseerde logopedie waardoor je meer controle krijgt over je spreken en het stotteren minder wordt.  

Veel werkgevers ervaren het als positief dat je iets aan je situatie probeert te doen. Bovendien biedt het een extra zekerheid: als je aan een nieuwe job begint kan je een terugval hebben omdat er hogere eisen gesteld worden aan je spreken. Stottertherapie kan dit opvangen.

Tip 7: neem een zelfverzekerde houding aan

Kijk de rekruteerder in de ogen als je praat en zit mooi recht. Een groot deel van de communicatie verloopt non-verbaal.

Tip 8: verlies de moed niet wanneer je wordt afgewezen

Ook niet-stotterende mensen hebben net als jij een beleefd bedankje gekregen. Bel of mail naar de werkgever en vraag waarom je niet bent geselecteerd. Misschien krijg je feedback waarmee je in de toekomst rekening kan houden.

Tip 9: schakel hulp in

Durf je de stap niet zetten om te solliciteren of dreig je de moed te verliezen? Contacteer vzw BeST voor tips of een workshop rond solliciteren en stotteren.

Caroline: “Tijdens zo’n workshop oefenen we aan de hand van een rollenspel het sollicitatiegesprek in. Zo ben je meer op je gemak eens het zover is. Daarnaast leren we je ook hoe je op een positieve manier kan uitleggen aan de werkgever dat je stottert en geven we tips om het spreken te vergemakkelijken tijdens het gesprek.”
 

Burgerlijk ingenieur Robert getuigt

Hoe verging het Robert die schrik had om te solliciteren? Dit is zijn verhaal.

“Toen mijn extra studiejaar voorbij was, had ik geen excuus om het solliciteren nog langer voor me uit te schuiven. Ik besteedde bijzonder veel aandacht aan mijn cv. Het was een juweeltje. Ik verstuurde het en kreeg al snel telefoontjes van bedrijven die me voor een gesprek wilden uitnodigen. Bij de helft van de telefoontjes durfde ik niet op te nemen. Ik liet hen een boodschap inspreken. Dit betekende dat ik zelf moest terugbellen. Veel van die uitnodigingen heb ik gewoon laten schieten. Dat was een doodzonde, besef ik nu.”

Uiteindelijk kwam er toch een eerste sollicitatiegesprek. “Ik had een lijstje gemaakt met mogelijke vragen. De antwoorden had ik uitgetikt en vanbuiten geleerd. Ik was waarschijnlijk een van de best voorbereide kandidaten ooit. (lacht) Maar natuurlijk ging het niet over wat ik had voorbereid. Ik begon zwaar te stotteren en klapte dicht.”

Na het eerste gesprek volgden nog andere gesprekken. “Ik vertelde nu altijd in het begin van het gesprek dat ik stotter. Dat werkte: de rekruteerders reageerden hier positief op en het zorgde ervoor dat ik me meer ontspannen voelde. Na een tijd was het eindelijk raak: ik mocht aan de slag bij een klein consultancybedrijf als onderzoeker.”

 

E-mailadres Caroline: caroline.moerenhout@telenet.be 

Meer info over BeST vzw: stotteren.be

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in