U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Passie na de uren

Blij met je job, maar toch toe aan iets nieuws? Dat kan. Deze vier werknemers getuigen over hoe zij het vuur brandend houden na de werkuren. Stijn: 'Je voelt dat je hersendelen aanspreekt die je al een tijdje niet meer gebruikt hebt.'

Hilde (44), grafisch designer, rondt dit jaar een cursus houtbewerking af

 • Wanneer. Een keer per week, op donderdag, van 19 tot 22 uur
 • Motivatie. Ik klus graag in huis, maar mijn aanpak is niet altijd de juiste. Als prille twintiger heb ik eens een tuintafeltje gemaakt voor mezelf... Buiten eten werd helaas al snel een wiebelige zaak, en na enkele weken zakte mijn tafel in mekaar. Bedoeling van de opleiding is om een stevige basis mee te krijgen.
 • Later. We hebben een huis gekocht waar nog redelijk wat werk in is. Ik hoop na deze opleiding voldoende kennis en vertrouwen te hebben om zelf in actie te schieten.
 • Leuk. Het praktische gedeelte van de opleiding is echt plezant. Mijn project voor dit jaar is een trapkast met schuin aflopende bovenzijde en greeploze deuren. Een hele uitdaging, maar ik dacht: 'Als ik dit kan maken, dan lukt een gewone rechthoekige kast zeker!'
 • Minder leuk. De opleiding is nogal populair, met als gevolg dat we het atelier met houtbewerkingsmachines moeten delen. Hierdoor krijgen we vaak de tijd niet om iets op eigen tempo uit te zoeken. Verder is het ook nogal een gezeul met m'n gereedschapskoffer en ander materiaal. En omdat ik in Brussel werk, de cursus in Mechelen is en ik in Antwerpen woon, is het telkens een rush om op tijd te zijn.
 • Examens. Op het einde van het schooljaar worden we beoordeeld op ons werkstuk en moeten we een theoretisch examen afleggen.

Ingrid (37), copywriter, is dit jaar gestart met naailes

 • Wanneer. Een keer per week, op dinsdag, van 18.45 tot 21.45 uur
 • Motivatie. Ik naai al enkele jaren. Met behulp van boeken en tutorials op Youtube leerde ik tassen en enkele kledingstukken maken. Dit jaar wilde ik meer tijd maken om te naaien én ik wou mijn 'kunsten' naar een hoger niveau tillen. Daarom volg ik les: gedurende een heel schooljaar naai ik nu drie uur per week (veel meer dan ik tot nu toe gewend was), en alles wat ik in mijn eentje leerde, wordt bevestigd, bijgestuurd en aangevuld. Dat geeft zelfvertrouwen, en dat is fijn.
 • Later. Op termijn wil ik graag kleding voor mezelf maken. Zo ben ik niet langer compleet afhankelijk van wat er in de winkelrekken hangt. Bovendien hou ik van het gevoel iets te dragen dat ik zelf creëerde. Ik wil ook kleding aanpassen en herstellen, en zo mijn steentje bijdragen aan een duurzame samenleving. Als ik er echt goed in word, doe ik er misschien ooit iets professioneel mee. Maar voorlopig is dat niet aan de orde.
 • Leuk. Tegen de herfst zal ik een echte rok en broek kunnen maken. Niet met 'een rekker' bovenaan, maar compleet met steekzakken, afgewerkte zomen, neepjes waar het moet, ritsen en blinde ritsen, knoopsgaten en knopen... In mijn eentje zou ik dit op 10 maanden nooit klaarspelen. Dat ik zoveel zal leren, geeft me een goed gevoel.
 • Minder leuk. De les begint vroeg, om 18.45 uur. Ik moet zo'n 20 minuten rijden naar de school, dus het is wat georganiseer om dat te halen. Bovendien ben ik pas na 22 uur thuis, en dat is vrij laat op een dinsdagavond. Zeker in de herfst en de winter. Dat wordt af en toe op de tanden bijten...
 • Examens. Er is een soort permanente evaluatie. Af en toe moeten we ons werk meegeven aan onze leerkracht. Zij beoordeelt dit dan. Ze deed er nogal vaag over, wat me de indruk gaf dat we er niet van moesten wakker liggen. Geen stress dus, en dat is prima voor mij!

Stijn (39), sociale media-expert, volgt zijn tweede jaar Japans

 • Wanneer. Een keer per week, op dinsdag, van 18 tot 21.30 uur
 • Motivatie. Al van kindsbeen af ben ik gefascineerd door Japan. Het land, de cultuur, het eten, en de taal natuurlijk. Tijdens m'n derde reis besliste ik dat het tijd was om Japans te leren. En zo geschiedde: de dag na m'n terugkomst schreef ik me in voor een avondcursus Japans.
 • Later. Ik wil zeker nog teruggaan naar Japan, en hoewel het best interessant kan zijn om in 'lost in translation'-situaties te belanden, is het toch fijner om echt te kunnen communiceren. <lacht> Ik heb inmiddels ook enkele Japanse vrienden, en die reageerden enthousiast toen ze hoorden dat ik les volg!
 • Leuk. Een compleet nieuwe taal leren is fijn. Het is een eigenaardige sensatie om weer te leren schrijven en lezen. Je voelt dat je bepaalde hersendelen aanspreekt die je al een tijdje niet meer gebruikt hebt. De lessen zijn ook leuk, net als het contact met medestudenten met dezelfde fascinatie.
 • Minder leuk. Het vergt redelijk wat studiewerk, en je mag de cursus niet te lang laten liggen. De les na een drukke werkdag is ook niet te onderschatten. Op het einde van de dag voel je wel dat je er al heel wat uren hebt opzitten.
 • Examens. In januari en in mei. Schriftelijk, mondeling en luisteren.

Karen (47), uitgever, zit in het eerste jaar interieurinrichter

 • Wanneer. Een keer per week, op donderdag, van 19 tot 22.20 uur
 • Motivatie. Ik heb altijd een passie gehad voor alles wat met interieur te maken heeft. Toen ik ging studeren heb ik getwijfeld tussen binnenhuisarchitect en Germaanse. Ik heb uiteindelijk voor het tweede gekozen, maar de liefde voor het eerste is nooit geminderd. Integendeel. Ik verslind woonmagazines, ben dol op voor-en-na programma's, en maak mijn man gek met de niet aflatende stroom aan binnenhuisprojecten die ik verzin.
 • Later. Ik hoop een zicht te krijgen op hoe je een ruimte op een optimale manier inricht en gebruikt. Ik wil voorbij het verf-behang-decoratie-stadium. En ik hoop dit ooit nog op een eigen woning te kunnen toepassen.
 • Leuk. Tot nu toe zijn de lessen heel praktisch, en dat is echt fijn. Zo vliegt de tijd voorbij. Ik vertrek ook van scratch, dus leer veel bij. En ik ben heel benieuwd wat ik er uiteindelijk van zal bakken.
 • Minder leuk. We worden echt in het diepe gegooid. Zo hebben we een ontwerpopdracht gekregen die tegen eind januari moet afgewerkt zijn. En dat voelt momenteel een beetje als zwemmen of verzuipen. Wat nog? De opleiding is voor mij ook niet bij de deur, waardoor ik pas om 23 uur thuis ben. Dat maakt dat ik de volgende dag weleens met kleine oogjes op het werk toekom.
 • Examens. In januari en in juni. Twee ontwerpopdrachten.
   

Ook blijven leren?

Er bestaan heel wat mogelijkheden om te blijven leren. We zetten ze voor jou op een rijtje.

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in