U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Kom uit je stoel

Staand werken aan een verstelbaar bureau: het is een oprukkende trend in Vlaamse kantoren. Waarom moeten we meer gaan staan? En hoe begin je daaraan? We geven tips.

Gemiddeld zitten Vlamingen meer dan 8 uur per dag. Dat is geen goede zaak, want uit recente studies blijkt dat veel zitten gerelateerd is aan gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen en obesitas. Bovendien verhoogt veel zitten het risico op allerlei spier- en gewrichtspijnen.

Sta recht

Gelukkig bestaat er een eenvoudige remedie om al die miserie te vermijden: na elk uur zitten, 10 tot 20 minuten rechtstaan of bewegen. Maar hoe pak je dat aan als je voor je werk zo goed als de hele dag aan een bureau gekluisterd zit?

Daar hebben slimme meubelontwerpers iets op gevonden: het zit-sta bureau. Dit handige bureau verstel je makkelijk van hoogte zodat je vlot van houding kan veranderen. Er zijn verschillende modellen op de markt. Het elektrische model gaat omhoog en omlaag met een eenvoudige druk op een knop. Andere modellen verstel je handmatig, bijvoorbeeld met behulp van een draaihendel.

10 tot 20 minuten

Heb jij al een zit-sta bureau? Fijn. Zo gebruik je dit meubel, om er zoveel mogelijk je voordeel mee te doen.

 • Kies voor de juiste hoogte als je wil gaan staan
  Je werkt het meest ontspannen als je je tafel instelt op ellebooghoogte. Dat wil zeggen dat je armen, als ze op de tafel rusten, een hoek van 90 graden maken.
   
 • Let op de plaats van je scherm en je toetsenbord
  De beste plaats voor je beeldscherm en je toetsenbord is recht voor je. Zorg ervoor dat de bovenste rand van je scherm zich op ooghoogte -of iets lager- situeert, en je klavier zich op een tiental centimeter van de tafelrand bevindt.
   
 • Verzorg je houding
  Zet je voeten op schouderbreedte en verdeel je gewicht gelijkmatig over beide voeten. Buig je knieën een beetje, span je buikspieren lichtjes aan en ontspan je schouders.
   
 • Ga na elk uur zittend werk 10 tot 20 minuten de hoogte in
  Voelt het niet meteen comfortabel om zo lang te staan? Begin dan met vijf minuten en bouw geleidelijk op. Het belangrijkste is niet lang staan, maar regelmatig van houding veranderen.

Vergader rechtstaand

Heb je geen zit-sta bureau, maar wil je wel meer staan tijdens je werkdag? Door de volgende gewoontes te introduceren, kom je ook al een heel eind.

 • Sta recht telkens wanneer je telefoneert.
 • Ga langs bij een collega in plaats van een mailtje te sturen.
 • Vergader rechtstaand, niet onderuitgezakt rond een tafel.
 • Lees documenten terwijl je rustig de gang op en neer wandelt.
 • Tijd voor een praatje en een koffie? Doe het staand!

Minder pijn, stukken alerter

Welke voordelen mag je verwachten als je vaker uit je bureaustoel komt? We zetten ze op een rij:

 • Je voelt je alerter. Omdat af en toe gaan staan je bloedsomloop verbetert.
 • Je hebt minder kans op pijn in rug, nek en schouders. Omdat je niet steeds dezelfde wervels en gewrichten belast.
 • Je hebt minder kans om diabetes, hartziektes en obesitas te ontwikkelen. Omdat staan een positief effect heeft op je metabolisme.

 

overheid.vlaanderen.be/lang-stilzitten

knack.be/van-zittend-naar-staand-werken

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in