U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Gezond trakteren

Je collega's trakteren op cake of chocolade. Het is lekker en leuk om blije gebeurtenissen te vieren. Maar wat als je veel collega's hebt? Die vaak iets te vieren hebben? Dan stapelen de zoetigheden zich op. Niet alleen op tafel, maar ook rond je buik en billen. Hoe kan je daar een mouw aan passen? Door gezond te trakteren!

Gezond en trakteren worden niet vaak in dezelfde zin gebruikt. Toch kan je je collega's verwennen, zonder een aanslag te plegen op hun gezondheid. Vier lekkere ideetjes.

 • Vers gesneden fruit
  Een klassieker: snij een variatie aan seizoenfruit en meng alles in een kom. Je collega's kunnen zichzelf naar hartenlust bedienen. Ben je bang dat de suikerbuiken teleurgesteld zullen zijn? Plaats dan ook een bus slagroom naast het fruit.
   
 • Aardbeien met chocolade
  Het perfecte huwelijk tussen zoet en gezond: aardbeien gedompeld in gesmolten chocolade. Zo maak je ze: smelt chocolade au bain-marie, spoel de aardbeien en laat ze uitlekken. Hou de vruchten vervolgens bij het kroontje vast en doop ze in de gesmolten chocolade. Laat ze afkoelen op een rooster. Klaar is kees.
   
 • Soep
  Gezond trakteren hoeft niet altijd fruitig te zijn: ook met verse groentesoep maak je heel wat mensen blij. In de winter is een dampende kom soep het toppunt van gezelligheid. In de zomer zorgt gazpacho voor een frisse pauze waar je van opkikkert.
   
 • Mocktails
  Lekker feestelijk: mocktails -of cocktails zonder alcohol. Deze virgin mojito -voor acht personen- is zo klaar: snij vier limoenen in stukjes en leg ze in een schenkkan, gooi er 30 gram verse muntblaadjes bij en voeg acht eetlepels rietsuiker toe. Stamp alles met een stamper -zo komen de smaken vrij- en voeg ijsblokjes toe. Giet er ten slotte één liter spuitwater en één liter tonic bij.

Anders trakteren

Het staat niet in steen gebeiteld dat een traktatie altijd gegeten of gedronken moet worden. Wil je de suikerspiegel van je collega's helemaal niet beroeren? Kies dan voor een totaal andere vorm van trakteren. Een beetje inspiratie.

 • Fleur je werkplek op
  Heeft je team nood aan meer groen op kantoor of meer kleur aan de muur? Trakteer je collega's dan op een uit de kluiten gewassen kantoorplant, een mooi kunstwerk of een sfeervolle poster. Het leuke daaraan is: je hebt er nog jaren plezier van.
   
 • Ga op wandel
  Helemaal gezond wordt het wanneer je je team door je traktatie aan het bewegen krijgt: boek over de middag een geleide wandeling en ontdek een resem leuke weetjes over de buurt waar jullie werken.
   
 • Bezoek een museum of tentoonstelling
  Werk je in een omgeving waar best wat te doen is op cultureel vlak? Lok je collega's dan uit hun kot en vergast hen op tickets voor een fijn museum of interessante tentoonstelling. Wedden dat zo'n beleving nog een poos blijft nazinderen?
   

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in