Welzijn

Verdwaalde ooievaar

Eén op zes koppels in België wordt moeilijk zwanger. De kans dat ook een van jouw werknemers met onvruchtbaarheid geconfronteerd wordt, is dus aanzienlijk. Vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen soelaas bieden, maar zijn allesbehalve een pretje. Hoe steun je je medewerker tijdens zo'n behandeling? Info en tips!

Als een van je werknemers een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, krijgt hij maken met een aantal uitdagingen die moeilijk zijn in combinatie met het werk:

  • Vooreerst is er de hormonale medicatie die de werknemer neemt. Die kan ervoor zorgen dat hij zich fysiek en mentaal minder goed voelt dan anders.

  • Hij moet ook regelmatig op medische controle. Daardoor zal hij af en toe voor een korte periode afwezig zijn op het werk.

  • De timing van die controles is vaak moeilijk te voorspellen. Alles hangt af van hoe zijn lichaam reageert op de hormonale medicatie.

  • Bij elke controle hoopt hij op een gunstig verloop van de behandeling. Dat brengt stress met zich mee, want hij wil dolgraag dat het lukt.

Zo'n behandeling is dus alles behalve een pretje. Gelukkig kan je als werkgever je medewerker steunen. Hoe doe je dat concreet? Drie tips!

1. Toon interesse

Voor veel mensen is het niet evident om met hun baas te praten over de vruchtbaarheidsbehandelingen die ze ondergaan. Toon daarom zelf interesse en vraag af en toe 'En hoe is het nu?' of 'Hoe gaat dat precies in zijn werk?'

2. Onderzoek samen hoe je de combinatie met werk best aanpakt

Vraag je werknemer hoe je hem kan helpen om zijn vruchtbaarheidsbehandelingen te combineren met het werk. Door een tijdelijke aanpassing van zijn uurrooster? Thuiswerk? Of een aangepast takenpakket?

3. Heb begrip voor korte afwezigheden, en licht de personeelsdienst in

Wees begripvol voor korte afwezigheden als gevolg van medische afspraken, en geef het administratief personeel duidelijke richtlijnen over het registreren van die korte afwezigheden.

Zo kunnen zij discreet hun werk doen, en alle werknemers in zo'n situatie gelijk behandelen.
 

"Een begripvolle werkgever scheelt een pak stress"

Ingrid (41 en mama van een 1-jarig dochtertje): 'Mijn laatste jaren als dertiger werden gekenmerkt door verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen. Die onderging ik allemaal terwijl ik voltijds werkte. Dat ik kon blijven doorwerken, heb ik te danken een baas die zeer empatisch was, en veel interesse en begrip toonde voor mijn situatie.

Ze informeerde regelmatig naar hoe het met me ging, welke behandeling er voor de deur stond en hoe ze me daarin kon steunen. Zo kon ik regelmatig mijn verhaal kwijt, en ontstond er een grote openheid. Over waar en wanneer de medische controles plaatsvonden, en over hoe de behandeling verliep.

Die openheid zorgde er ook voor dat ik alle afspraken in het kader van mijn behandeling perfect kon inplannen in mijn werkschema. Zo hoefde ik me alvast over mijn afwezigheden op het werk niet druk te maken. En dat scheelde een pak stress.

Ik wens iedereen in deze situatie zo'n begripvolle werkgever toe. De behandelingen zijn al onaangenaam en zenuwslopend, laat staan dat je ook nog eens moet opboksen tegen onbegrip op het werk.'

 

Wil je meer tips over hoe je werknemers tijdens hun vruchtbaarheidsbehandeling kan steunen? Lees de brochure 'Vruchtbaarheidsbehandelingen optimaal integreren in de werksituatie' van de Verdwaalde Ooievaar.

 

Ingrid Van Wanzeele