U bent hier

Sollicitatiebrief passé?

Hoe belangrijk is het om een motivatiebrief toe te voegen bij je sollicitatie? We vroegen het aan tien bedrijven uit verschillende sectoren. Wat blijkt? Bij negen van deze bedrijven is een sollicitatiebrief niet verplicht. Een cv volstaat. Toch is de meerderheid van hen het erover eens dat een goede brief nog altijd een extra troef is.

Vragen bedrijven nog een sollicitatiebrief en hoeveel waarde hechten ze eraan? We peilden bij tien rekruteerders uit verschillende sectoren: Euro Shoe Group (Bristol/Shoe Discount), JBC, ONS, Punchpowertrain, Jobcare, Securitas, SPIE, Teleperformance, ZF Wind Power Antwerpen en Yontec.

Niet meer verplicht

Opmerkelijke vaststelling: negen van de tien ondervraagde bedrijven vraagt geen sollicitatiebrief meer bij externe sollicitaties of vraagt enkel nog een brief voor welbepaalde vacatures.

Inge Vierstraete van ONS legt uit: “Wij vragen enkel nog expliciet een brief voor vacatures uit het middenkader. Zo willen we te weten komen wat de motivatie is van de kandidaat en hoe hij zijn competenties vertaalt in functie van de job. Voor functies als verzorgenden, huidhoudhulpen en kinderverzorgers vragen we geen brief omdat zij minder vertrouwd zijn met het opstellen ervan.”

Ook Bart Lowette van Yontec vindt dat een brief enkel zinvol is voor bepaalde vacatures. Hij verduidelijkt: “Wij werven vooral techniekers aan. Zij weten vaak niet goed hoe je zo’n brief schrijft en zijn er minder bedreven in. Het zou niet eerlijk zijn dat zij hierdoor een gesprek mislopen. Sowieso vind ik dat het gesprek in ere hersteld moet worden. Geef mensen een eerlijke kans om zichzelf aan te prijzen. Wat je niet kan lezen in een brief, kan je soms wel horen of zien. Volgens mij is een brief enkel waardevol voor verkoopjobs. Wat uiteindelijk is het dat wat een brief bewijst: hoe goed kan je jezelf verkopen?”

Roos Hellings van Jobcare gaat nog een stap verder: bij hen heeft een brief nooit een meerwaarde. Ze legt uit: “Wij zijn een selectiekantoor. De werkgevers die beroep op ons doen hebben een duidelijk profiel voor ogen waaraan hun kandidaat moet beantwoorden. Dit zijn allemaal zaken die in het cv aan bod komen: opleiding, werkervaring, talenkennis… We gebruiken daarom enkel het cv als eerste screeningsinstrument. Is het cv oké, dan stellen we gerichte vragen via mail die onder andere naar de motivatie peilen.”

Wel extra troef

De meeste bedrijven die een sollicitatiebrief niet meer verplichten, laten de kandidaten wel nog de keuze om er vrijwillig een mee te sturen. Een cv volstaat, maar als je toch een brief wil meesturen, kan dat.

Heeft het zin om als kandidaat op vrijwillige basis een brief mee te sturen? Ja, zo blijkt! Zeven van de negen bedrijven die een brief niet meer verplichten, zeggen dat een brief toch een extra troef kan zijn. En wel om deze drie redenen.

 • Een brief toont dat je moeite hebt gedaan
  Joeri El Hazimi van ZF Wind Power: “Wij ervaren het niet als een gemis als er geen brief bij het cv zit, maar een goede motivatiebrief die aangepast is aan de vacature en het bedrijf, toont wel aan dat de kandidaat extra moeite deed om zichzelf voor te stellen. Dit is een pluspunt.”
   
 • Een brief kan uitsluitsel geven bij twijfel
  Simone Lucchesi van Teleperformance: “Als we twijfelen over een cv of ons afvragen of de kandidaat wel bij de functie past, nemen we er altijd de sollicitatiebrief bij. Deze brief kan net het stukje overtuiging bieden om onze twijfels weg te halen.” Joris Brems van SPIE beaamt: “Ik haal soms info uit de brief die beslissend kan zijn om een kandidaat al dan niet uit te nodigen.” Jurgen Mertens van JBC vult aan: “In een goede brief vertelt de kandidaat waarom hij voor de job en voor jouw bedrijf kiest. Dit is info die ik niet uit het cv kan halen en die er soms voor zorgt dat ik iemand toch uitnodig voor het gesprek.”
   
 • Een brief biedt je de kans om extra uitleg te geven
  Marijke Allegaert van Punchpowertrain: “In sommige gevallen kan een brief een kandidatuur extra kracht bij zetten. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie waarin je nog geen ervaring hebt of wil je in een totaal andere branche aan de slag? Dan is een brief de ideale manier om je keuze toe te lichten.” Robbie Nagels van Euro Shoe Group bevestigt: “In je brief kan je extra info geven over je ambitie, ervaring, verwachtingen en de reden waarom je solliciteert. Dit kan nuttig zijn als je een carrièreswitch maakt of een volgende stap wil zetten in je loopbaan.”
   

Wel nog verplicht

Enkel Securitas vraagt nog een brief voor alle vacatures. Rekruteerder Najima El Addouyi van Securitas legt uit: “Binnen de bewakingssector zijn er verschillende afdelingen. Via de brief willen we weten waarom een kandidaat specifiek voor een bepaalde afdeling kiest en wat hem drijft om te solliciteren in de bewakingssector.”

 

Wil je graag solliciteren bij een van deze bedrijven? Bekijk hun vacatures.

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in juni 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.