U bent hier

Welkom bij VDAB

Heb je je diploma in de wacht gesleept? Proficiat! Voor je aan je welverdiende vakantie begint, moet je wel nog even iets regelen: schrijf je zo snel mogelijk in bij VDAB als werkzoekende. Waarom en hoe? We leggen alles uit.

Als je pas van school komt en in Vlaanderen woont, moet je je inschrijven bij VDAB als werkzoekende om je beroepsinschakelingstijd van 1 jaar te laten starten. Heb je na je beroepsinschakelingstijd geen werk en beantwoord je aan de nodige voorwaarden? Dan kan je een inschakelingsuitkering aanvragen.

Hoe en wanneer kan ik me inschrijven als werkzoekende?

Je inschrijven als werkzoekende bij VDAB kan online via Mijn loopbaan of telefonisch via het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).

Wanneer je je best inschrijft, hangt af van het tijdstip waarop je je studies beëindigde.

  • Beëindig je je studies in eerste zit? Dan schrijf je je best in vóór 10 augustus. Op die manier start je beroepsinschakelingstijd op 1 augustus. Schrijf je je pas in op 10 augustus of later, dan start hij op het moment dat je je inschrijft.

  • Beëindig je je studies in tweede zit? Schrijf je dan zo snel mogelijk daarna in. Je beroepsinschakelingstijd start op het moment dat je je inschrijft.

Moet ik me inschrijven bij VDAB als ik al werk gevonden heb?

Dat hangt ervan af of je voltijds of deeltijds begint te werken.

  • Start je de dag nadat je je studies beëindigde met een voltijdse job? Dan hoef je je niet in te schrijven. Je beroepsinschakelingstijd begint automatisch te lopen vanaf de dag dat je werkt. Let wel: ben je jonger dan 25? Dan schrijf je je toch best in als werkzoekende. Zo krijg je onmiddellijk opnieuw kinderbijslag als je werkloos wordt en aan de nodige voorwaarden voldoet.

  • Start je de dag nadat je je studies beëindigde met een deeltijdse job? Dan moet je je inschrijven bij VDAB als deeltijds werkzoekende. Anders begint je beroepsinschakelingstijd pas gedeeltelijk te lopen (vanaf de dag dat je werkt) en duurt hij langer. Schrijf je je in vóór 10 augustus, dan loopt je beroepsinschakelingstijd vanaf 1 augustus voltijds. Schrijf je je pas later in, dan loopt je beroepsinschakelingstijd pas voltijds vanaf de dag waarop je je inschrijft.

Ik ben net beginnen werken. Heb ik recht op vakantie?

In de privésector heb je recht op vier weken betaalde vakantie, als je het jaar ervoor voldoende hebt gewerkt. Je eerste werkjaar is het dus even op de tanden bijten. Omdat je wellicht onvoldoende hebt gewerkt om die vier weken bijeen te sprokkelen.

Tenzij… je jonger bent dan 25 en je in het jaar dat je afstudeerde minstens een maand heb gewerkt. Dan heb je recht op jeugdvakantie: vakantiedagen betaald door RVA ter aanvulling van je onvolledige recht op gewone betaalde vakantie. Zo kan je toch meteen van vier weken betaalde vakantie genieten. Meer info over het aanvragen van de jeugdvakantie vind je op de RVA-site.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in juli 2018

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Ik heb na mijn 10 jaren dienst, na een conflict met de nieuwe directie, mijn ontslag gegeven. Dat was impulsief. Nu heb ik een nieuwe job gevonden, maar dan 32 uren. Heb ik recht op een aanvullende tussenkomst? En wat moet ik doen om weer reglementair te zijn? Kan ik mij nog opgeven als werkzoekende? En is er mogelijkheid tot bijscholing? Mvg