Loopbaan

Perfecte afscheidsspeech

Het zal je maar overkomen: je bent nog maar net aan de slag als teamleider, en een van je teamleden gaat op pensioen. Op het afscheidsfeest verwacht het team een speech van de baas. Van jou. Hoe begin je eraan? Waar moet je rekening mee houden? Overheidsmanager Veerle geeft zes tips.

Veerle (53) vertelt: “Ik werk nu twee jaar als manager bij de overheid, en schreef sindsdien zo’n vijf afscheidsspeeches. Mijn uitgangspunt? De collega waarover ik speech moet het bedrijf met een goed gevoel verlaten. Hij moet nog een laatste keer kunnen schitteren in het bijzijn van zijn collega’s. Als dat lukt, ben ik tevreden.” Hoe slaagt Veerle in haar opzet? Dit zijn haar tips.

Focus op eigenschappen, niet op realisaties

Bouw je speech op rond de positieve karaktereigenschappen van de persoon die vertrekt, en niet rond zijn realisaties op de werkvloer. Niet iedereen heeft immers een positie om grootse dingen te verwezenlijken. Zorg er wel voor dat je speech geen grafrede wordt, met een onrealistische focus op goede eigenschappen. Verwijs gerust met een knipoog naar de kleinere kantjes van je collega. Nobody is perfect!

Wees creatief

Probeer verrassend uit de hoek te komen. Bijvoorbeeld door het sterrenbeeld van je collega te verwerken in je speech. Vergelijk de zogenaamde typische eigenschappen van zijn sterrenbeeld met zijn karakter. Klopt het? Of lijkt het er in de verste verte niet op?

Je kan ook goede eigenschappen koppelen aan elke letter van zijn voornaam. Dat geeft soms grappige resultaten.

Ga op zoek naar input

Als je de vertrekkende collega niet goed kent, heb je nood aan wat input. Vraag bijvoorbeeld zijn personeelsdossier op bij de HR-afdeling. Daarin staan soms zaken die je kan gebruiken in je speech: hoelang hij al voor het bedrijf werkt bijvoorbeeld, of dat hij een gek diploma behaalde of ooit een serieuze carrièrewending deed.

Je kan ook een mailtje sturen naar zijn collega’s met de vraag hoe zij de samenwerking met hem hebben ervaren. Of je kan vissen naar leuke anekdotes. Tijdens de speech kan je de collega dan laten raden wie jou welke anekdote heeft verteld. 

Hou het kort

Een speech mag niet te lang zijn. Anderhalve pagina is ruim voldoende. Schrijf de speech letterlijk uit, zoals je hem zal brengen. Zo heb je een goed geheugensteuntje tijdens je voordracht, en je collega heeft een leuk souvenir -als je hem de speech daarna overhandigt.

Bedwing je zenuwen

Voel je je nerveus? Probeer dan vooraf enkele keer diep in- en uit te ademen. Dat kalmeert. Drink liever geen alcohol om je te ontspannen. Je wil niet staan speechen met een dubbele tong!

Vraag om aandacht

Wacht tot iedereen aanwezig is voor je begint te speechen. Tik tegen je glas en vraag met luide, duidelijke stem om aandacht.

Ook interessant

Succesvol leiderschap

Hoe word je een succesvol leider? Door de gangbare wijsheden los te laten en tegen de stroom in te gaan, aldus business expert Geoffrey James. Hij geeft vijf tips.

Leren delegeren

Overbelast als manager? Delegeer. Zo creëer je lucht en licht in je takenpakket, en krijg je een gemotiveerd team. Katia: "Ik dacht vroeger: wat ik zelf doe, doe ik beter."

Op pensioen

Je werk overdragen, vragen over je toekomst beantwoorden… Het hoort er allemaal bij als je op pensioen gaat. Hoe maak je van deze laatste fase een fijne periode?