U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Fietsen door de jungle

Het zomert. Ideaal om je wagen wat rust te gunnen en met je fiets naar het werk te gaan. Leuk, maar soms ook gevaarlijk en frustrerend. Vooral als je met je tweewieler een stad doorkruist. Met deze vijf tips kom je ondanks de drukte veilig en ontspannen op je bestemming aan.

Tip 1: fris je kennis van de wegcode op, en hou je aan de regels

Voor je je fiets van stal haalt, neem je best even de tijd om je kennis van de wegcode op te frissen. Weet je bijvoorbeeld waar en wanneer je als fietser voorrang hebt, en wanneer niet? Mag je soms door het rood fietsen? En moet je verplicht een helm op? Spijker je kennis in sneltempo bij:

Door je kennis op te frissen en je aan de regels te houden, inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Zo wordt fietsen door de stad een pak aangenamer voor iedereen.

Tip 2: neem je plaats in op de baan

Uiteraard ben je als fietser verplicht om zo rechts mogelijk op de baan te rijden. Maar dat betekent niet dat je in de goot moet rijden. Integendeel! Als je te rechts op de baan fietst, loop je meer gevaar om tegen openslaande portieren van geparkeerde auto’s te botsen. Door linkser te rijden, vermijd je dit gevaar.

Bovendien verhoogt iets meer naar links rijden je veiligheid nog op een andere manier: omdat je meer plaats inneemt op de baan ben je beter zichtbaar -zeker als je ook een fluo hesje draagt- en moeten auto’s meer rekening met je houden. Je neemt meer deel aan het verkeer, en wordt minder in een hoekje gedrumd.

Tip 3: communiceer met andere weggebruikers

  • Wil je afslaan of uitwijken naar links of rechts? Steek dan eerst je linker- of rechterarm uit en wijk dan pas uit.
  • Rij je op een nat wegdek of op kasseien, en vind je het te gevaarlijk om je stuur te lossen en je arm uit te steken? Geef dan gewoon een teken met je hand zodat je je stuur minder lang moet loslaten. Of kijk duidelijk achterom over je linker- of rechterschouder. Zo zie je of de kust veilig is, en zien anderen dat je iets van plan bent.
  • Sta je op het punt om je voorrang te nemen, moet je een kruispunt over of rij je een rotonde op? Maak oogcontact met de andere bestuurders, fietsers of voetgangers. Pas dan ben je zeker dat ze je gezien hebben en rekening met je kunnen houden.
  • Wil je voetgangers of fietsers passeren? Gebruik je fietsbel. Bel echter niet op het laatste nippertje. Dan kunnen mensen enkel nog schrikken. Rinkel liever zo’n 10 à 15 meter op voorhand. Zo hebben ze tijd om je op te merken én rustig opzij te gaan.

Tip 4: wees hoffelijk

Ook met de fiets wil je snel op je bestemming aankomen. Maar dat wil niet zeggen dat je anderen van de baan of het fietspad moet rijden. Blijf hoffelijk. De weg is niet van jou alleen.

Tip 5: rij assertief, maar niet roekeloos

Een gezonde portie assertiviteit is zeker op zijn plaats als je per fiets de stad doorkruist. Overdrijf echter niet. De grens tussen assertiviteit en roekeloosheid is dun, en als fietser ben je kwetsbaar. Roekeloosheid zorgt voor gevaar en frustratie. Bij jezelf en bij anderen.

Merel (39) woont in de rand van Brussel en fietst dagelijks naar haar werk in het centrum van de stad. Dat loopt niet altijd van een leien dakje. Ze getuigt.

Merel: “Door scha en schande heb ik ondervonden dat dagelijks fietsen door de stad heel wat anders is dan recreatief fietsen in het weekend. De gevaren en frustraties liggen overal op de loer: onverwacht openslaande deuren van auto’s, hindernissen op het fietspad, voetgangers die je niet zien omdat ze enkel oog hebben voor hun smartphone, chauffeurs én fietsers die zich niet aan de regels houden… Door de stad fietsen vergt heel wat concentratie. Dat had ik op voorhand niet verwacht.

Ik fiets nu ongeveer een jaar naar het werk, en ik heb in die tijd veel bijgeleerd. Ik neem meer mijn plaats in op de baan, ik gebruik mijn fietsbel vaker en verstandiger en ik besef dat ik als fietser heus niet overal voorrang heb. Daarnaast ben ik ook assertiever, maar ik probeer niet te overdrijven. Ik leg me erbij neer dat ik mijn voorrang soms moet afgeven -voor mijn eigen veiligheid- en ben gestopt om me daar elke keer druk over te maken. Zo blijf ik genieten van het fietsen, en kom ik ’s avonds niet als een vat vol frustraties thuis.”

 

Ingrid Van Wanzeele 

Gepubliceerd in