Arbeidsmarkt

Jong en op zoek

Ben je pas afgestudeerd en wil je graag zo snel mogelijk een leuke job vinden? Joke Bosch is jobcoach bij VDAB en begeleidt al jaren jongeren in hun zoektocht naar werk. We vroegen haar welke de meest voorkomende valkuilen zijn bij het vinden van een eerste job en hoe je ze kan vermijden. Over lukraak solliciteren, ervaring en geduld.

Valkuil 1: lukraak solliciteren

Joke: “Heel wat jongeren willen graag snel aan de slag en reageren daarom op zoveel mogelijk vacatures. Dat is begrijpelijk, maar het levert niet veel op. Het is belangrijk om gericht te solliciteren en enkel te reageren op vacatures die je echt wil en kan. Op die manier is de kans groter dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek.”

Hoe weet je welke vacatures bij je passen? Joke: “Er bestaat helaas geen magische formule, maar er zijn wel tips die je op weg kunnen helpen. Een van deze tips is: surf naar jobsites en geef als trefwoord je diploma in. Bekijk de vacatures die getoond worden. Zit er iets tussen dat je graag zou doen? Bestudeer dan de vereisten en ga voor jezelf na of er zaken zijn waarin je je beter eerst nog wat bijschoolt. Denk er wel aan dat je niet aan alle vereisten hoeft te voldoen. Heb je 80% ervan onder de knie, dan kan je met een gerust hart solliciteren. De rest leer je wel in de job.”

Valkuil 2: dezelfde brief en cv versturen naar verschillende werkgevers

Joke: “We merken dat veel jonge sollicitanten nog altijd standaardsollicitaties versturen. Dat is echt niet oké! Een werkgever ergert zich hier aan omdat er alleen in staat wat jij belangrijk vindt, en niet wat hij belangrijk vindt. Hij wil weten waarom zijn vacature je aanspreekt en of jij er de geschikte kandidaat voor bent. Dat kan je hem alleen maar duidelijk maken als je je brief en cv afstemt op z’n vacature.”

Hoe stem je je brief en cv af op de vacature? In ons luik ‘solliciteren’ vind je praktische tips en voorbeelden van overtuigende brieven en cv’s.

Valkuil 3: denken dat je geen ervaring hebt

Joke: “Als je van school komt, heb je nog geen werkervaring, maar je hebt wel ervaring opgedaan tijdens je studies. Door een stage, je eindwerk, een project, een studentenjob, vrijwilligerswerk… Pak daarmee uit.”

Hoe pak je uit met je ervaring? Voeg in je cv een rubriek ‘Ervaring’ toe en beschrijf telkens kort en duidelijk wat je precies deed en welke vaardigheden je nodig had. Let op: vermeld wel enkel vaardigheden die relevant zijn voor de job. Bekijk enkele voorbeelden.

Valkuil 4: geen feedback vragen

Joke: “Krijg je geen reactie op je brief of cv? Of hoor je niks meer na je gesprek of testen? Raap je moed bijeen en bel de werkgever op om feedback te vragen. Als sollicitant heb je recht op een verklaring. Ook als je de eerste ronde niet haalt. Bovendien kan de feedback leerrijk zijn en je helpen bij je verdere sollicitaties.”

Hoe vraag je best feedback? Lees onze tips.

Valkuil 5: te ongeduldig zijn

Joke: “Solliciteren kost tijd. Werkgevers gaan niet over een dag ijs om de juiste kandidaat te vinden. Ze organiseren vaak verschillende rondes met een assessment en gesprekken. Hierdoor duren sollicitatieprocedures vaak lang. De kans is groot dat het enkele maanden duurt voor je een job vindt.”

Begin je toch de moed te verliezen? Doorbreek je isolement en schakel hulp in.

  • Volg gratis online sollicitatiecoaching bij VDAB. Je coach beantwoordt je vragen, leest je brief en cv na, en oefent samen met jou je sollicitatiegesprek. Zo krijg je opnieuw geloof in jezelf en wordt het gemakkelijker om een job te bemachtigen. Wil je liever face-to-face-begeleiding? Ook dat kan. Spring binnen in een VDAB-kantoor en leg uit dat je ondersteuning wil bij het solliciteren.
  • Ga naar een co-searching-bijeenkomst. Tijdens zo’n gratis bijeenkomst helpen werkzoekenden elkaar om werk te vinden en wisselen ze ervaringen uit. 

Ook interessant

Zo vind je je eerste job

Klaar met studeren en genoten van je vakantie? Dan is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk: je eerste job. Hoe vind je snel een leuke baan? Onze sollicitatiecoaches geven tien tips. 

Jongeren vinden sneller werk

We volgden meer dan 70.000 schoolverlaters in hun zoektocht naar een eerste job. Ze vinden sneller dan ooit een baan. Toch blijft een juiste studiekeuze belangrijk.

Pas van school? Schrijf je in!

Heb je je diploma behaald? Proficiat! Voor je aan je vakantie begint, moet je wel nog iets regelen: schrijf je zo snel mogelijk in bij VDAB als werkzoekende. Ontdek wat en hoe.