U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Wonen en werken in Denemarken

Na hun bachelor wilden Rein en zijn vrouw nog verder studeren. Ze vonden een postgraduaat die hen beviel in Denemarken. Het plan was om nadien terug te keren naar België. Rein: 'Tot de school ons vroeg om een jaar extra te blijven als werknemers. Intussen is mijn vrouw vast aangenomen en ben ik gestart als zelfstandige. En daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad! '

Rein: 'We wonen in Kolding, een stad met ongeveer 50.000 inwoners. Dat is naar Deense normen groot. 

Denemarken is een pak groter dan België, maar heeft slechts een derde van het aantal inwoners. Dit resulteert in heel wat open ruimte, veel groen, en hier en daar een stad of een dorp.

We wonen hier heerlijk. Anders waren we ook niet gebleven, denk ik. Veel groen en ruimte geeft veel rust. En dat bevalt ons prima. 

Werk

Mijn job als zelfstandig IT-consultant is niet anders dan in België. Inhoudelijk dan. Wat wel enorm verschilt is de werk-privébalans. 

Als je kind ziek is, kom je niet werken. Daar bestaat geen discussie over. En je wordt gewoon betaald. 

Denen werken hard, maar zijn ook graag thuis. Mijn werkdag loopt van 8 tot 16 uur. Als ik langer werk, krijg ik al snel te horen dat ik niet te lang moet blijven. 

De meeste bedrijven zijn sowieso om 17 uur dicht. 

Daarnaast zijn Denen nogal direct. Maar dat ligt me wel. Zo weet je wat je aan iemand hebt. 

Verder vinden ze dat ik enorm veel kilometers moet doen om naar het werk te rijden. Als je dan weet dat ik 45 km van het werk woon en dit traject elke dag zonder file kan doen… <lacht>

Uitdaging

De grootste uitdaging? Dat was zonder twijfel de taal. Deens is niet makkelijk. Intussen -na 5 jaar- spreek ik het vloeiend. 

Daarnaast moet je tal van dingen opnieuw leren: belastingen, bankzaken, leningen... Alles gaat net wat anders dan je gewend bent. Dat vraagt in het begin behoorlijk wat opzoekwerk.

Wat ook niet makkelijk was, is het feit dat de Denen nogal gesloten zijn en sterk gericht op hun familie. 

Als jouw familie dan op meer dan 800 kilometer afstand woont, kan het wel wat eenzaam worden. Gelukkig hebben we met de jaren ook meer vrienden gemaakt en is dit steeds minder van tel.

Op resto

Toen we de eerste keer op restaurant gingen botsten we op een cultureel verschil dat ons verraste. Het was iets voor 21 uur en ze kwamen ons vragen of ze mochten sluiten. Bleek dat wij nog de enige aanwezigen waren. 

Intussen weten we dat je hier uit eten gaat tussen 17 en 19 uur. Daarna ga je naar huis om daar de avond verder te zetten met je vrienden en familie. 

Vrije tijd

In onze vrije tijd zijn we lid van een kerkelijke gemeenschap. Op dinsdagavond komen we samen. Tijdens de week is er ook af en toe ruimte voor een etentje of een film. 

Zaterdag slapen we uit en spenderen we tijd met het gezin. Zondag gaan we naar de kerk en doen we in de namiddag een uitstap zodat onze zoon zich kan uitleven. 

We zijn trouwens net bevallen van ons tweede kindje, dus momenteel krijgt het begrip vrije tijd een wat andere invulling.

Toekomst

We zijn net begonnen met de zoektocht naar een eigen huis. Dus ja, het is zeker de bedoeling om te blijven. 

Gelukkig is er vandaag voldoende technologie voorhanden om afstanden te overbruggen. We skypen en whatsappen vaak met het thuisfront. 

En natuurlijk zakken we tijdens onze vakanties regelmatig af naar België en genieten we van het leven met onze vrienden rondom ons. 

En dan maken we gebruik van de gelegenheid om alles wat we ginder missen, in te slaan. Zoals mayonaise van Devos Lemmens.' 

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in