U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Wonen en werken in Marokko

Carlo zit middenin een verhuis en de opstart van zijn eigen restaurant, maar toch vond hij de tijd om zijn enthousiasme over zijn nieuwe thuisland met ons te delen. Carlo: “Het is heerlijk wonen in de oude stad van Marrakech. Zijn oranjerode muren, doolhof van straatjes en kakofonie van geuren en kleuren hebben ons hart voorgoed veroverd.”

Carlo (35): “Het was een oude droom van mijn vrouw Marjan en ik om naar het buitenland te verhuizen. Marokko heeft ons altijd aangetrokken. De schoonheid van het land, het leven, de sfeer… Elke keer als we er op vakantie waren, kwamen we overdonderd terug.

Op een gegeven moment hebben we gewoon de sprong gewaagd. We hebben er bewust niet te veel over nagedacht en redelijk impulsief gehandeld. Sinds 2017 wonen we hier.

We wonen in de oude Medina van Marrakech. Het is heerlijk om hier te wonen. Marrakech slaapt nooit. Er is altijd iets te doen. We hebben heel veel sociaal contact, en leren mensen kennen van over heel de wereld.

Bovendien genieten we elke dag van het zalige klimaat en het lekkere eten. En af en toe doen we een uitstap naar de bergen om ons hoofd leeg te maken. Er is veel om dankbaar over te zijn.

Sterrenrestaurants

Op dit moment zitten we middenin de opstart van ons restaurant Dar Simons. Ik heb hotelschool gedaan en in verschillende sterrenrestaurants gewerkt in België en Nederland. Nu willen we zelf iets opstarten: een gastronomisch restaurant waar plaats is voor maximum 15 mensen.

We willen een Frans-Belgische keuken brengen met lokale producten. Naast eten serveren, is het de bedoeling om vooral een beleving te creëren. Je moet het zien als een ticket dat je voor het theater koopt. We willen in het begin zoveel mogelijk zelf doen: koken, management...

Op termijn hopen we de juiste mensen te trainen om ons te helpen. Het lijkt me fijn om werknemers te helpen groeien in hun job.

Sociaal netwerk

De manier van werken is een aanpassing. Onderlinge relaties zijn hier erg belangrijk. Investeren in je sociaal netwerk is essentieel. Niet enkel op werkvlak. Ook privé is dit zo. Mensen maken hier nog tijd vrij voor elkaar. Om samen te zijn, te praten en met elkaar te eten.

Dat is iets dat in België aan het verdwijnen is. Daar heeft iedereen het vooral heel druk.

De keerzijde is dat alles in Marokko veel trager gaat. Als je administratieve zaken moet regelen, ben je best gezegend met engelengeduld. En afspraken zijn allerminst gebeiteld in steen. Alles waar je vandaag van uitgaat, kan morgen weer in vraag gesteld worden.

Daarom is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben en je niet uit je lood te laten slaan. Wat ons geholpen heeft, is dat we op voorhand hebben gepraat met andere Belgen die naar hier getrokken zijn. Zij hebben ervaring die onbetaalbaar is.

D-day

Op dit moment zijn we zo gefocust op de start van het restaurant, dat we niet veel verder kijken. We hopen in december open te gaan. Nadien zien we wel.

Bij deze doe ik een warme oproep aan alle lezers die van plan zijn Marrakech te bezoeken: kom zeker langs! We zullen jullie op en top verwennen. <lacht>

 

E-mail: carlosimons25@gmail.com

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in