U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Werkgever aan het woord: Eddie

Bedrijfsleider Tim: 'In mijn vorige blog vertelde ik al over het gebrek aan voorbeelden in het bedrijfsleven.

Dan maar over het muurtje heen kijken om inspirerende voorbeelden te ontdekken.

Zo kom ik bij Eddie Vedder uit, frontman van Pearl Jam. En daar geef ik jullie graag drie goede redenen voor.

Je kan discussiëren over teksten en zangkwaliteit, maar ik zocht naar voorbeeldgedrag dat je ook in het bedrijfleven kan toepassen.

Passie en overtuiging

In 1992 speelde Pearl Jam op het podium van Pinkpop in Nederland. Kijk gerust even terug naar de fragmenten van 'Alive' en 'Porch'. 

De blik in de ogen van Vedder, de passie en overtuiging... Als je iets wil bereiken moet je die grinta hebben. Geloof in wat je doet en brengt. De stoom zie je letterlijk uit zijn lijf komen.

En dat hij ook 'out of the box' durft denken en vanuit een televisiekraan het publiek induikt, ook dat moet je als ondernemer af en toe eens durven. Waauw!

Stabiliteit en zelfzorg

We spoelen jaren verder. Generatiegenoten van Vedder zijn veelvuldig de weg kwijtgeraakt onderweg. De druk van het succes is niet makkelijk te dragen, de verlokkingen van roem en geld zijn serieuze wolfijzers.

Sommige van zijn collega's gingen figuurlijk én letterlijk ten onder aan drugs, de druk, geld, meningsverschillen en foute feestjes met foute vrouwen.

Eddie Vedder is nog altijd 'alive' en heeft het privéleven van een doorsnee man.

Om te ondernemen, te slagen en te blijven slagen heb je stabiliteit nodig en moet je goed voor jezelf zorgen.

Je kan pas presteren als je goed in je vel zit, als alles stabiel loopt.

Nederigheid en maatwerk

Als je als bedrijf of als persoon groot en succesvol wordt, kan je je makkelijk verschuilen achter begrippen als onverschilligheid, zelfgenoegzaamheid en desinteresse.

Vedder geeft anno 2019 soms live-optredens van 3 uur! En omdat hij weet dat enkele superfans verschillende optredens na mekaar volgen, verandert hij telkens zijn setlist.

Maatwerk! Aandacht voor de mensen die hem en zijn groep altijd op handen hebben gedragen.

Ik ben ervan overtuigd dat die nederigheid en attentvolle aandacht je ook als ondernemer vooruithelpen en ervoor zorgen dat je 's avonds met een grotere glimlach in de spiegel kijkt. Want je doet het toch niet enkel voor het geld?

Ik hoop dat jullie na het lezen van deze blog en het zien van de beelden van 1992 even heel hard knikken, en ook af en toe eens over het muurtje durven kijken."

Gepubliceerd in