U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Zo vind je je eerste job

Heb je genoten van een verkwikkende vakantie en wil je nu graag snel aan de slag? Onze sollicitatiecoaches geven hun 5 belangrijkste sollicitatietips.

1. Verstuur sollicitaties op maat

Stuur nooit -maar dan ook nooit- dezelfde sollicitatie naar verschillende bedrijven. Werkgevers willen in één oogopslag zien waarom jij de geschikte kandidaat bent voor hún job. Dat kan alleen door je brief en cv af te stemmen op hun vacature.

Hoe pak je dat aan? 

In je cv:

 • Zorg ervoor dat je belangrijkste troef als eerste in het oog spring. Lees je bijvoorbeeld in de vacature dat het bedrijf op zoek is naar een master in de biologie en beschik je over dit diploma? Plaats dan de rubriek 'Studies' als eerste op je cv.

 • Worden er in de vacature vaardigheden gevraagd waarover jij beschikt? Zoals flexibiliteit, stressbestendigheid of analytisch inzicht? Vermeld die eigenschappen in de rubriek 'Vaardigheden'.

 • Schrap info die niet relevant is voor de job. Bijvoorbeeld:

  • Reageer je op een vacature voor 'informaticus' en verkocht je als jobstudent ijsjes in Plopsaland? Twijfel niet, schrap deze studentenjob.

  • Solliciteer je voor een administratieve functie en heb je bij 'Vaardigheden' vermeld dat je erg goed kan omgaan met mensen? Verwijder dit.

In je brief:

Vertel waarom de vacature je aanspreekt, maar vermijd vage standaardformuleringen zoals 'Ik zag uw advertentie en ze leek me interessant' of 'Ik ben erg gemotiveerd om bij u te komen werken'. Hoe concreter en persoonlijker je bent, hoe overtuigender je overkomt. 

Bijvoorbeeld: 'Graag stel ik me kandidaat voor de functie van algemeen coördinator in uw ziekenhuis. Een leidinggevende functie in de zorgsector trekt me enorm aan. Ik werk graag mee aan een beleid waarin het menselijke aspect centraal staat.

Zoals u in mijn cv kan lezen, heb ik uitgebreide ervaring in de zorgsector en volgde ik specifieke opleidingen. Dagelijks beheer, strategische en financiële planning, aanwerven en opvolgen van personeel… Het zijn stuk voor stuk taken die ik onder de knie heb.'

2. Vertel jouw verhaal in je cv

Begin je cv met een profiel. Dat is een korte tekst van maximaal vijf lijnen waarin je helder beschrijft wat je competenties en kwaliteiten zijn, wat je zoekt in een nieuwe functie, en wat je motiveert en drijft.

Bijvoorbeeld: 'Ik ben enthousiast en gemotiveerd, en heb sterke administratieve skills. Orde op zaken stellen en organiseren is mijn tweede natuur. Daarnaast ben ik een echte teamspeler. Het biedt me voldoening om een aanspreekpunt voor mijn collega's te zijn. In een warme en maatschappelijk bewogen organisatie kom ik helemaal tot mijn recht."

3. Pak uit met je ervaring

Ja, je hebt ervaring, ook al kom je pas van school. Denk maar aan je studentenjob, je vrijwilligerswerk, projecten op school of stages. De vaardigheden die je zo opdeed -en die relevant zijn voor de functie- verdienen een plaats in je brief en cv.

Hoe pak je uit met je ervaring?

In je cv:

Voeg in je cv een rubriek 'Ervaring' toe en som hier kort en duidelijk op wat je deed. Bijvoorbeeld:

Vrijwilliger bij de hulplijn Tele-onthaal, mei 2017 tot nu

 • Gesprekstechnieken toepassen, zoals concretiseren en terugspelen
 • Luisteren en empathie tonen
 • Proberen te helpen zonder te veroordelen
 • Overleg met collega's en staf
 • Trainingen volgen rond psychische problemen en gesprekstechnieken

In je brief:

'Ik ben empathisch en kan goed luisteren. Bovendien help ik graag mensen. Dat bewees ik door met hart en ziel telefoontjes te beantwoorden bij Tele-onthaal.'

4. Hou het kort en overzichtelijk

Hoe enthousiast je ook bent en hoeveel je ook te vertellen hebt: je cv mag maximaal twee pagina's lang zijn. Is het langer, dan verlies je de aandacht van de werkgever.

Gebruik liefst korte zinnen, en breng structuur aan in je tekst. Werk met tussentitels, opsommingstekens en voldoende witruimte. Zo hou je het geheel overzichtelijk.

5. Schakel hulp in

Heb je het gevoel dat je vastloopt of de moed begint te verliezen? Schakel hulp in!

Je kan gratis beroep doen op een sollicitatiecoach van VDAB. Deze coach beantwoordt je vragen, leest je brief en cv na, en oefent samen met jou je sollicitatiegesprek. Zo krijg je opnieuw geloof in jezelf en wordt het gemakkelijker om een job te bemachtigen.'

 

Meer info en sollicitatietips vind je in ons luik 'Solliciteren'.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in