Solliciteren

Spontaan solliciteren werkt

Zijn er bedrijven waarbij je graag aan de slag wil, maar die momenteel geen gepaste vacatures hebben? Wacht niet tot er een job vrijkomt en solliciteer spontaan. Een stappenplan.

Ga voor jezelf na welke job je wil doen

Als je spontaan solliciteert, is het belangrijk dat je precies weet welke job je wil en kan doen. De werkgever gaat dit niet voor jou uitzoeken. 

Jij moet hier zelf een goed beeld van hebben en dit via je brief en cv duidelijk maken.

Schrijf een brief en cv op maat

Net zoals bij een gewone sollicitatie, is het belangrijk om voor elke spontane sollicitatie een brief en cv op maat te schrijven. 

Anders is je sollicitatie vaag en nietszeggend, en maak je geen schijn van kans.

Brief

  • Leg zo duidelijk mogelijk uit:

    • waarom je bij het bedrijf aan de slag wil,

    • welke job je graag zou doen en

    • wat jou geschikt maakt voor deze job.

  • Ga in op vaardigheden of eigenschappen waar het bedrijf belang aan hecht. Bijvoorbeeld: klantgerichtheid, creativiteit… Je kan deze vaardigheden of eigenschappen achterhalen door hun website te lezen of vacatures voor andere functies te bekijken.

Cv

  • Vermeld in je cv enkel wat relevant is voor de job en zet je belangrijkste troeven bovenaan.

  • Hou, net zoals in je brief, rekening met de vaardigheden of eigenschappen die het bedrijf belangrijk vindt. Beschik je hierover, vermeld ze dan.

  • Heb je een bepaalde link met het bedrijf? Licht die toe.

    • Deed je er ooit een studentenjob? Vermeld dit bij je ervaring.

    • Ken je iemand die er al werkt en jou kan aanbevelen? Neem deze persoon op als referentie.

Bezorg je brief en cv aan de juiste persoon

Heb je je brief en cv op maat opgesteld, dan moet je die nog aan de juiste persoon zien te bezorgen. Enkele tips:

  • Check via de bedrijfswebsite naar wie je je kandidatuur kan mailen.

    • Vaak vind je op de bedrijfswebsite een mailadres waar je je sollicitatie naartoe kan sturen. Is dit niet het geval? Bekijk dan welk mailadres er vermeld wordt in openstaande vacatures.

    • Sommige bedrijven bieden je de mogelijkheid om via hun website spontaan te solliciteren. Enkele voorbeelden: AXA, Roularta MediaGroup, UZ Gent, VRT of OVAM. Is dit het geval, dan kies je best voor deze optie.

  • Bel naar het bedrijf om te vragen of je je kandidatuur mag doorsturen en naar wie. Zo kan je jezelf voorstellen en alvast even proeven van de sfeer: hoe vriendelijk is de medewerker aan de lijn, schakelt hij je onmiddellijk door met de juiste persoon, krijg je duidelijke info… Lees hoe je spontaan solliciteert via de telefoon.

  • Neem via LinkedIn contact op met een rekruteerder van het bedrijf en vraag hem naar wie je je kandidatuur kan doorsturen. Lees hoe je contact opneemt via LinkedIn.

  • Solliciteer je bij een klein bedrijf of een winkel? Dan kan je je brief en cv ook persoonlijk afgeven. Misschien is de juiste persoon er aanwezig en kan je meteen al een kennismakingsgesprek voeren.

Hou een overzicht bij van je sollicitaties

Hou een lijst bij van de bedrijven waarbij je spontaan solliciteerde en bewaar een kopie van je kandidatuur. 

Zo val je niet uit de lucht als je weken of maanden later een telefoontje krijgt. 

Spontaan solliciteren werkt! Vijf getuigenissen

Sharlene: 'Ik droomde er al sinds het middelbaar van om bij Justitie te werken. Ik solliciteerde voor een aantal jobs in die branche en solliciteerde ook spontaan. Onder andere bij het Justitiehuis. Helaas zonder succes. Ik liet mijn droom voor wat hij was en ging aan de slag bij een sociaal verhuurkantoor. Twee jaar later kreeg ik een telefoontje van het Justitiehuis dat ze een justitie-assistente zochten. Mijn cv had al die tijd in hun werfreserve gezeten. Gelukkig had ik nog altijd hetzelfde telefoonnummer! Na mijn werkuren ging ik op gesprek. Alles wat de man vertelde, boeide me. Twee dagen later kreeg ik bericht dat ze me in dienst wilden nemen. Na al die jaren kwam mijn droom toch nog uit!'

Jaan: 'Toen ik afstudeerde als bewakingsagent solliciteerde ik spontaan bij een bewakingsfirma. Ik vulde een formulier in op hun website. De dag zelf kreeg ik nog een telefoontje. Ik mocht op sollicitatiegesprek en moest een aantal online testen doen. Een week later tekende ik mijn contract.'

Carla: 'Ik ben jaren onthaalmoeder geweest. Op mijn 46ste kwam ik terug op de arbeidsmarkt terecht. Ik reageerde op talloze vacatures voor verzorgende en solliciteerde ook spontaan. Het werd niks, dacht ik. Tot ik enkele weken later -het was op een woensdagnamiddag- telefoon kreeg van ene Simon van Partena. Hij had mijn brief en cv gelezen die ik spontaan verstuurd had en vroeg me of ik het zag zitten om bij hen als verzorgende te komen werken. Hij stelde me enkele vragen via de telefoon en nodigde me uit voor een sollicitatiegesprek. Dit verliep vlot en ik kreeg de job.'

Kim: 'Ik volgde bij VDAB een opleiding medewerker personeelszaken. Tijdens deze opleiding kregen we sollicitatietips. Eén van deze tips was dat je gerust spontaan mag solliciteren. Dit heb ik dan ook uitgebreid gedaan: ik heb bij meer dan 50 bedrijven spontaan gesolliciteerd. Ik stemde mijn cv telkens af op het bedrijf en probeerde origineel te zijn. Ik werkte bijvoorbeeld met twee kleuren: rood en zwart. Na een maand belde Pleegzorg me op. Mijn spontane sollicitatie was hen bijgebleven en nu zochten ze iemand voor op de personeelsdienst. Ze vonden mijn cv duidelijk en beknopt, en vonden hem origineel door de kleur. Twee dagen later had ik de job.'

Leonie: 'Ik zocht een leuke job -liefst iets administratiefs-, dichtbij huis en gemakkelijk combineerbaar met mijn gezin. Ik reed rond in de buurt en bedacht bij welke bedrijven ik graag wilde werken. Al die bedrijven stuurde ik via mail een spontane sollicitatie. Na enkele maanden kreeg ik een telefoontje van de supermarkt in de buurt. Nu werk ik er als administratieve kracht. Een veelzijdige en superinteressante job!'

Ook interessant

Wat rekruteerders niet graag lezen

Staat in je sollicitatiebrief dat je een teamplayer bent? Daarmee scoor je weinig punten. Zeker als de anderen dit ook claimen. We verzamelden de belangrijkste valkuilen en geven tips.

Solliciteren met ChatGPT

Hoe kan de digitale assistent ChatGPT je helpen om te solliciteren? En wat zijn de valkuilen? We vroegen het aan Tine Draeck, sollicitatiecoach bij VDAB.

Lastige vragen over cv

"Ik ben pas afgestudeerd en heb nog geen werkervaring. Wat vermeld ik in mijn cv?" Onze sollicitatiecoaches beantwoorden 6 vragen waar sollicitanten mee worstelen als ze een cv opstellen.