Welzijn

Oververmoeid

De wekker gaat 's ochtends af en na 3 keer snoozen sleep je je doodvermoeid uit bed. Na enkele koffies ben je erdoor, maar 's middags na het eten zou je alweer kunnen slapen. Weer enkele koffies later kom je afgepeigerd thuis. Je eet nog snel iets, maar daarna is je energie volledig op en lig je languit in de zetel voor de rest van de avond. Herkenbaar? Dan ben je misschien oververmoeid.

Iedereen is wel eens moe. Een feestje in het midden van de week, slapeloze kinderen of een drukke werkweek… Het is normaal dat je je hierdoor moe voelt

Maar als het probleem langer aansleept en geen duidelijke oorzaken heeft, heb je misschien wel last van oververmoeidheid. En dit kan op zijn beurt weer leiden tot grotere problemen, zoals een burn-out.

Symptomen

Oververmoeidheid gaat gepaard met veel verschillende klachten. De belangrijkste zijn:

  • Vaak geeuwen
  • Concentratieproblemen
  • Pijnlijke spieren en gewrichten
  • Duizeligheid of misselijkheid
  • Prikkelbaarheid
  • Lusteloosheid
  • Emotioneler zijn
  • Weinig energie hebben
  • Gewichtsschommelingen
  • Weinig gedaan krijgen
  • Depressieve gevoelens

Oorzaken

De meest voor de hand liggende oorzaak van oververmoeidheid is… te weinig slapen. In onze drukke maatschappij waarin we allemaal zoveel mogelijk willen doen, proberen veel mensen tijd te sparen door minder te slapen.

Gemiddeld hebben we zo'n 8 uur slaap per dag nodig. Sommige mensen kunnen prima functioneren met wat minder slaap, anderen hebben dan weer meer slaap nodig. Als je elke ochtend nog moe bent, heb je mogelijk een te korte nachtrust.

Ook de kwaliteit van je slaap speelt een rol. Beweeg je te weinig, drink je in de namiddag koffie, heb je een onevenwichtig eetpatroon of drink je alcohol voor je gaat slapen? Dan kan dit een negatief effect hebben op je nachtrust.

En dan is er nog stress. Lig je 's avonds nog lang te piekeren over je dag? Dan is de kans groot dat je helemaal uitgeput in slaap valt en ook weer vermoeid opstaat. 

Uiteraard kan het ook een puur lichamelijk probleem zijn. Schildklierproblemen, diabetes of bloedarmoede kunnen tot oververmoeidheid leiden. Om fysieke aandoeningen uit te sluiten, ga je best eens bij je huisarts langs.

Oplossing

Beweeg genoeg. Door te sporten verbrand je niet alleen energie, je maakt ook je hoofd leeg en je stressniveau zakt omdat je endorfines aanmaakt. Hierdoor zal de kwaliteit van je slaap verbeteren.

Eet gezond en gevarieerd, stop met koffie (of toch tenminste na de middag) en drink geen alcohol voor je gaat slapen.

Probeer ook zoveel mogelijk stressfactoren uit je leven te halen. Krijg je alleen maar negatieve energie van je werk en kom je altijd overspannen thuis? Probeer dan te achterhalen van welk soort werk je gelukkiger wordt en overweeg een carrièreswitch.

Tot slot kan gedragstherapie je helpen om op een andere manier om te gaan met de dingen die je uitputten.
 

Ook interessant

Klaar met de nacht? Slaapwel!

Bijna 1 op 5 werknemers in Vlaanderen werkt ‘s avonds of 's nachts. Maar ons lichaam is niet gemaakt voor dit werkritme. Daarom is zelfzorg belangrijk voor nachtwerkers.

Koud op het werk

Veel bedrijven zetten deze winter de verwarming op 19 graden om hoge energiekosten te vermijden. Begin je al te rillen van het idee? We verzamelden vijf tips voor koukleumen.

Ontwaak uit je winterslaap!

Voor velen onder ons is vroeg opstaan de hel. Zeker nu de lange, koude winter nog in onze kleren hangt. Toch biedt vroeg opstaan heel wat voordelen. Welke? We maakten een lijstje.