U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Nieuwe job

Heb je na lang solliciteren eindelijk een toffe baan te pakken? Fijn! Toch is de buit nog niet helemaal binnen. De komende maanden moet je bewijzen dat je echt geknipt bent voor de job. Met deze tips maak je een goede start.

Kom te vroeg

Kom de eerste weken een kwartier te vroeg naar je nieuwe werkplek. Zo toon je dat je punctueel en enthousiast bent. Bovendien heb je dan tijd om zonder haast je computer op te starten, het juiste vergaderlokaal te vinden of in alle rust een praatje te maken met je nieuwe collega’s.

Weet wat je baas verwacht

Je baas heeft je aangeworven met bepaalde verwachtingen: hij wil dat je het klantenbestand uitbreidt, een inventaris opmaakt, een communicatieplan bedenkt... Weet je niet wat je baas precies verwacht? Vraag dan een gesprek aan en vraag het hem. Zo weet je waar je moet op focussen de komende maanden.

Communiceer via de juiste media

Houdt je baas van e-mails, wordt hij graag opgebeld of heeft hij liever dat je binnenspringt om iets te vragen of te bespreken? Vis uit op welke manier hij het liefst communiceert en hou hier rekening mee. Doe hetzelfde voor collega’s waar je nauw mee samenwerkt. Zo voelt iedereen zich comfortabel.

Wees bereikbaar

Zorg ervoor dat je altijd snel reageert als je baas of collega’s je mailen, bellen of willen spreken. Zo toon je dat ze op jou kunnen rekenen.

Luister en zwijg

Probeer geen indruk te maken met je kennis of een nieuw idee. Want zo loop je het risico dat je eigenwijs overkomt. Luister liever en sprokkel zoveel mogelijk informatie. Over de bedrijfscultuur, de gevoeligheden van je baas, wie door wie beïnvloed wordt… deze info zal je helpen om je job zo goed mogelijk te doen.

Onthoud namen

Memoriseer de namen van nieuwe collega’s die zich voorstellen. Ze zullen gevleid zijn als je hen bij een volgende ontmoeting meteen kan aanspreken met naam en toenaam. Het bezorgt hen een goed gevoel, en jij maakt een goede indruk.

Lunch in de kantine

Zonder je tijdens de lunch niet af achter je bureau, maar ga naar het bedrijfsrestaurant. Zoek je collega’s op en leer hen beter kennen. Sluit je niet aan bij kliekjes, maar neem uitgebreid je tijd om kennis te maken met iedereen. Zo leg je de basis voor een uitgebreid netwerk.

Meld je niet ziek

Blijf de eerste weken niet thuis als je ziek bent, tenzij je geveld bent door griep en vergaat van de koorts. Je gezondheid is belangrijk, maar een goede indruk maken ook. Bijt dus even op je tanden, en doe extra je best om op te dagen. Ook al voel je je niet top.

Vraag feedback

Vraag na een paar weken aan je baas of hij wil dat je bepaalde dingen anders aanpakt en waar je meer op moet focussen. In principe zou hij dit uit zichzelf moeten meegeven, maar het is beter om daar niet op te wachten.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in