U bent hier

Hond op bezoek

Wil je je werknemers een originele, relaxerende pauze geven? Nodig dan eens een therapiehond uit in je bedrijf. Begeleider Goedele vertelt: 'Werken met honden is een leuke en efficiënte manier om je medewerkers een verkwikkende break te schenken.' 

Actief bezig zijn met honden heeft een rustgevend effect op mensen. Dat komt onder meer omdat je dan het knuffelhormoon oxytocine aanmaakt.

Oxytocine reguleert onze hartslag, verlaagt onze bloeddruk en remt de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Daardoor voelen we we ons meer ontspannen, empathisch en gelukkig.

En gelukkige werknemers zijn minder ziek en presteren beter!

Dat is de wetenschap waar Goedele Sohl zich op baseert. Ze finaliseert momenteel haar opleiding 'zorgverlener met therapiehond', en is pionier in het introduceren van de therapiehond in bedrijven. Ze legt uit wat en hoe.

Even loskoppelen

Goedele: 'Het aanpakken van stress en voorkomen van burn-outs staat in veel bedrijven hoog op de agenda. Dat kan op allerlei manieren. Een beproefde methode is je personeel aanzetten tot bewegen in de natuur. Werken met een therapiehond, past perfect in dat plaatje.

Een therapiehond is een getrainde hond die samen met zijn begeleider naar het bedrijf komt, om daar actief aan de slag te gaan met de werknemers.

De bedoeling is dat werknemers gedurende 45 minuten -individueel of in kleine groepjes- oefeningen doen met de hond.

Die oefeningen vinden bij voorkeur plaats in een stuk natuur in de buurt, en worden begeleid door mij. 

Tijdens de oefeningen focus je als werknemer voor de volle 100% op de hond en de natuur: hoe gedraagt de hond zich, hoe reageert hij op mij, doet hij wat ik van hem vraag? Zo kan je even volledig loskoppelen van het werk.'

Balletje gooien

Welke oefeningen kan je zoal doen met een therapiehond? En hoe beslist Goedele wie welke oefening doet? 

'Voor we van start gaan, zit ik samen met de medewerkers die zullen deelnemen. Ik overloop met hen wat de mogelijkheden zijn, en zij kiezen zelf welke oefening ze het prettigst vinden om te doen.

Dat kan gaan van gewoon gaan wandelen met de hond waarbij de werknemer de leiding neemt, tot africhtingsoefeningen zoals de hond doen zitten, liggen of ter plaatse blijven terwijl de medewerker alleen verder wandelt.

Het is ook mogelijk om samen een spelletje te spelen. Denk daarbij aan een bal weggooien die de hond moet terugbrengen, of een hindernissenparcours afleggen.

Maar ook gewoon knuffelen, of de hond een borstelbeurt geven, kunnen perfect.'

Aan de slag

Kan elk bedrijf bij Goedele aankloppen? "Jazeker. Maar het is wel belangrijk om vooraf te peilen bij je medewerkers of ze het zien zitten om met een hond te werken. Enkel dan kan je er als bedrijf de voordelen van plukken."

Geïnteresseerd? Contacteer Goedele Sohl via goedele.sohl@gmail.com.

Shanti-therapiehond

De therapiehond van Goedele: een korte voorstelling

  • Naam: Shanti
  • Ras: Duitse staande langhaar
  • Leeftijd: 5 jaar
  • Geslacht: teef
  • Karakter: speels, lief, zeer aanhankelijk en menslievend, enthousiast, actief en dynamisch
     

Ingrid Van Wanzeele 

Gepubliceerd in