U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Het perfecte compliment

Sylvie: 'Ooit zei een mannelijke collega die ik niet goed kende me dat ik een mooi rokje droeg. Het was goedbedoeld, maar ik vond het verschrikkelijk. Ik voel me nog steeds ongemakkelijk als ik bij hem in de buurt ben.' Wil je je collega's complimenteren? Zo geef je hen écht een goed gevoel. Zeven tips.

Doe het persoonlijk

Als je een groep collega's complimenteert, voelt niemand zich persoonlijk aangesproken. Resultaat: je woorden worden in de wind geslagen. Dat is niet zo als je één collega bij naam noemt en vervolgens een pluim geeft. Dan is er geen twijfel mogelijk: je compliment is voor hem persoonlijk bedoeld. En zoiets heeft effect.

Gebruik de ik-vorm

Geloofwaardig zijn is heel belangrijk als je aan het complimenteren slaat. Gebruik daarom altijd de ik-vorm. Dat geeft je compliment een authentiek karakter.

Neem je tijd

Een compliment geven doe je niet al mompelend terwijl je voorbij het bureau van je collega loopt. Neem je tijd om je waardering te uiten.

Wees concreet en creatief

Beschrijf concreet welke prestatie je waardeert en vermijd daarbij woorden als goed, leuk en fijn. Die worden zo vaak gebruikt dat je compliment erdoor aan kracht inboet. Kies liever een woord dat precies uitdrukt wat je bedoelt. Dat zorgt voor net dat tikkeltje extra. 'De nota die je schreef leest vlot en is heel duidelijk.' zegt bijvoorbeeld meer dan 'Dat heb je goed gedaan.'

Beperk je tot de zakelijke sfeer

Complimenten aan collega's horen voornamelijk over hun werk te gaan. Collega's die je heel goed kent kan je ook wel eens complimenteren met hun stijlvolle jas. Maar let hiermee op: als je de persoonlijk grenzen van je collega overschrijdt, blijft er van je goed bedoelde compliment niets over.

Stel een vraag

Geef niet alleen een compliment, maar stel ook een vraag. Bijvoorbeeld: 'Die presentatie van gisteren was helder en boeiend Tom. Hoe heb je dat in zo'n korte tijd voor elkaar gekregen?' Zo prijs je niet alleen Toms prestatie, maar toon je ook interesse in zijn werkwijze. Dat geef je compliment nog meer kracht.

Herhaal

Eén keer je waardering uiten is goed. Laat je in de loop van de tijd verschillende keren je waardering blijken? Dan gaan je collega's meer geloof hechten aan je complimenten. En dat is nog beter.

 

complimentenboek.nl

 

Ingrid Van Wanzeele

 

Gepubliceerd in

Lees ook

Lees ook