U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Budgetvriendelijk teambuilden

Samen met je collega's iets leuk doen om de werksfeer te bevorderen. Dat is teambuilding. Het mooie is: dit hoeft helemaal niet duur te zijn. We geven vier originele ideeën om voor een prikje aan teambuilding te doen. Barbara: 'Ik was nerveus, maar vond het super om mijn team te ontvangen op onze boerderij.'

Samen sporten

Samen met je team een gemeenschappelijk doel bereiken, schept een band. Ook als het een sportief doel is. Dat maakt van een dagje sporten de ideale teambuilding.

Lore, teamverantwoordelijke bij de Vlaamse overheid, getuigt: 'Jaarlijks organiseert Sport Vlaanderen een Sportdag voor ambtenaren. Iedereen van onze organisatie mag hieraan deelnemen voor een luttele 6 euro. Wij hebben de gewoonte om samen met het hele team voor dezelfde sportactiviteit te kiezen. Meestal komt het erop neer dat we samen 75 kilometer fietsen. De ene collega doet dat met zijn koersfiets, anderen komen met hun plooifiets en nog anderen huren ter plaatse hun vehikel. We blijven gedurende het hele parcours samen, en onderweg picknicken we op een mooie plek. Zo ervaren wij deze sportdag telkens als een dagje teambuilding. Goedkoop en makkelijk!'

Kan je niet deelnemen aan de Sportdag voor ambtenaren, maar lijkt sporten in team je wel iets? Kies dan voor een uitgestippelde fietstocht of een mooi wandelparcours en sport de teamspirit goed!

Gratis naar het museum

Is jouw team eerder cultuur minnend dan sportief? Ga dan voor een culturele uitstap die nauwelijks iets kost.

Jens, bediende in de banksector: 'Vorig jaar koos mijn team ervoor om samen wat cultuur op te snuiven. Onze keuze viel op een bezoek aan het Museum aan de Stroom in Antwerpen. Dit indrukwekkende museum kan je elke laatste woensdag van de maand gratis bezoeken. Het is een echte aanrader, en aan goede eetadresjes in de buurt is er geen gebrek. Zo konden we achteraf gezellig aanschuiven aan een mooi gedekte tafel en ervaringen uit te wisselen.'

Lijkt zo'n culturele uitstap je wel wat? Ook in deze musea kan je op bepaalde dagen gratis binnen:

Open huis

Woont een van de teamleden in een leuke omgeving of in een speciaal huis? Misschien wil hij jullie bij hem thuis ontvangen. Zo leer je hem op een andere manier kennen en verstevigt jullie band. De ideale teambuilding dus.

Barbara, redacteur bij VDAB: 'Een aantal jaar geleden kocht ik samen met mijn man een boerderij. Deze zomer nodigde ik al mijn collega's uit bij mij thuis. Ik gaf hen een rondleiding door het huis en vervolgens lunchten we onder de luifel op mijn terras. Na de lunch bezochten we de paarden van mijn man en maakten we een fietstocht in de buurt. Ik was zenuwachtig, maar vond het toch heel fijn om mijn eens team over de vloer te krijgen. Ook mijn teamgenoten waren enthousiast. Meteen rees de vraag: wie stelt volgende zomer zijn huis open? Ik ben benieuwd.'

Het goede doel

In plaats van geld uit te geven aan een teambuilding, kan je ook een activiteit op poten zetten die geld opbrengt. En de winst schenk je weg aan het goede doel. Samen iets doen voor anderen voelt goed en is leuk én nuttig tegelijk.

Weet je niet welk doel jullie als team kunnen steunen? Surf voor inspiratie naar de site van De Warmste Week. Achter de knop 'Goede doelen in de kijker' vind je info over meer dan duizend goede doelen in België.

Hebben jullie een doel gevonden waar iedereen achter staat? Prik dan een datum en kies een winstgevende activiteit waar iedereen aan mee kan werken: bak wafels en verkoop ze aan je collega's, ga wandelen en laat je kilometers sponseren, organiseer een tweedehandse boekenverkoop... Succes!

 

Ingrid Vanwanzeele

Gepubliceerd in