U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Help, kerstcadeautjes!

Goud, wierook en mirre. Wellicht geen kerstcadeaus waar baby Jezus echt vrolijk van werd. Hoe kies je wél de juiste pakjes voor onder de kerstboom? Enkele tips.

Offer je in december heel wat van je welverdiende middagpauzes op aan de zoektocht naar originele kerstcadeaus? Dan ben je niet alleen. Voor veel mensen is het een helse opdracht om jaar na jaar originele cadeautjes te vinden. De kans zit er immers dik in dat je de bal misslaat en je familie, vrienden of collega's opzadelt met een geschenk dat ze liever kwijt zijn dan rijk.

Volgens een studie van de 'Journal of Experimental Social Psychology' ligt een verschil in perceptie aan de basis van al die verkeerde cadeaus. Wie een geschenk geeft, ziet de dingen namelijk anders dan wie een geschenk krijgt.

Geen verrassingen

We denken dat mensen het liefst een verrassing krijgen als cadeau. Dan hebben we immers moeite gedaan om iets te zoeken en er ons niet gemakkelijk van afgemaakt.

Uit het onderzoek blijkt echter dat mensen liever een cadeautje krijgen dat ze zelf kozen dan een verrassing. Zo'n geschenk zou net persoonlijker overkomen, want we deden de moeite om iets te kopen dat ze écht willen.

Vraag de persoon aan wie je een cadeau wil geven dus om een verlanglijstje op te stellen en koop iets uit die lijst.

Geld maakt wél blij

Volgens de studie van de Journal of Experimental Social Psychology kan je je dierbaren ook blij maken met het minst romantische cadeau dat er bestaat: een envelop met geld. 
 
Als je geld geeft, vrees je dat de ander gaat denken dat je je er gemakkelijk van afmaakt. Want je doet zelfs niet de moeite om naar de winkel te stappen...
 
Deze vrees is ongegrond. Het onderzoek toont aan dat mensen die geld krijgen dit wel appreciëren. Meer zelfs: ze appreciëren geld doorgaans nóg meer dan een cadeau waar ze zelf expliciet om vroegen! De ontvanger heeft dan de vrijheid om het bedrag te spenderen aan wat hij wil.
 

Unieke rugzak

Hebben de onderzoekers een punt of niet? Gedeeltelijk, vindt Hein (40). 'Ik krijg altijd graag iets dat op mijn lijstje stond, want dan ben ik zeker dat ik het geschenk kan gebruiken.
 
Toch vind ik het nóg leuker als ik een verrassing krijg waar ik dan ook nog iets mee ben. Dit toont aan dat de andere persoon mij goed kent en is een bevestiging van onze goede band.
 
Zo kreeg ik vorig jaar van mijn vriendin een rugzak van het merk Freitag. De rugzak is gemaakt van gerecycleerd vrachtwagenzeil en autogordels. Elke rugzak is dus volstrekt uniek en ik vind het leuk om niet dezelfde spullen te hebben als alle andere mensen. Daarnaast bestaat de rugzak volledig uit gerecycleerd materiaal, wat voor mij erg belangrijk is als milieubewuste jongen.
We waren nog niet zo lang samen, maar dit geschenk bevestigde dat het goed zat tussen mijn vriendin en mij.'
 
Diederik Van Vlem
 
Gepubliceerd in