U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Geld en liefde

Hij spaart voor morgen. Zij spendeert alles vandaag. Het is wellicht geen verrassing: geld is hét onderwerp waarover koppels ruziemaken. Of het nu gaat over de aankoop van een nieuwe zetel, of hoeveel fooi de barman krijgt. Meer nog, heel wat koppels bekennen dat ze financiële geheimen hebben voor elkaar, en wel eens liegen over geld.

Weinig onderwerpen liggen binnen een relatie zo gevoelig als geld. Zelfs seks is minder taboe. Maar liefst 34% van alle Amerikanen zegt dat ze zich zouden schamen mocht een vriend hun loonbriefje lezen. Stuit diezelfde vriend in het badkamerkastje op Viagra, dan vindt slechts 15% dit gênant.

De Belg is niet anders. Bizz Magazine deed een rondvraag bij verwanten en vrienden. Van de tweehonderd mensen die werden aangeschreven reageerde maar 25 procent. En dan nog vaak erg voorzichtig.

Wat blijkt? Ook bij ons is geld een twistpunt. Mogelijke spanningsbronnen zijn:

 • Verspilling: het licht laten branden wanneer je de kamer verlaat, producten kopen in de buurtwinkel terwijl de supermarkt zoveel goedkoper is, een bad nemen in plaats van een douche, …
   
 • Fouten bij het administratieve beheer van de financiën: een rekening betalen zonder je partner in te lichten waardoor jullie onder nul staan en zijn kredietkaart aan de kassa in de supermarkt wordt geweigerd.
   
 • Grillen en plezieraankopen: voor hem elektronische gadgets en rockconcerten, voor haar het zoveelste paar schoenen, en een nieuwe jurk.
   
 • Verschillende waarden: overtuigd al je centen oppotten of een gat in je hand hebben.
   
 • Nieuwe gezinssamenstelling: de komst van kinderen kan aanleiding geven tot conflicten. Plots blijkt niks goed genoeg voor de nieuwe spruit. Een kwestie die in nieuw samengestelde gezinnen nog gevoeliger kan liggen.
   
 • Verschillende risicotolerantie: vrouwen hebben vaker de neiging meer op veilig te spelen.

De afrekening

Twistpunten die er blijkbaar voor zorgen dat partners op de duur geheimzinnig beginnen doen over geld. Volgens het onderzoeksbureau Mathew Greenweld & Associates, dat 1.001 mensen ondervroeg, bekent 71 procent dat ze financiële geheimen hebben voor elkaar of wel eens liegen. Niet minder dan 44 procent vindt dat in bepaalde omstandigheden normaal. Een typische leugen? Zeggen dat een aankoop minder heeft gekost dan het geval was. Sommigen gaan nog verder en verbergen bepaalde aankopen. En 22 procent van de contactpersonen vertelt z'n partner niet eens wat hij verdient.

Machtsspelletjes rond geld zijn haast onvermijdelijk. Belangrijk is een oplossing te vinden die voor beide partijen acceptabel is, en dit zonder voeling met de werkelijkheid te verliezen. Hoe rekenen we met elkaar af? De steekproef van Bizz wijst uit dat de formule gemeenschappelijke rekening + aparte rekening het meeste succes kent. Maar liefst 47 procent van de 53 koppels die reageerden beheert het geld op die manier. Minder dan 19 procent heeft enkel een gemeenschappelijke rekening, en bijna 34% hanteert gescheiden rekeningen. Om zoveel mogelijk spanningen te vermijden is het belangrijk om na overleg met je partner de juiste formule te bepalen. Bespreek dit dus zeker voor je bij elkaar intrekt. En verder: zorg voor regelmatig overleg en wees een beetje flexibel. En heb je allebei een hekel aan paperassen? Betaal dan via domiciliëring. Soms is het zo simpel.

Elke Duprez

> http://www.bizzmagazine.be/NL/default.asp