U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Wollige vacatures

Een zakelijke tekst en een sobere foto van een gebouw of een product. Zo zagen jobadvertenties er vroeger uit. Nu staan ze vol met wollige taal en vage termen. Weet jij bijvoorbeeld waar woorden als 'slagkracht' en 'hands-on-mentaliteit' voor staan? Intermediair legt uit hoe je de codetaal in vacatures kan ontcijferen. Een bloemlezing.

Jobadvertenties zijn niet langer puur een middel om mensen aan te werven. Bedrijven gebruiken ze tegenwoordig ook om hun bedrijfsimago in de verf te zetten. Hiervoor halen ze het grove geschut boven: bloemrijke taal, clichés, Engelstalige termen en nietszeggende eigenschappen als 'emotioneel intelligent', 'flexibel', 'gedreven', 'enthousiast', 'dynamisch'...

Het wollige en vage taalgebruik in vacatures is knap lastig voor sollicitanten. Hoe kan je in godsnaam je sollicitatiebrief afstemmen op de vereisten in de vacature als je niet begrijpt wat er precies bedoeld wordt? Gelukkig was het tijdschrift Intermediair zo vriendelijk om een aantal veelgebruikte woorden te vertalen.

Verklarende woordenlijst

 • Dynamisch
  Een begrip dat heel veel ladingen kan dekken. Wordt vaak gebruikt om bepaalde mensen af te schrikken, bijvoorbeeld veertigplussers.
 • Hands-on-mentaliteit
  Het bedrijf wil geen denker maar een doener: een manager die zich opstelt als een 'meewerkende voorman'.
 • Businessbouwer
  Je zal afgerekend worden op resultaten, je moet targets halen.
 • Emotioneel intelligent
  Er spelen gevoeligheden of politieke zaken in het bedrijf. Daar moet je mee kunnen omgaan.
 • Flexibel
  Vaag begrip. Kan werkelijk van alles betekenen.
 • Stressbestendig
  Idem.
 • Meegroeien met het bedrijf
  Er staan veel veranderingen op til. Kan positief of negatief uitpakken.
 • Proactieve houding
  Initiatief nemen.
 • Zakelijke slagkracht
  Besluitvaardig.
 • Drive
  Perfectionistisch, geen negen-tot-vijf-mentaliteit.

Nog enkele tips

 • Interpreteer vage eigenschappen in functie van de job. De betekenis van een nietszeggende eigenschap als 'enthousiasme' hangt vaak af van de functie waarvoor je solliciteert. Zoekt een ziekenhuis een enthousiaste verpleegkundige, dan staat 'enthousiast' wellicht voor iemand die door zijn optimisme en positieve instelling mensen opbeurt. Is het daarentegen een telemarketingbedrijf dat 'enthousiasme' vraagt, dan betekent dit eerder iets als: bruisen van energie en een vlotte babbel hebben.
 • Wees je bewust van mogelijke verbloemingen. Staat er in een vacature dat het bedrijf 'sterk in ontwikkeling' is? Of worden er termen als 'dynamisch' en 'spannend' gebruikt? Wees dan op je hoede. Misschien zijn dit eufemismen. Die 'sterke ontwikkeling' kan betekenen dat er rottigheid op komst is. En 'dynamisch' en 'spannend', kunnen wijzen op onrust of een groot verloop.
 • Neem niet klakkeloos alle gevraagde eigenschappen over in je brief. Als je alle eigenschappen zomaar kopieert, loop je kans om pedant en pocherig over te komen. Bovendien moet je beseffen dat je tijdens het gesprek op elke zin uit je brief kan afgerekend worden. "U schrijft dat u gevoel voor humor heeft? Waaruit blijkt dit dan?" Vermeld in je brief enkel die eigenschappen die je kan beargumenteren.

 

Barbara Peirs