U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Vrouwen en ambitie

Haal je bh's terug uit de kast en scheer je oksels weer glad. Eindelijk een studie die het zwart op wit bewijst: vrouwen hebben evenveel ambitie als mannen! Dat is de conclusie van een recente enquête over ambitie bij 3.200 Belgische vrouwen, uitgevoerd door communicatiebureau Fé. Enkele resultaten en leuke weetjes.

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag stuurde uitzendbureau Unique communicatiebureau Fé het veld in met een enquête. Doel? De ambities van de Belgische werkende vrouw in kaart brengen. Voor we met onderzoeksresultaten beginnen gooien, staan we even stil bij het begrip 'ambitie'.

Ambiwat?

Wie spreekt over ambitie, moet een onderscheid maken tussen twee soorten: intrinsieke en extrinsieke ambitie.

Intrinsieke ambitie staat voor de zoektocht naar interessant, maatschappelijk relevant en uitdagend werk. Extrinsieke ambitie staat voor het streven naar promotiekansen, macht, status en loon.

Uit de enquête blijkt dat mannen en vrouwen een even grote intrinsieke ambitie koesteren, maar dat mannen nog altijd een voorsprong hebben wat betreft extrinsieke ambitie. Ze willen met andere woorden vaker meer verantwoordelijkheid, meer verdienen en meer leiding geven.

Nummer één: meer verdienen

Toch komen beide vormen van ambitie bij de Belgische werkende vrouwen voor. Zo zien we op de eerste plaats in de top vier van vrouwelijke ambities 'meer verdienen' (47%) staan. Een duidelijk extrinsieke ambitie. Daarna volgen 'meer werkzekerheid' (31%), 'een interessantere jobinhoud' (27%) en meer verantwoordelijkheid (21%). Een mix van intrinsieke en extrinsieke ambities.

Veel minder hoog op de 'ambitielijst' van de vrouwen vinden we: 'leiding geven' (9%), 'het beleid mee bepalen' (7%) en 'meer werken'(4%).

Uiteraard kan je niet alle Belgische werkende vrouwen over dezelfde kam scheren. Uit de studie komen enkele belangrijke en soms verrassende nuances naar voor:

 • Hoe ouder vrouwen worden, hoe lager hun ambities. Op jong leeftijd nemen hun ambities even toe, om daarna weer langzaam af te nemen.
 • Vrouwen uit Brussel hebben significant hogere ambities.
 • Vrouwen die hun uiterlijk belangrijk vinden, hebben hogere ambities op professioneel vlak dan vrouwen die minder belang hechten aan hun uiterlijk.
 • Vrouwen die veel belang hechten aan hun partner, zeggen vaker alles bereikt te hebben wat ze wilden bereiken. Dus: hoe groter het belang van de partner, hoe lager de carrièreambitie van de vrouw.
   

Wist je ook dat:

 • 1 op 5 werkende vrouwen soms het gevoel heeft er niet bij te horen op het werk?
 • 1 op 5 werkende vrouwen liever optrekt met vrouwelijke, dan met mannelijke collega's?
 • 22% een mannelijke baas verkiest boven een vrouwelijke (8%)?
 • 40% haar leven te druk vindt en zichzelf voorbij holt? En dat dit vaker het geval is voor vrouwen met inwonende kinderen (48%), dan voor vrouwen zonder in huis wonende kinderen (23%)?
 • 14% van de vrouwen alles heeft bereikt wat ze wilde?
 • 1 op 10 vandaag absoluut geen voldoening haalt uit haar werk

 

Ingrid Van Wanzeele

 

Benieuwd hoe het met jouw ambities gesteld is? Surf dan naar de Unique-ambitiemeter.

Gepubliceerd in