U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Jong van geest

Jong van geest
© Shutterstock

Het clichébeeld van de uitgebluste, starre vijftigplusser moet dringend in de vuilbak, vindt Dirk Vander Maelen van Renson. Hij weet waarover hij spreekt. Renson werkt niet alleen met jonge uitzendkrachten, maar ook met uitzendkrachten die een jaartje ouder zijn. “Onze ervaring is dat ze flexibel zijn en openstaan voor nieuwe dingen.”

Renson is een Waregems bedrijf dat zonnewering en ventilatiesystemen fabriceert. Vorig jaar nam het bedrijf tien vijftigplussers in dienst op interimbasis. Nieuwsgierig naar het waarom en hoe, staken we ons licht op bij HR-officer Dirk Vander Maelen.

Hoe kwamen jullie op het idee om te werken met uitzendkrachten van boven de vijftig?
We wilden graag bewijzen dat ‘oudere’ werknemers kansen verdienen op de arbeidsmarkt. Toen we vorig jaar tien uitzendkrachten zochten, besloten we in samenwerking met Randstad en VDAB specifiek op zoek te gaan naar vijftigplussers. Randstad en VDAB hebben toen via verschillende kanalen mensen gezocht die het zagen zitten om met een uitzendcontract bij ons te werken als productiemedewerker. De bedoeling was om hen tijdens piekperiodes in te schakelen in de montage en de verpakkingsdienst.

Het cliché wil dat vijftigplussers minder bereid zijn om bij te leren. Klopt dit?
Totaal niet. De meeste mensen die we hebben aangeworven, kwamen uit een andere sector: de textiel, horeca… Ze maakten zonder probleem de klik naar onze sector en waren bereid om zich bij te scholen. VDAB voorzag voor iedereen een opleiding van twee weken. Je zag duidelijk dat ze zich wilden bewijzen en wilden bijleren.

Vijftigplussers zouden ook duur zijn. Merkten jullie dat ze hoge looneisen hebben?
Nee, loon was geen discussiepunt. Ze gingen akkoord met onze voorwaarden. Het was voor hen vooral belangrijk dat ze zich nuttig konden maken en weer iets konden betekenen.

Hoe is het nu met de tien mensen die bij jullie aan de slag gingen?
Goed. We hebben hen het hele jaar door kunnen inschakelen. Het zijn goede werkkrachten die helemaal niet uitgeblust zijn, over een pak ervaring beschikken en een hoge arbeidsethiek hebben. Bovendien merken we dat ze zich flexibel opstellen. Ze maken er geen punt van als ze enkele weken moeten thuisblijven omdat we in een rustige periode zitten. Jongeren zouden sneller een andere baan zoeken. We zijn zo enthousiast dat we dit jaar nog tien extra vijftigplussers gaan aanwerven met een interimcontract. Ze starten binnenkort.
 

Een interessante studie

Ook recent Belgisch onderzoek van Securex toont dat het clichébeeld gerelativeerd moet worden. De onderzoekers vergeleken vijftigplussers met jongeren onder de dertig. Wat bleek?

 • Er zijn vooral gelijkenissen tussen beide groepen.
  • Vijftigplussers en jongeren voelen zich in gelijke mate gemotiveerd in hun job. 86% van beide groepen zegt dat ze zich gemotiveerd voelen.
  • Beide groepen voelen zich even betrokken bij hun bedrijf. 77% zegt dat ze hun bedrijf zouden verdedigen bij kritiek en 64% zou z’n job aanbevelen bij vrienden.  
  • 90% van beide groepen zijn bereid om mee te werken aan veranderingen binnen hun organisatie.
 • Toch zijn er ook verschillen.
  • Oudere werknemers zijn er minder van overtuigd dat veranderingen ook verbetering brengen. Bij de vijftigplussers gelooft 59% hierin, terwijl dit bij de jongeren 74% is.
  • Vijftigplussers zijn trouwer aan hun werkgever dan hun jongere collega’s. 93% van de vijftigplussers is niet van plan om het bedrijf te verlaten, ten opzichte van 54% bij de jongeren.

 

Barbara Peirs

 

 

Meer info over Renson: www.renson.be

Gepubliceerd in