U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Weer te laat!

Weer te laat!
© Shutterstock

Een keertje te laat komen op het werk is menselijk en kan iedereen overkomen. Maar wat als je regelmatig te laat arriveert? Liesbeth en Hilde, twee ervaren laatkomers, getuigen over hun gevecht met de tijd. Hilde: “Te laat komen is bij mij een aangeboren afwijking. Wanneer ik ergens op tijd moet zijn, lijkt de tijd plots sneller te gaan.”

Webdesigner Hilde (39) is een enthousiaste en betrouwbare werkneemster. Ze worstelt echter met één vervelende gewoonte: ze komt regelmatig te laat.

Hilde: “Te laat komen is bij mij een soort aangeboren afwijking. Ik kom al te laat sinds ik naar de lagere school ga. Ik weet niet hoe dat komt. Zelfs vroeger opstaan is bij mij geen remedie. Want dan heb ik de neiging om allerlei dingen in huis te doen, waardoor ik de tijd uit het oog verlies en… toch weer te laat kom. Het is alsof, vanaf het moment dat ik ergens op tijd moet zijn, de tijd plots veel sneller gaat dan anders.”

De gedreven burgerlijk architect Liesbeth (33) vindt de snoozefunctie van haar wekker dan weer echt geen goede uitvinding. Liesbeth: “Als ik te laat kom, is het meestal maar vijf minuten. Toch valt het op omdat we stipt om 8 uur moeten beginnen, en mijn collega’s er altijd allemaal al zijn. Hoe het komt? Ik denk dat ik ’s morgens aan een soort van zelfoverschatting lijd. Terwijl ik lig te snoozen, geraak ik ervan overtuigd dat ik op tien minuten mijn tanden kan poetsen, mijn haar kan kammen, kleren kan kiezen en aantrekken, make-up op kan doen én mijn lunchbox kan maken.”

Hoe kunnen Hilde en Liesbeth hun gevecht met de tijd winnen? We geven hen enkele eenvoudige, maar doeltreffende tips.

Schema’s en tijdvreters

Regelmatige laatkomers slagen er vaak niet in om -net zoals Liesbeth- hun voorbereidingstijd juist in te schatten. Door op voorhand een realistische tijdsplanning op te maken, kan je dat verhelpen. Zo begin je eraan:

  • Lijst alle dingen op die je voor je vertrek moet doen.
  • Noteer naast elke actie hoeveel tijd je denkt nodig te hebben. Bijvoorbeeld: douchen en tanden poetsen (10 minuten), aankleden en haar stylen (10 minuten), make-up aanbrengen (2 minuten), ontbijten (10 minuten), lunchbox maken (5 minuten).
  • Tel alles op. Zo weet je precies hoe lang op voorhand je moet beginnen met je voorbereidingen: 37 minuten!
  • Controleer hoeveel tijd je effectief aan elke actie besteedt wanneer je het tijdschema voor de eerste keer gebruikt. Pas het schema indien nodig aan.

Breng ook je favoriete tijdvreters in kaart en probeer ze te voorkomen. Enkele klassiekers:

  • Kleding kiezen. Doe dit ruim op voorhand, liefst de dag voordien. Zo kan je nog tijdig die favoriete jeans uit de wasmand vissen en in de wasmachine gooien.
  • Sleutels, gsm, agenda… zoeken. Maak er een gewoonte van om de zaken die je altijd mee moet hebben, op een vaste plaats te leggen.

Begin op tijd

Als je weet hoe lang je voorbereiding duurt, heb je geen excuus meer om te laat te komen. Voorwaarde is wel dat je op er tijd aan begint natuurlijk! Sta dus meteen op als je wekker gaat -koop desnoods een exemplaar zonder snoozefunctie-, of stel een extra alarm in wanneer je midden op de dag ergens verwacht wordt.

 

Ingrid Van Wanzeele

 

 

www.gratis-tips.nl

bizz.knack.be

Gepubliceerd in