U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Volg je sollicitatiegesprek op

Volg je sollicitatiegesprek op
© Shutterstock

Je sollicitatiegesprek is achter de rug. Opgelucht en vol goede moed -deze keer heb je het gevoel dat je een kans maakt-, wacht je het verdict af. Fout! Wie echt een goede indruk wil maken op een toekomstige werkgever, doet aan opvolging. Waarom, hoe en wanneer? VDAB-sollicitatiecoaches Sofie en Isabelle geven uitleg.

Sofie: “Het opvolgen van sollicitatiegesprekken is iets waar ik op hamer. Waarom? Dankzij een goed geplande opvolging weet je als sollicitant tijdig waar je aan toe bent én onderstreep je je motivatie. Dat kan belangrijk zijn als de werkgever zijn keuze nog niet heeft gemaakt en het sollicitatiegesprek niet meer vers in zijn geheugen zit.”

Wanneer?

Stel: je had een fijn sollicitatiegesprek en bent benieuwd naar het resultaat. Wat is een geschikt moment om hiernaar te informeren? Sofie: “Om dat te weten, vraag je best op het einde van het gesprek wanneer je een antwoord mag verwachten, en op welke manier je dat te weten zal komen. Zo heb je een idee wanneer je contact kan opnemen.”

Isabelle: “Zorg ervoor dat je met een concrete datum buiten stapt. Als een werkgever zegt ‘binnen enkele weken’, dan weet je niet exact wanneer je mag bellen. Enkele weken kan voor jou twee weken zijn, terwijl de werkgever er vier bedoelde. Als je dan na 14 dagen al contact opneemt, kan dat opdringerig overkomen. Dat bevordert je kandidatuur niet.”

Relax

Hoe volg je best op: via mail, per post of neem je de telefoon? Sofie: “Een goede opvolging gebeurt telefonisch. Ik merk dat veel mensen dat niet durven in de praktijk. Een mailtje sturen vinden ze makkelijker. Maar ik raad echt aan om telefonisch contact op te nemen. Als je belt kom je gemotiveerder over.”

Zomaar in het wilde weg contact opnemen, is natuurlijk geen goed idee. Met een klein beetje voorbereiding, vermijd je rode kaken. Enkele tips vóór je de telefoon neemt:

  • Neem alle informatie -de vacature zelf, de brief die je verstuurde, de informatie die je vond over het bedrijf én de info die je kreeg tijdens het sollicitatiegesprek- nog eens door. De werkgever kan namelijk gebruikmaken van je telefoontje om een extra vraag te stellen. Het zou jammer zijn mocht je deze extra kans om jezelf te promoten, missen.
  • Heb je zelf nog vragen na je sollicitatiegesprek? Noteer ze dan. Vragen stellen duidt erop dat je een serieuze en geïnteresseerde kandidaat bent. Dat geeft een goede indruk.

Leidraad

Wat zeg je tijdens het gesprek? Een leidraad:

  • Begin met jezelf voor te stellen en verwijs naar het sollicitatiegesprek als reden voor je telefoontje. Houd de datum waarop het gesprek plaatsvond en de vacature bij de hand. Misschien overval je de werkgever en moet je zijn geheugen opfrissen.
  • Informeer naar het resultaat van het sollicitatiegesprek.
  • Is het resultaat nog niet gekend? Vraag dan wanneer je nieuws mag verwachten en maak van de gelegenheid gebruik om je vragen aan de werkgever te stellen.
  • Ging de job naar iemand anders? Stel je dan kandidaat voor de werfreserve. Het gebeurt wel vaker dat de persoon die de job krijgt, toch niet geschikt blijkt, of alsnog elders aan de slag gaat. Of misschien heeft het bedrijf wel een andere interessante vacature die bij jouw profiel past? Informeer ook naar de reden waarom de andere persoon beter geschikt was. Gebruik die feedback om toekomstige sollicitatiegesprekken voor te bereiden.
  • Sluit af door de werkgever te bedanken voor zijn tijd, ook als je niet hebt gehoord wat je had willen horen. Je weet nooit of je opnieuw met deze werkgever in contact zal komen.

 

Meer info: vdab.be/wat-na-sollicitatiegesprek

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in